Rusia ține cu dinții de Insula Șerpilor. Trupele ruse au respins un atac al forțelor ucrainene asupra acesteia
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat că, pe 07.05.2022, Aviația rusă a distrus, în apropierea Insulei Șerpilor, două avioane, trei elicoptere și două drone ale armatei ucrainene.
“În raionul Insulei Șerpilor, au fost distruse în aer: un bombardier Su-24, un avion de vânătoare Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu desant la bord și două drone Bayraktar TB2 aparținând forțelor ucrainene. De asemenea, a fost distrusă și vedeta de desant Stanislav din cadrul Forțelor Navale ale Ucrainei”, a precizat Konashenkov, citat de agenția de presă Interfax.
În același timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a informat că mai multe aerodromuri din Regiunile Odesa și Nikolaev au fost lovite cu rachete cu bazare navală și aeriană.
“Cu ajutorul armelor de mare precizie cu rază lungă de acțiune, pe aerodromurile din localitățile Artsiz, Odesa și Voznesensk, a fost lovită tehnica de aviație a Forțelor Aeriene ucrainene, inclusiv mai multe drone, precum și mijloace de distrugere aeriană”, a concluzionat Konashenkov.
Comentariul autorului: Deși oficialul rus nu a menționat în mod explicit acest lucru, rezultă clar faptul că Forțele Armate ale Ucrainei au intenționat să bombardeze garnizoana rusă instalată pe Insula Șerpilor și să reia controlul asupra acesteia, prin debarcarea desantului aerian și maritim.
Insula a fost cucerită de trupele rusești în primele zile ale operației militare speciale declanșate împotriva Ucrainei pe 24 februarie.
Până în prezent, în apropierea acesteia s-au produs o serie de evenimente nefaste pentru militarii ruși, care au pierdut în regiune mai multe nave de luptă și vedete, distruse de rachetele complexelor de coastă Neptun sau dronele de producție turcească de tip Bayraktar TB2.
Pe rețelele de socializare a fost semnalat faptul că ultimul atac efectuat de o dronă Bayraktar TB2 asupra Insulei Șerpilor a fost făcut de aparatul de zbor fără pilot cu numărul de înregistrare T253, care, pe 21 martie, abia a fost testat pe teritoriul Turciei, după ce a părăsit facilitățile de producție.
Acest lucru înseamnă că, deși se află în relații foarte bune cu autoritățile de la Moscova, Turcia livrează Ucrainei toate dronele Bayraktar TB2 pe care le produce. Așa se explică faptul că, deși în mod oficial Ucraina trebuia să dețină 36 de drone de acest tip, partea rusă a distrus până în prezent peste 60 de astfel de aparate de zbor fără pilot.
Trebuie remarcat și faptul că, pe măsură ce rămân tot mai puține, dronele ucrainene devin din ce în ce mai eficiente și mai periculoase. Dacă în prima lună și jumătate a conflictului cu Rusia acestea nu au obținut succese notabile, ulterior dronele de producție turcească au avut contribuții importante la distrugerea unor nave de luptă și vedete aparținând Flotei ruse din Marea Neagră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News