Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia va construi în Iran o bază pentru submarine nucleare
12 aug, 18:08
Rusia se pregătește să-și extindă prezența militară în Orientul Mijlociu, printr-o colaborare cu Iranul, țară căreia SUA i-a impus un embargou petrolier complet în 2019, potrivit Uawire.org.

Două porturi iraniene – Bushehr în sud și Chabahar în sud-est – vor deveni baze ale Marinei Ruse, ce vor deservi inclusiv submarine nucleare, relatează site-ul OilPrice, care citează surse de rang înalt din Teheran.

Orașul Bushehr va servi, de asemenea, ca bază unde forțele aeronautice ruse vor putea staționa avioane de vânătoare Su-37 și Su-57. Se are în vedere, de asemenea, posibilitatea de a trimite și un contingent de trupe ruse acolo, inclusiv membri ai forțelor speciale, care vor fi acolo sub același pretext folosit în Siria și Liban: se vor afla acolo în calitate de „consilieri" tehnici pentru armata iraniană.

Un memorandum privind cooperarea militară sporită dintre Statul Major General al Forțelor Armate Iraniene și Ministerul rus al Apărării va servi drept bază legală pentru înființarea de către Rusia a acestui nou avanpost permanent din Orientul Mijlociu, în imediata vecinătate a aliaților cheie ai SUA din regiune.

Semnarea documentului a fost anunțată pe 29 iulie de Hossein Khanzadi, comandantul marinei militare iraniene, după ce a vizitat orașul Sankt Petersburg pentru a participa la sărbătorirea Zilei Marinei Ruse.

În plus față de cooperarea militară, Teheranul va primi asistență financiară de la autoritățile de la Moscova, ca parte a acordului. Asistența va include investiții în dezvoltarea câmpurilor petroliere abandonate de companiile occidentale ca urmare a sancțiunilor economice, susțin sursele site-ului OilPrice.

Deși încercările anterioare ale Rusiei de a colabora cu Iranul nu au reușit, iar Moscova și Teheranul sunt încă în dispută privind drepturile de exploatare a gazelor din Marea Caspică, acordul este susținut de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice și de liderul suprem, Ayatollahul Khamenei.

Ştiri Recomandate

Turcia vrea să-şi construiască propriul avion de vânătoare cu motoare Rolls Royce
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii
Cheltuielile militare americane vor atinge 738 miliarde de dolari în 2020
Bătrânele B-1 Lancer, tot mai greu de ținut în aer. SUA restricționează bombardierele
SUA recunosc genocidul otoman împotriva armenilor. E așteptată reacția vehementă a Turciei
Australia cumpără încă 24 de avioane F-35A Lightning II Joint Strike Fighter
Au fost găsite resturile avionului C-130 Hercules al Forțelor Armate din Chile
Trupele americane din Siria au cerut instrucțiuni în cazul unui atac din parte Rusiei