Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia visează la un portavion catamaran, primul din lume dezvoltat în acest fel
23 feb, 15:01
În cursa ei pentru consilidarea Forțelor Navale, Federația Rusă e conștientă de faptul că are nevoie de un nou portavion.

Unicul portavion al Marinei ruse, Amiralul Kuznețov, care se află la chei de peste doi ani pentru lucrări de reparație, a luat foc la mijlocul lunii decembrie, anul trecut, dar rușii au planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea de portavioane.

Cel puțin pe hârtie.

Rușii se pare că se gândesc să dezvolte un portavion nuclear, sau chiar unul catamaran. Dacă proiectul se va materializa, deși acest lucru pare foarte greu de crezut, noul portavion catamaran va avea două coci unite la nivel superior de puntea de decolare și ar reprezenta o premieră, fiind primul portavion din lume dezvoltat astfel. Însă o asemenea dezvoltare va reprezenta și o adevărată provocare pentru industria rusă.

CITEȘTE ȘI: Rusia dorește un nou portavion cu care să-și consolideze Forțele Navale (Foto)

Americanii de la Military Watch Magazine, care au abordat subiectul prezentat de Ministerul Apărării rus și citat de Tass, precizează că printre sistemele noului portavion se vor număra sisteme de apărare aeriană Pantsir-ME, sisteme anti-submarin, dar și sisteme de război electronic.

Portavionul va putea transporta până la 28 de aeronave Su-33 și MiG 29-K (variantă navală a avionului de luptă MiG-29 Fulcrum), dar și elicoptere Ka-27, aproximativ jumătate cât pot transporta portavioanele americane din clasa Ford.

Cei de la GlobalSecurity amintesc că avantajul unui portavion catamaran este că acesta ar putea fi echipat cu motoare mai puțin puternice, și, prin urmare, costurile proiectului ar fi mai reduse atât pe termen scurt cât și pe termen lung, decât în cazul unui portavion convențional. Sursa citată precizează că datorită lungimii relativ mare în raport cu lățimea, astfel de submarine pot circula cu viteză mare. Dar există și un dezavantaj major: problemele tehnice ar putea fi mari iar asemenea portavioane au o stabilitate foarte redusă în apele tulburi.

CITEȘTE ȘI: Industria navală a Rusiei, aproape pe butuci, dar Moscova se încăpățânează să nu achiziționeze din China

 

Ştiri Recomandate

MApN: Contract de peste 24 de milioane de lei, pentru 172 de remorci şi semiremorci, ce vor fi produse la Mediaş
Materiale sanitare aduse din Turcia cu o aeronavă a MApN (Video)
Activitatea serviciilor de informaţii în vremuri de pandemie COVID-19
Medic militar: Să nu vă imaginați că în curtea spitalului din Suceava sunt mii de militari înarmați
Coronavirus | NATO combate propaganda rusă: COVID-19 nu este o armă creată în laborator
Polonia cere, din nou, Rusiei returnarea epavei avionului prăbuşit la Smolensk
Germania a hotărât să înlocuiască parte din flota sa de Tornado cu avioane Eurofighter
Armata a început producția de viziere românești