Rusia vrea ca UE şi SUA să influenţeze Kosovo pentru a pune capăt confruntărilor cu Serbia
Rusia, marele aliat al Belgradului, a solicitat miercuri SUA şi Uniunii Europene să-şi exercite influenţa asupra autorităţilor din Kosovo pentru ca acestea să pună capăt 'provocărilor şi confruntării' cu Serbia, potrivit agenţiilor de presă EFE şi TASS.
,,Cerem Washingtonului şi Bruxellesului să-şi exercite influenţa pe lângă Pristina şi să-şi asume responsabilitatea pentru transpunerea în practică a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU'', a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în finalul întâlnirii cu omologul său sârb, Ivica Dacic.
Ministrul rus a reamintit că SUA şi UE 'au participat direct' la redactarea respectivelor rezoluţii şi ar 'trebui să-i determine pe kosovari să pună capăt politicilor provocatoare şi de confruntare'.
Lavrov a apreciat că obligaţia Pristinei privind crearea unei asociaţii sau a unei comunităţi a municipalităţilor sârbe 'este ignorată', în pofida faptului că aceasta este inclusă în acordul de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, încheiat în aprilie 2013 cu medierea UE.
,,UE este incapabilă să facă ceva în acest sens'', a declarat ministrul rus, denunţând în acelaşi timp decizia Pristinei din decembrie 2018 de a crea o armată proprie prin 'încălcarea Rezoluţiei 1244' a Consiliului de Securitate al ONU, care stipulează că misiunea internaţională KFOR, condusă de NATO, este singura autoritate militară în Kosovo.
,,Totodată, NATO a făcut la Bruxelles comentarii favorabile faţă de acest pas ilegal'', susţine Serghei Lavrov.
KFOR supraveghează securitatea în teritoriul desprins de Serbia de la sfârşitul conflictului din 1998-1999 între forţele sârbe şi gherila separatistă albaneză.
Kosovo, fostă provincie sârbă populată de o majoritate albaneză, şi-a autoproclamat independenţă în 2008, dar Serbia nu o recunoaşte.
De asemenea, Serghei Lavrov s-a referit la introducerea de către Kosovo, în noiembrie trecut, a unor taxe de 100% asupra produselor sârbe (şi bosniace), ceea ce a provocat indignarea Belgradului.
Dialogul între Serbia şi fosta sa provincie Kosovo pentru normalizarea relaţiilor s-a întrerupt după introducerea acestor taxe.
Ivica Dacic a declarat miercuri, la Moscova, că Belgradul va relua dialogul 'numai dacă Pristina va elimina aceste taxe vamale'. Anterior, UE şi Statele Unite au cerut Kosovo să anuleze aceste taxe vamale.
Cu toate acestea, potrivit lui Lavrov, 'colegii din UE care, conform rezoluţiilor Adunării Generale a Naţiunilor Unite, ar trebui să acţioneze ca mediatori între Belgrad şi Pristina, nu îşi îndeplinesc funcţiile'.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News