Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
Plecând de la o analiză publicată de Centrul de Cercetare Global Research, cu sediul în Canada, cu privire la situația din Marea Neagră, portalul rusesc Avia.pro dă o notă propagandistică textului inițial, în baza unui articol intitulat „Georgia, Ucraina și Republica Moldova au amenințat Marina rusă cu represalii în Marea Neagră”.
Dar să vedem despre ce este vorba. Cei de la Global Research scriu că unul din obiectivele americanilor în regiunea Mării Negre este organizarea statelor de aici pentru a contracara influența benignă a Federației Ruse. Și, în contextul în care Turcia nu mai e considerat la Casa Albă un aliat de încredere, în ciuda faptului că SUA și Ankara au efectuat recent exerciții militare în Marea Neagră, pe viitor strategia este de a coagula o alianță militară a statelor partenere NATO. În tot acest context intervin Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
Sursa citată amintește că săptămâna trecută ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a purtat o conversație în acest sens cu omologul său american, Antony Blinken. Kuelba a anunțat ulterior că Ucraina, sprijinită de SUA, va începe discuțiile cu cu Georgia și Moldova, despre o alianță trilaterală. Deși Moldova nu are ieșire la Marea Neagră, asemenea Ucrainei și Georgiei, frații noștri de peste Prut au acces relativ ușor la Marea Neagră prin singurul port al țării, micuțul Giurgiulești de pe Dunăre.
Important de menționat e că sursa citată nu contestă rolul esențial pe care îl au România și Bulgaria, cu precădere țara noastră, în Marea Neagră, după „defecțiunea” Turciei. Totuși, SUA au și planul unei coalizări a statelor partenere NATO în tentativa de a contracara influența Federației Ruse.
Dar așa cum precizează și cei de la Global Research, un ipotetic bloc militar format din Ucraina, Georgia și Republica Moldova cu greu ar putea face față Rusiei. Asta cu toate că presa militară rusă se simte „amenințată”. Potrivit revistei de specialitate Global Firepower, dacă Ucraina ocupă locul 25 la nivel mondial în ceea ce privește puterile militare, Georgia se află abia pe locul 92 iar Republica Moldova .... pe 107. E inutil să menționă că Rusia se află pe locul secund, după SUA, cea mai puternică forță militară a lumii.
Cert e că sursa citată concluzionează că asemenea planuri ale Washingtonului cu privire la contracararea Moscovei în Marea Neagră - pe lângă influența României și Bulgariei, state membre NATO - sunt puse în practică în contextul tot mai tensionat al poziției Turciei, statul care ar trebui să fie pilonul principal în contracararea Rusiei în regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
Ministrul australian al apărării Peter Dutton a afirmat vineri că o navă de recunoaștere chineză s-a apropiat de coasta de vest a Australiei, denunţând un "act de agresiune" din partea Beijingului, relatează Agerpres, care citează Reuters. E vorba de nava Haiwangxing.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în urma unui proces de reparații și modernizare, complexul terestru de testare și antrenament de aviație (NITKA) din localitatea Saki din Peninsula Crimeea va primi un sistem pentru pregătirea piloților Aviației ambarcate din cadrul Forțelor Navale, bazat pe camere de luat vederi.
România monitorizează cu mare atenţie situaţia din Marea Neagră şi posibila dezvoltare a conflictului militar al Federaţiei Ruse spre Odesa şi rămâne preocupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, cu ocazia reuniunii Comandanţilor Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), organizată, miercuri şi joi, la Bucureşti, de Forţele Navale Române.
O altă navă rusă a fost grav avariată în Marea Neagră. Incidentul ar fi avut loc în noaptea de 12 mai în timp ce nava se îndrepta către Insula Șerpilor.
Ministrul Apărării Naționale a discuat într-un interviu despre programul „Corveta multifuncțională”, programul de înzestrare cu 4 corvete care ar trebui să fie construite în România. Vasile Dîncu a vorbit despre „modificări a condițiilor inițiale”, lucru care „într-o achiziție devine chestiune penală”.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”. Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.
Dronele reprezintă viitorul nu doar în aviație, cât și în forțele navale. În acest sens, SUA au lansat la apă în premieră primul prototip al dronei Orca.
Ieri, mass-media ucraineana a relatat ca o fregată a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost cuprinsă de flăcări după ce a fost lovită de rachete trase armata ucraineană. Imediat a fost înaintată versiunea ca nava lovită de tirul de rachete ucrainene este Amiral Makarov, una dintre cele mai noi și mai avansate fregate ale marinei ruse. Nava de 4.000 de tone este una dintre cele mai mari nave de război din flota rusă de la Marea Neagră.
O fregată rusă, care se află în serviciul Flotei ruse de la Marea Neagră, a fost cuprinsă de flăcări, în timp ce naviga în apropiere de Insula Şerpilor. Acest lucru a fost raportat în urmă cu câteva minute de mai multe publicaţii mass-media ucrainene care susţin că fregata rusă a fost lovită de armata ucraineană cu o rachetă anti-navă Neptun, aşa cum s-a întâmplat luna trecută în cazul crucişătorului Moskva.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 01.05.2022, un avion american de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon a îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) în zona Mării Negre.
Rusia a utilizat un submarin diesel în Marea Neagră pentru a lovi ţinte militare ucrainene cu rachete de croazieră de tip Kalibr, aceasta fiind prima oară când Moscova anunţă folosirea submarinelor sale pentru a lovi teritoriul ucrainean, notează Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
USS Zumwalt, cel care poartă și numele clasei, a efectuat în premieră lansări de rachete asupra unor ținte reale, în faza finală a testelor. Distrugătorul american urmează să fie desfășurat în primele sale misiuni.
Malaezia a încheiat un acord cu Franța pentru achiziționarea a trei submarine din clasa Scorpene, acord care face obiectul unei anchete ce vizează fapte de corupție.
Institutul Naval American (USNI) a informat, pe 27.04.2022, că, în timpul invaziei sale în Ucraina, Rusia a desfășurat delfini special antrenați pentru a proteja baza navală de la Sevastopol.
Aproximativ 20 de nave ruse, printre care submarine, se află în zona operaţională a Mării Negre, a menţionat Ministerul britanic al Apărării într-o postare pe Twitter.
Flota a 6-a operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a anunțat, pe 23.04.2022, că portavionul american Harry S. Truman, care operează în partea de est a Mării Mediterane, a intrat în nordul Mării Adriatice, împreună cu gruparea navală a acestuia.
Scufundarea de către ucraineni a crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, considerată de ruși invincibilă și imposibil de scufundat, a produs un seism la Moscova. În pofida faptului că Rusia nu recunoaște că nava s-a scufundat după ce a fost lovită de un sistem de rachete antinavă Neptun, ci susține că a fost deteriorată ca urmare a unui incendiu, regimul autoritar de la Moscova l-a eliberat din funcție și apoi arestat pe comandantul Flotei ruse din Marea Neagră.
Serviciul de presă al Pentagonului a anunțat că Forțele Navale ale SUA nu intenționează să desfășoare operațiuni militareîn Marea Neagră. Astfel, navele de luptă americane nu se vor întoarce prea curând în regiune.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 22.04.2022, că, în urma incendiului izbucnit la bordul crucișătorului Moscova, un militar și-a pierdut viața, iar alți 27 sunt dați dispăruți.
Un studiu al Marinei americane caută să identifice soluții cu privire la prelungirea resursei de viață a portavioanelor din clasa Nimitz, în contextul în care China și-a accelerat construcția de nave militare de război.
Kremlinul a refuzat marţi să comenteze mărturii despre starea marinarilor daţi dispăruţi după naufragiul crucişătorului Moskva, nava-amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră, pe care Kievul afirmă că l-a scufundat săptămâna trecută, relatează AFP.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) continuă să înregistreze pierderi, nu numai tehnice, ci și umane în cadrul conflictului cu Ucraina. Comandantul navei mari de desant Cezar Kunikov, Alexander Chirva, a decedat în urma rănilor suferite în timpul „operației militare speciale”.
O fotografie în care e surprinsă nava Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, imediat după ce aceasta a fost lovită de rachete ucrainene anti-navă lansate dintr-un sistem Neptun, a devenit virală pe internet.
Ucraina a reușit să trimită pe fundul Mării Negre nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva, pe care ruşii o considerau de nescufundat, apelând la un mic ''truc tactic''. Astfel, după cum relatează cotidianul ucrainean Obozrevatel, armata ucraineană a folosit ca momeală pentru sistemele de apărare ale crucișătorului Moskva două drone Bayraktar TB2, astfel încât sisteme radar ale navei să nu observe apropierea rachetelor Neptun.
Ministerul apărării de la Moscova a dat publicităţii sâmbătă o înregistrare video care prezintă o întâlnire între şeful marinei ruse şi supravieţuitori ai crucişătorului Moskva care s-a scufundat în Marea Neagră, transmite AFP.
Autoritatea Navală Română (ANR) a anunţat, ieri, printr-un comunicat de presă, că nicio navă aflată sub pavilion rus, inclusiv iahturi sau ambarcaţiuni de agrement, nu mai are voie să intre în porturile româneşti de la Marea Neagră. Decizia intră în vigoare astăzi, 16 aprilie.
Publicaţia Naval News a prezentat ieri primele imagini din satelit care arată locul şi ora exactă la care crucişătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, era cuprins de flacări după ce a fost lovit de ucraineni cu ajutorul a două rachete anti-navă, trase din sistemul de apărare costieră Neptun.
Statele Unite estimează acum că crucişătorul rus Moskva care s-a scufundat joi în Marea Neagră a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene Neptun, a declarat vineri sub acoperirea anonimatului un responsabil american citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Forțele Navale ale Federației Ruse au pierdut crucișătorul purtător de rachete Moskva, în timp ce era remorcat spre Sevastopol, după ce a suferit avarii la carenă. Din cauza mării agitate, nu s-a reușit menținerea stabilității navei, care s-a scufundat în Marea Neagră. Potrivit militarilor ruși, anterior, pe navă a izbucnit un incendiu, urmat de detonarea muniției de la bord.
MApN a anunțat oficial trecere în rezervă a trei generali după ce decretele au fost semnate de președintele Klaus Iohannis. Printre cei trei generali care au trecut în rezervă la împlinirea vârstei de pensionare se numără și șeful serviciului de informații al Armatei Marian Hăpău.
În marja expoziției Eurosatory 2022 de la Paris, DefenseRomania a discutat cu reprezentanții concernului european MBDA cu privire la familia de rachete prezentate, perspective asupra României, dar și soluții de contracarare a sistemelor fără pilot, atât de utilizate în conflictele moderne.
Militarii ucraineni din cadrul Batalionului Şaman, o unitate de elită a Forţelor pentru Operaţii Speciale (SSO), au mutat războiul dincolo de graniţele cu Rusia, în interiorul ţării care le-a invadat teritoriul. Potrivit The Times, "şamanii" ucraineni ar fi de fapt autorii misterioaselor atacuri ce au ţintit în ultima vreme rafinării de petrol, depozite de muniţii şi reţele de comunicaţi din Rusia.
Săptămâna aceasta, Statele Unite ar putea anunța achiziționarea de sisteme de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, precizeaza CNN.
Potrivit reprezentanților companiei americane Lockheed Martin, Cehia a avansat în privinţa discuţiilor despre posibilitatea achiziționării unor avioane de luptă F-35A Lighting II. Cehia a fost inclusă împreună cu Grecia pe lista țărilor aflate în prezent cele mai aproape de achiziționarea unor aeronave de generația a V-a F-35.
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre puţinele bastioane ale rezistenţei ucrainene din regiunea estică Lugansk, după ce a preluat controlul asupra oraşului vecin Severodoneţk, informează EFE.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni la Kiev că ţara sa este ''fragilă şi vulnerabilă'' şi are nevoie de ajutor pentru a rămâne ''parte a lumii libere'', în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut un răspuns coordonat al ţărilor lor în faţa ameninţărilor Rusiei, relatează Agerpres, care citează Reuters şi CNN.
Industria germană de apărare a venit cu o propunere de vânzare a 100 de tunuri de artilerie autopropulsate Panzerhaubize 2000 către Forțele de Apărare Ucrainene.
Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, să transforme Forţa de răspuns şi să ridice la peste 300.000 de militari numărul soldaţilor cu nivel ridicat de reacţie pentru a face faţă ameninţării reprezentate de Rusia, a anunţat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP şi Reuters.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, consideră că atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei reprezintă o provocare strategică pentru securitatea Europei. Forţele ruse de ocupaţie au tras ieri cu rachete asupra Kievului, folosind bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160.
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunţă Casa Albă duminică pe site-ul său.
Percepția din ce în ce mai mare a agresiunii Iranului în Orientul Mijlociu, împreună cu dorința Washingtonului de a reduce influența rusă și chineză în statele arabe din Golf, bogate în petrol, au provocat accese intense de diplomație în ultimele luni, care ar putea duce la mișcări tectonice majore în peisajul politic și militar.
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.
Turcia ''trebuie să aleagă'' cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la ''comportamentul'' său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează Agerpres, care citează AFP.
Patru explozii au fost auzite duminică dimineaţă devreme la Kiev, afectând un complex rezidenţial din apropierea centrului capitalei ucrainene, relatează Agerpres, care citează France Presse, DPA şi Reuters.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.06.2022, ministrul Serghei Șoigu a vizitat punctele de comandă ale armatei ruse din Ucraina.
Disperați să evite sistemele de rachetele sol-aer concentrate masiv în apropierea aliniamentelor de contact, piloții ruși, dar și cei ucraineni, apelează tot mai des la clasica tactică a zborului razant.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.06.2022, citând o sursă din cadrul construcțiilor navale, că submarinul cu destinație specială Belgorod, Proiect 09852, purtător de drone nucleare Poseidon, desfășoară testele de stat în Marea Barents.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, că majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut, subliniind însă că "oamenii sunt cei mai importanţi" şi este nevoie de militari bine pregătiţi şi motivaţi.
Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare, a afirmat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său Aleksandr Lukaşenko, retransmisă de televiziunea rusă, informează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
Intenţiile şi demersurile U.S. Air Force (USAF) de a renunța la cele mai vechi 33 de avioane de vânătoare F-22A Raptor s-au lovit de un refuz categoric din partea Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților. Astfel, mai mulţi congresmeni au decis să insiste ca U.S. Air Force să mențină întreaga flotă de avioane F-22 Raptor operaţională și să modernizeze aeronavele mai vechi la cea mai nouă configurație.
Ieri, pe 24 iunie, forțele ucrainene au abandonat orașul Severodonețk din regiunea Lugansk, după săptămâni de lupte aprige. Pierderea orașului, locuit înainte de război de aproximativ 100.000 de locuitori, este însă mai mult semnificativă pentru Rusia, decât pentru Ucraina.
Până de curând, presa, dar și oficialii militari din Federația Rusă, au vorbit cu entuziasm despre modul în care Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) se consolidează continuu, primind noi nave de luptă și submarine. Rachetele de croazieră existente deja în dotare de tip Kalibr și Onyks, precum și perspectiva înzestrării cu temutele rachete hipersonice Zircon ar fi trebuit să îngroape un potențial inamic și să-l forțeze să se predea înainte de luptă. Cu toate acestea, realitățile războiului pe mare au confirmat ceea ce numeroși experți au scris în ultimii ani: FRMN este puternică în atac, dar este slabă în apărare, având o mulțime de probleme cu apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin.
Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat, pe 25.06.2022, că este posibilă aderarea la UE a Republicii Moldova nu în mod direct, ci prin crearea “României Mari”.
Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a informat, pe 24.06.2022, că subunități din cadrul Infanteriei Marine și Trupelor cu Destinație Specială (Spetsnaz) au început desfășurarea de exerciții în poligoane din Regiunea Kaliningrad.
După o carieră de aproape 37 de ani de serviciu activ, actualul comandant al Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE- AFAFRICA) și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, generalul Jeffrey L. Harrigian urmează să se retragă din activitate, în perioada următoare.
În cadrul expoziției Eurosatory 2022 redacția DefenseRomania a purtat discuții cu reprezentanții gigantului european MBDA cu privire la importanța sistemelor portabile MANPADS în actualul context internațional generat de invazia rusă în Ucraina.
Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar, purtătoarea de cuvânt a MAE rus afirmând că aceasta ilustrează o strategie occidentală de izolare a Rusiei şi ea va avea ''consecinţe negative'', în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă ''niciun risc'' pentru Rusia, potrivit declaraţiilor redate de agenţiile Reuters şi AFP și citate de Agerpres. Totodată, președintele Vladimir Putin e de părere că Ucraina se va transforma într-o semi-colonie.
Ucraina a semnat un contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SL, a precizat ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform. Potrivit diplomatului ucrainean, valoarea contractului este de 178 de milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
Pierderea crucișătorul Moskva a provocat schimbări majore în tactica de război a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Astfel, după ce a pierdut un bun valoros, comandamentul acesteia a reușit să-și restructureze activitatea și să obțină un avantaj semnificativ în teatrul de operații, după cum remarcă publicația britanică UK Defense Journal.
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.