Rușii au planuri mari: Un Challenger 2, tanc britanic care nu a fost niciodată distrus de inamic, capturat și expus în Piața Roșie
Un Challenger 2 capturat, neavariat și prezentat în Piața Roșie din Moscova ar fi o lovitură pentru reputația Marii Britanii. Iată ce a declarat locotenent-colonelul britanic Stuart Crawford pentru cotidianul britanic Daily Express. El a vorbit pe tema a ceea ce ar face Rusia dacă ar captura un tanc britanic Challenger 2 în Ucraina.
Tanc britanic Challenger, în Ucraina. Foto: Forțele armate ucrainene
Locotenent-colonelul Crawford vede o astfel de imagine ca pe o lovitură dată reputației Marii Britanii. BulgarianMilitary.com amintește că un tanc britanic Challenger 2 a fost distrus o singură dată, nu de inamic, ci de un alt tanc Challenger 2. Acest lucru s-a întâmplat în 2003, în Basra, Irak. Locotenent-colonelul forțelor armate britanice crede că Rusia va căuta să captureze sau să distrugă astfel de tancuri.
El recunoaște că Challenger 2 nu este o tehnologie nouă - un tanc de ultima generaţie. Aceste tancuri, spune el, sunt ''masini de luptă grozavă'', dar din 1998, când au intrat în dotarea armatei britanice, acestea nu au primit intrat în programe majore de modernizare și pot fi considerate probabil că se apropie de obsolescență, scrie Crawford.
Stuart Crawford, care a servit ca ofițer în Regimentul 4 Regal de Tancuri, crede, de asemenea, că deși nu sunt suficiente tancuri și alte vehicule blindate occidentale care să ajungă în Ucraina pentru a face o diferență serioasă pe câmpul de luptă, acestea ar putea fi utile într-o contraofensivă mai limitată, indicând din nou spre sud.
"Nu poate fi abordarea clasică de tip "punch-a-hole" urmată de un puternic avans. Va fi mai localizată. Iar dacă o privești din punct de vedere strategic, lucrul clar despre care s-a vorbit este o ofensivă spre sud, din Zaporojie spre Melitopol", susţine Stuart Crawford pentru The Guardian.
Acesta apreciază ca tancurile occidentale care ajung acum în Ucraina sunt superioare celor de provenineta rusă și sovietică/post-sovietică folosite în prezent de ambele părți.
Crawford este, de asemenea, sceptic față de sugestiile conform cărora faptul că existența atâtor sisteme de arme diferite, provenind din surse diferite, va cauza în mod necesar probleme de întreținere și logistice. "Dacă ne uităm la experiența aliaților în Normandia în 1944, aceștia au avut o gamă vastă de echipamente din diferite surse și totuși au reușit.
Cu toate acestea, unde Crawford vede o problemă la lipsa de sprijin aerian. Niciuna dintre părți nu a obținut o superioritate aeriană generală, motiv pentru care ucrainenii au fost atât de vocali în a cere avioane F16 americane, deoarece fără superioritate aeriană forțele terestre nu se pot deplasa cu ușurință.
Pe lângă tancuri, Crawford consideră că sosirea transportoarelor blindate de infanterie, cum ar fi Stryker-urile americane, va fi, de asemenea, foarte utilă pe un "câmp de luptă atât de dominat de artilerie".
Ceea ce pare clar din declarațiile ucrainene și din pregătirile defensive ale Rusiei este că orice plănuiește Ucraina să facă cu noile sale arme va fi dezvăluit mai devreme sau mai târziu.
Anterior, în unele publicaţii mass-media, au apărut informaţii că tancurile britanice Challenger 2, care ar trebui să ajungă în curând în Ucraina, sunt prost echipate şi ar fi complet inutile în majoritatea cazurilor. Chiar a fost lansată falsa naraţiune ca tancurile Challenger 2 nu sunt concepute pentru a folosi proiectile din materiale convenționale. Din acest motiv, Marea Britanie, pentru a nu se "face de rușine" și pentru a face ca echipamentul său să fie util Kievului, este gata să dea, împreună cu tancurile, proiectile cu uraniu sărăcit.
Din aceste motive, se crede că aceste proiectile ar putea să nu funcționeze pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, acestea sunt presupuneri și nu există nicio modalitate de a confirma dacă acestea sunt adevărate din punct de vedere faptic.
Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că livrarea de către Marea Britanie a munițiilor cu uraniu sărăcit în Ucraina ar fi un pas spre o nouă escaladare a conflictului. Reamintim că ministrul adjunct britanic al Apărării, Annabelle Goldie, a declarat că Londra vă furniza Ucrainei proiectile care conțin uraniu sărăcit.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News