Rușii au ridicat la suprafață de pe fundul mării nava de desant Saratov scufundată de forțele Ucrainei și vor să o repare
Reprezentantul Administrației militaro-civile din Regiunea Zaporozhye, Vladimir Rogov, a anunțat pe canalul său de Telegram că, pe 01.07.2022, nava mare de desant Saratov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost ridicată de pe fundul Mării Azov.
Nava rusă de desant Saratov, scufundată de ucraineni lângă coasta Mării Azov. Sursă foto: Wikipedia
Operațiunea de ridicare s-a efectuat în portul orașului Berdyansk, care este situat în sudul Regiunii Zaporozhye, lângă coasta Mării Azov. Nava de desant Saratov a fost grav avariată pe 24 martie, în timpul bombardării portului de către armata ucraineană. Lovitura a fost dată cu ajutorul unui complex de rachete de tip Tochka-U.
După cum a explicat Rogov, echipajul navei a decis inundarea acesteia, după izbucnirea unui incendiu la bord. În caz contrar, ar fi putut să aibă loc detonarea muniției aflate la bordul navei.
Saratov a fost prima navă de desant din seria sa, construită în 1964 în Kaliningrad. De-a lungul istoriei sale, nava a vizitat mai multe părți ale lumii. De asemenea, aceasta a participat pa evenimentele din Georgia din 2008, precum și la reunificarea Crimeii în 2014. Odată cu începerea operațiunii militare speciale, nava de desant Saratov a fost implicată în activitățile desfășurate în cadrul acesteia.
Pe 02.07.2022, șeful interimar al orașului Berdyansk, Aleksander Saulenko, a declarat că este planificat ca nava mare de desant Saratov, care, cu o zi înainte, a fost ridicată la suprafață în port, să fie trimisă pentru reparații la Kerch.
“În viitorul apropiat, nava de desant Saratov ar trebui să plece. Aceasta a fost ridicată la suprafață și va fi remorcată la Kerch pentru reparații”, a declarat Saulenko, citat de agenția de presă Tass.
În prezent Rusia dispune de 12 nave mari de desant în Marea Neagră
Comentariul autorului: Ridicarea la suprafață a navei de desant Saratov înseamnă, implicit, și ocuparea celei mai importante dane militare a portului Berdyansk. În aceste condiții, portul ar putea fi folosit din nou pentru aprovizionarea trupelor ruse din Donbas. Anterior, partea rusă transformase portul într-un important punct de asigurare tehnico-materială pentru militarii participanți la așa-zisa operațiune militară specială de pe teritoriul Ucrainei.
Astfel, operațiunile desfășurate de navele mari de desant aflate în Marea Neagră ar putea fi reluate în zona Mării Azov.
Trebuie precizat faptul că, în prezent, Rusia dispune în Marea Neagră de 12 nave mari de desant Proiect 1171 și Proiect 775. Șase dintre acestea aparțin FRMN, iar alte șase au fost aduse în sprijin, înaintea începerii conflictului din Ucraina, de la Flota din Marea Baltică (trei) și de la Flota de Nord (alte trei).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News