Rușii pun „avionul înaintea navei”. A fost prezentat noul MiG, într-o versiune specială pentru portavioane
În pofida faptului că Federația Rusă are dificultăți majore în redresarea singurului său portavion Amiral Kuznețov, Aircraft Corporation a prezentat un nou concept al unei aeronave de vânătoare MiG în versiunea de utilizare pentru portavion. Potrivit rușilor, noul avion va dispune de tehnologii stealth.
Producătorul rus a anunțat că a început procesul de proiectare al noului MiG care va putea fi utilizat de pe portavioane. Potrivit Naval News, care citează Aircraft Corporation, viitoarea aeronavă de vânătoare va dispune de tehnologii stealth.
E vorba despre un avion bimotor, cu semnătură radar redusă, iar în ceea ce privește dimensiunea ne putem aștepta să fie asemănătoare cu MiG-35.
Proiectul se vrea o aeronavă în versiunea VTOL (decolare și aterizare verticală) pentru a fi utilizată pe portavioane și va fi însoțit și de dezvoltarea unui UAV.
Rușii nu au precizat un orizont de timp cu privire la dezvoltarea noului MiG, dar constructorul precizează că primul prototip va fi finalizat „în câțiva ani”.
De precizat că pe hârtie Federația Rusă stă foarte bine la proiecte ultramoderne. Amintim că în cursul săptămânii trecute, în cadrul expoziției MAKS 2021, o altă companie aeronautică rusă, de data aceasta Suhoi, i-a prezentat, în premieră, preşedintelui rus Vladimir Putin noul său avion de luptă uşor - Su75 „Checkmate”. Potrivit experților în domeniu, aparatul a fost conceput pentru a concura avionul de generația a V-a F-35 american pe piața externă. Fabricantul Suhoi prevede ca „Checkmate” să efectueze primul zbor în 2023, iar în următorii doi ani vor fi fabricate câteva exemplare pentru testare.
Rușii au pus „avionul înaintea portavionului”
Portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Întorcându-ne la noul MiG prezentat de Aircraft Corporation, nu putem să nu subliniem că deși proiectul este unul ambițios, Federația Rusă are probleme mari cu portavioanele. Unicul portavion rus Amiral Kuznețov se află la cheu de aproape patru ani în portul Murmansk pentru reparaţii capitale și are numeroase probleme tehnice.
Coșmarul pentru Amiral Kuznețov a început la sfârşitul anului 2019, când acesta a luat foc. Amiralul Kuznețov a mai fost avariat şi în toamna anului 2018 când docul plutitor în care era ancorat s-a scufundat în urma unei defecțiuni a alimentării cu energie electrică, cauzând căderea unei macarale pe puntea portavionului. Mai mulți muncitori de la atelierul de reparații a ambarcațiunii militare au fost răniți în acel incident. În plus, puntea de decolare/aterizare a navei a fost grav avariată, acolo a apărut o gaură de 4×5 metri.
Trebuie subliniat însă că dacă soarta portavionului Amiral Kuznețov e cel puțin incertă, Moscova are - din nou pe hârtie - planuri mari cu privire la construcția unoi noi portavioane. DefenseRomania a abordat acest subiect în luna februarie când la Moscova a fost prezentat un concept interesant al unui nou portavion botezat deja de ruși - UMK Varan.
Rămâne însă de văzut dacă aceste programe atât de ambițioase vor fi și finalizate de Federația Rusă. Cert e că ele vor reprezenta un test important pentru industrie. Însă pe lângă aspectul tehnologic, o provocare cel puțin la fel de mare va fi și finanțarea unor asemenea proiecte.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News