Rușii spun că au respins un atac asupra Podului Crimeei. Ucrainenii pun presiune pe apărarea rusă cu Storm Shadow și drone momeală ADM-160 MALD
Canalele ruse de propagandă anunță că pe 01.03.2024, armata ucraineană a încercat să atace Podul Crimeea cu o lovitură combinată cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow și drone americane de tip rachetă ADM-160 MALD, echipate cu sisteme de război electronic.
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress
Cu ajutorul unui UAV momeală, s-a încercat identificarea pozițiilor de apărare antiaeriană care acoperă acest obiectiv strategic, pentru a lovi apoi cu rachetele de corazieră de tip Storm Shadow furnizate Kievului de Marea Britanie.
Potrivit sursei rusești, cu câteva ore înainte de seria atacurilor militarilor ucraineni, o dronă de cercetare americană RQ-4B Global Hawk și un avion de patrulare antisubmarin de tip Boeing P-8A Poseidon au fost observate îndeplinind misiuni deasupra Mării Negre. Acesta a fost considerat un semnal pentru intenția armatei ucrainene de a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, în special din Peninsula Crimeea.
Dronă AMD-160 MALD integrată pe un avion A-10. Photo source: Michigan Air National Guard via The War Zone
Apărarea antiaeriană rusă ar fi reușit să doboare cel puțin 12 rachete. Potrivit unor date preliminare, se pare că resturi ale unor rachete ar fi căzut pe pista aerodromului din Belbek de lângă Sevastopol.
Pentru atacul Forțelor Aeriene ale Ucrainei au fost întrebuințate șase bombardiere Su-24M și trei avioane de vânătoare MiG-29, care au decolat de pe aerodromurile Kanatovo, Mirgorod, Starokonstantinov și Martynovskoe. Rachetele au fost lansate din partea de sud-est a Regiunii Nikolaev.
Sursa rusească apreciază că scopul principal al atacului părții ucrainene a constat în distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană ale Forțelor Armate ale Federației Ruse din Peninsula Crimeea. Cel mai probabil, Podul Crimeea a reprezentat o altă țintă a atacurilor ucrainene.
Experți militari ruși consideră că, ținând cont de situația dificilă a armatei ucrainene de pe front, autoritățile de la Kiev caută în mod tradițional să obțină un efect mediatic la scară largă și să creeze condiții pentru discreditarea conducerii politico-militare a statului rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News