Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
S-a propus Pactul pentru Marea Neagră: Modernizarea Marinei române cu ajutorul SUA și al Europei și rolul portului Constanța în contracararea Rusiei
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Regiunea Mării Negre, precum și rolul crucial al României au ajuns pe prima pagină a prestigioasei reviste americane National Interest.
Sursă foto: Forțele Navale Române - Facebook
Sursă foto: Forțele Navale Române - Facebook

În contextul războiului de agresiune generat de Rusia împotriva Ucrainei, George Scutaru, CEO al think tank-ului New Strategy Center și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, a semnat un articol în National Interest împreună cu Kaush Arha, președinte al Forumului Indo-Pacific Free & Open și membru senior nerezident la Atlantic Council și Krach Institute for Tech Diplomacy din Purdue, Yordan Bozhilov, fost ministru adjunct al Apărării în Bulgaria și Mamuka Tsereteli , Președinte al Consiliului de Afaceri America-Georgia, Senior Fellow pentru Eurasia și Asia Centrală la Institutul American de Politică Externă.

În articolul publicat de National Interest se arată că în fața agresiunii ruse, statele riverane Mării Negre trebuie să coopereze cu ajutor american și european pentru a asigura acest obiectiv critic. Un Pact pentru Marea Neagră, cu implicarea Europei și a SUA, pact care ar putea salva interesele economice și de securitate ale statelor riverane și ale aliaților în contextul expansiunii imperialiste a Rusiei.

Autorii arată că „o Mare Neagră liberă și deschisă este un colac al păcii și prosperității pentru Europa de Sud-Est, Caucaz și Asia Centrală” iar „inaccesibilitatea Mării Negre are ramificații ample dincolo de regiune, așa cum demonstrează lipsa globală de alimente și îngrășăminte și creșterea prețurilor din 2022, în special în Africa și Sudul Global”.

Marea Neagră, pe lângă faptul că este esențială pentru agricultura globală, servește și ca o conductă principală pentru rețelele de petrol și gaze din Europa și Asia, precum și pentru cabluri de fibră optică pentru date și telecomunicații, linii electrice de energie regenerabile și o posibilă ieșire pentru resursele din Asia Centrală. Marea Neagră reprezintă singurul acces maritim pentru Bulgaria și România, membrele NATO și UE, precum și pentru Georgia și Ucraina, se arată în textul publicat în National Interest.

Iar în contextul intereselor economice și de securitate transatlantice și regionale, SUA și Europa trebuie să acționeze în strânsă cooperare cu statele riverane pentru a asigura accesibilitatea în Marea Neagră.

„Marea Neagră, din epoca greacă clasică, a fost un sens giratoriu strategic pentru comerțul transcontinental și schimbul cultural. În consecință, controlul său a fost contestat de-a lungul secolelor de greci, perși, romani, huni, bizantini, otomani, ruși și așa mai departe. Otomanii și rușii, în special, au purtat numeroase războaie de-a lungul a patru secole pentru hegemonie asupra Mării Negre și Crimeei. 

Epoca post-sovietică a deschis calea pentru integrarea națiunilor Mării Negre în lumea liberă și a facilitat tranziția acestora la economiile de piață. O Rusie imperialistă acționează pentru a inversa aceste câștiguri. Intenția malignă a Rusiei și anexarea ilegală a regiunilor georgiene Abhazia și Tskhinvalki în 2008, Crimeea ucraineană în 2014 și Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie în 2022 sunt îndreptate spre uzurparea Mării Negre în detrimentul statelor riverane, și comunitatea globală”, precizează experții.

 

E nevoie de un Pact pentru Marea Neagră

 

2. -imagine fara descriere- (black_sea_11721200.jpg)

Marea Neagră

Iar în acest sens Rusia trebuie descurajată. Cum? Printr-o politică de descurajare incisivă și coordonată. „Este nevoie de un pact colectiv pentru a proteja Marea Neagră și pentru a propulsa comerțul și conectivitatea dintre Asia și Europa și între Marea Neagră și Marea Mediterană”.

Autorii amintesc că în ianuarie 2024, România, Bulgaria și Turcia au convenit să coordoneze operațiuni de deminare și să își dezvolte rezervele de gaze naturale din Marea Neagră.

România, unde Dunărea, al doilea fluviu ca lungime al Europei, se varsă în Marea Neagră, este o ancoră de stabilitate europeană și a NATO în regiune. Până în 2027, se preconizează că va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Turcia se întinde pe strâmtorile Bosfor și Dardanele, care leagă Marea Neagră de Mediterana. Convenția de la Montreux din 1936 acordă Turciei un control neobișnuit asupra dimensiunii și tipurilor de nave care traversează strâmtorile.

Bulgaria, situată între România și Turcia, depinde de Marea Neagră pentru creșterea sa economică, în special în ceea ce privește energia, mineralele, transportul și turismul. În consecință, Sofia a acordat o atenție sporită securității Mării Negre, inclusiv prin investiții în infrastructura militară și îndeplinirea obiectivului de 2% al NATO. Moldova, fără ieșire la mare și cea mai vulnerabilă la agresiunea rusă dintre statele regionale, poate accesa însă Marea Neagră prin portul fluvial Dunărea – Giurgiulești”, avertizează experții. 

Iar politica de expansiune ilegală a Rusiei în Marea Neagră prin anexarea coastelor georgiene și ucrainene pune în pericol inclusiv planurile Turicei de a deveni principala punte între economiile asiatice, europene și cele din Orientul Mijlociu. Fiind cel mai important actor de la Marea Neagră, Turcia are responsabilitatea suplimentară de a promova interesele colective de securitate ale membrilor NATO și ai celorlalți aliați din regiune, se mai arată în analiză.

 

Modernizarea Bazei de la Mihail Kogălniceanu, în strânsă legătură cu situație de securitate de la Marea Neagră. SUA ar trebui să prioritizeze modernizarea Marinei române

 

3. Baza 57 Ae... (baza_aeriana_mihail_kogalniceanu_nato_fortele_romane_24137500.jpg)

Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

În textul din National Interes e adusă în atenție și importanța bazei de la Mihail Kogălniceanu. „România și Bulgaria – în strânsă cooperare cu Statele Unite, UE și NATO – s-au angajat în eforturi ambițioase de modernizare sectorului de apărare. O investiție de 2,7 miliarde de dolari este planificată pentru a transforma Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România într-una dintre cele mai mari din Europa. Cele două națiuni cooperează, de asemenea, cu Washingtonul pentru a-și diversifica și moderniza infrastructura energetică nucleară, inclusiv utilizarea unor reactoare modulare mici”, amintesc publicului american și celui internațional, cei trei experți.

România, Turcia și Bulgaria ar trebui să se bazeze pe cooperarea pe care au dezvoltat-o în ceea ce privește deminarea pentru a dezvolta un cadru pentru o Mare Neagră liberă și deschisă de-a lungul a trei piloni de consolidare. În primul rând, statele ar trebui să articuleze o viziune comună, inclusiv recunoașterea ZEE (n.r. - zona economică exclusivă) a Rusiei de dinainte de 2008.

În al doilea rând, ei ar trebui să stabilească modalități și grupuri operaționale, după caz, pentru securitatea:

1) infrastructurii critice asociate cu explorarea și dezvoltarea energiei;

2) cabluri digitale expuse riscului atacurilor cibernetice;

3) liniile electrice planificate care leagă parcurile eoliene azere și hidroenergetica georgiană de Europa;

4) asigurarea navelor comerciale terțe ce pot fi supuse operațiunilor de hărțuire

În al treilea rând, ar trebui să optimizeze capacitățile de tranzit comercial ale râurilor care se varsă în Marea Neagră, în special ale Dunării.

În dezvoltarea cadrului pentru o Mării Negre libere și deschise, cele trei națiuni pot solicita cu prudență perspectivele și participarea vecinilor, inclusiv Georgia, Moldova și Ucraina, În calitate de membri NATO, Bulgaria, România și Turcia ar trebui, de asemenea, să dezvolte modalități de angajare cu alianța în ansamblu pentru a sprijini eforturile lor în Marea Neagră. 

 

Pactul pentru Marea Neagră. Constanța ar trebui să devină cu ajutorul SUA și al Europei principalul port naval din regiune

 

4. Portul Con... (portul-constanta_40404400.jpg)

Portul Constanța, foto: DC News 

Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO ar trebui să se angajeze în eforturile care să întărească abilitățile statelor riverane de a susține o Mare Neagră liberă și deschisă. În primul rând, ele ar trebui să ajute la construirea capacităților navale ale membrilor NATO din regiune și să prioritizeze modernizarea marinelor române și bulgare, acordând atenție dezvoltării orașului Constanța ca prim port naval NATO din regiune.

În al doilea rând, regiunea are nevoie de o infrastructură rutieră, feroviară și fluvială mai bună pentru a se integra în Europa și pentru a ajuta la mobilizarea și pregătirea operațiunilor de apărare.

În al treilea rând, pactul pentru Marea Neagră ar trebui încorporat în documentele de planificare strategică, inclusiv Strategia SUA pentru Marea Neagră, Busola strategică a UE și Conceptul strategic al NATO.

În special, Statele Unite ar trebui să atribuie Mării Negre un rol primordial pentru conectarea spațiilor libere și deschise de pe tot globul, de la Indo-Pacific la Marea Mediterană și Atlantic.  

Motivul principal al Convenției de la Montreux a fost menținerea echilibrului în Marea Neagră. Anexările imperialiste și ilegitime ale Rusiei pun în pericol acest echilibru. În întreaga lume, se impune o preferință pentru multipolaritate regională și acces liber, deschis și partajat, mai degrabă decât dominația unei singure națiuni. Aceste două tendințe necesită o abordare modernă pentru a promova principiile de echilibru care stau la baza Convenției de la Montreux printr-un pact pentru o Mare Negră Liberă și Deschisă”, conchid experții în analiza lor din National Interest.

.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate

Ştiri Recomandate

Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
pixel