Prezenţa trupelor nord-coreene pe frontul din Ucraina poate fi doar începutul: Rușii trimit din ce în ce mai multe trupe la război „fără să clipească”
Statele Unite salută acțiunile oricărei țări care sprijină Ucraina în fata agresiunii militare a Rusiei. Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă desfășurată marți, 22 octombrie, comentând declarația oficialilor sud-coreeni cu privire la posibilitatea furnizării de arme Ucrainei, pe fondul posibilei participări a trupelor nord-coreene (RPDC) la război.
Armata Nord-Coreeană în timpul unor exerciţii militare: Sursa foto: KCNA VIA KNS.
„Aș lăsa la latitudinea Republicii Coreea să vorbească pentru sine despre asistența să în materie de securitate pentru Ucraina. Desigur, salutăm acțiunile oricărei țări care sprijină pe partenerii noștri ucraineni în timp ce aceștia continuă să își apere integritatea teritorială și suveranitatea”, a precizat Patel, adăugând că, de la începutul agresiunii Rusiei, Statele Unite au mobilizat o coaliție de peste 50 de țări pentru a susţine Ucraina.
„Vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a consolida apărarea Ucrainei”, a spus Patel.
În același timp, el a remarcat că posibilă schimbare a politicii Seulului față de Kiev, care ar include furnizarea de arme, este un alt exemplu al modului în care acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității nu numai pentru Ucraina și Europa:
„Ele sunt în mod evident o amenințare la adresa securității globale. Când vedeți țări din regiunile Indo-Pacific și Asia făcând, de asemenea, alegeri suverane pentru a sprijini Ucraina în a se apăra, concluzia este că întreaga lume, nu doar Europa, nu doar aliații NATO, văd amenințarea, pericolul și imprudența acțiunilor Rusiei”.
Mai mulţi oficiali militari şi analişti de politică externă au analizat primele rapoarte privind posibila participare a armatei nord-coreene la războiul împotriva Ucrainei şi trag un semnat de alarmă - acesta ar putea să fie doar primul pas al acțiunilor Phenianului.
Charles Costanza, comandantul-șef al Corpului V al armatei SUA, a declarat că numărul de trupe nord-coreene din Rusia care este cunoscut în prezent ar putea fi doar ''o cifră inițială''.
„Coreea de Nord trimite acum, cred că este o informație de interes public, 4.000 de soldați nord-coreeni. Cred că acesta ar putea fi doar un punct de plecare pentru ceea ce vor furniza Rusiei în materie de resurse umane”, a declarat generalul într-un interviu acordat șefei Biroului pentru Europa de Est al Voice of America, Myroslava Gongadze.
Generalul a subliniat că, în ciuda pierderilor suferite, rușii trimit din ce în ce mai multe trupe la război „fără să clipească”, în timp ce ucrainenii nu își pot permite să sufere astfel de pierderi:
„În opinia mea, aceasta este o problemă pe termen scurt aici, în Europa de Est, pentru că problema ucrainenilor este numărul de oameni pe care trebuie să îi trimită în această luptă. La urma urmei, Rusiei nu-i pasă câte pierderi suferă”.
La 22 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina deține informații cu privire la pregătirea a aproximativ 6 000 de soldați nord-coreeni și că este important ca partenerii occidentali ai Kievului să fie, de asemenea, conștienți de acest pericol.
„Avem informații despre instruirea a două unități militare nord-coreene - potențial, două brigăzi de aproximativ 6.000 de soldați fiecare. Aceasta este o provocare, dar știm cum să îi facem față. Este important ca partenerii noștri să nu închidă ochii la acest lucru”, a scris Zelenski pe rețeaua X.
După cum a relatat Voice of America, Coreea de Sud ar putea lua în considerare furnizarea directă de arme Ucrainei ca parte a măsurilor de contracarare a cooperării militare tot mai profunde dintre Rusia și RPDC.
La 22 octombrie, un reprezentant al biroului președintelui sud-coreean, Yoon Suk-yol, a declarat acest lucru, detaliind un set de măsuri diplomatice, economice și militare pe care Coreea de Sud le-ar lua în funcție de scenariile cooperării militare dintre Moscova și Phenian.
„Am putea lua în considerare furnizarea de arme în scopuri defensive în cadrul unor scenarii etapizate, iar dacă se pare că ei (rușii și nord-coreenii - n.r.) merg prea departe, am putea lua în considerare și utilizarea lor”, a declarat oficialul prezidențial, citat de Reuters.
Până în prezent, Coreea de Sud, care este unul dintre cei mai mari producători de arme din lume, și-a limitat în mare măsură ajutorul neletal acordat Ucrainei, inclusiv echipamentele de deminare. În schimb, Kievul și partenerii săi occidentali au făcut apel la Seul să furnizeze și asistență militară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News