Scenariul de SF rusesc: O rachetă falsă Iskander cu material radioactiv, lansată de Ucraina, va lovi Cernobîlul
Propaganda rusă a prezentat un scenariu demn de un film SF: Ucraina a dezvoltat o rachetă rusească falsă de tip Iskander, care va fi încărcată cu material radioactiv, și ulterior doborâtă de forțele ucrainene deasupra localității Cerobîl.
Iskander rusesc, foto: Missile Threat, Center for Strategic and International Studies
Scenariul face parte din „arsenalul” de informații false pe care presa rusă le aruncă în războiul informațional. El a fost prezentat săptămâna trecut de către publicația Ria Novosti care citează „surse bine informate”.
Practic, Rusia acuză Ucraina că va folosi o așa-zisă „bombă murdară” radiologică și ulterior va învinovăți Federația Rusă.
Într-un scenariu care l-ar face invidios până și pe Tarkovski, presa rusă anunță că Ucraina a dezvoltat deja racheta falsă Iskander pe care forțele de apărare ucrainene intenționează să o doboare deasupra zonei de excludere de la Cernobîl, dând astfel vina pe Federația Rusă pentru un atac nuclear.
Amintim că la data de 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive.
Ucraina a cerut o misiune internațională pentru a risipi orice dubiu
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene la cererea Kievului, potrivit unui comunicat, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o "bombă murdară".
"Inspectorii vor efectua o verificare independentă (...) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear", a explicat săptămâna trecut, citat de Agerpres, directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi. El urmează să se adreseze după-amiază la New York în faţa Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise.
O bombă radiologică sau "bombă murdară" constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News