Scenariul rebeliunii provoacă frisoane la Kremlin. Structurile de informații au ordin să fie pregătite de noi revolte militare
Umbra lui Putin devine tot mai mică, iar o serie de înfrângeri în Ucraina ar putea genera noi revolte în rândul structurilor de forță ale Rusiei. Astfel că președintele Vladimir Putin a ordonat serviciilor secrete să se pregătească, în eventualitatea declanșării unei noi rebeliuni militare.
Potrivit versiunii în limba rusă a The Moscow Times, oficialii ruși lucrează deja pentru a controla și a preveni „acțiuni” precum cea „organizată” de Evgheni Prigojin în iunie.
„Tancurile care s-au apropiat la mai puțin de 200 de kilometri de Moscova au făcut o impresie de neuitat lui Vladimir Putin. Prigojin nu numai că a sfidat comanda armatei, dar a nesocotit și ordinul personal al președintelui și, prin urmare, a fost considerat o amenințare la adresa regimului”, relatează The Moscow Times.
Astfel că structurile de informații lucrează deja pentru a controla și a preveni „marșuri” precum cel organizat de Wagner la sfârșitul lunii iunie, au spus sursele.
Newsweek merge și mai departe și nu exclude o revoltă chiar în rândurile armatei ruse.
După revolta eșuată din iunie, Kremlinul a luat măsuri: poliția din Moscova a început să învețe „noi abilități”, inclusiv tactici de luptă urbană, în timp ce Rosgvardia, ”garda pretoriană” a lui Putin, a fost dotată cu tunuri și elicoptere de atac.
Totuși, detașamentele de mercenari cu experiență de luptă în Ucraina, Africa și Orientul Mijlociu, provoacă frisoane la Kremlin. Susținute de un „imperiu mediatic” sub forma mai multor canale pe Telegram, acestea ar putea încerca o nouă revoltă.
Amenințarea unei revolte rămâne
Putin a semnat un decret la două zile după lichidarea lui Prigojin prin care le cere wagnerienilor să jure credință și să se angajeze să apere ordinea constituțională.
Potrivit politologului rus Abbas Gallyamov, președintele Putin consideră că amenințarea unei noi rebeliuni sau conspirații este destul de reală.
„Acest lucru este dovedit de faptul că Putin a mers pentru eliminarea lui Prigojin, chiar dacă a pus în pericol o mulțime de proiecte, ceea ce indică faptul că prioritatea președintelui este păstrarea puterii și nu extinderea”, a spus Gallyamov, potrivit The Moscow Times.
„Problema lui Putin este că imaginea lui s-a estompat și nu mai degajă senzația de lider puternic și hotărât, care să atingă obiectivele necesare rapid și cu costuri și pierderi minime”, a remarcat Ignatov, spunând că aceasta este o consecință a tranziției războiul din Ucraina într-o fază prelungită.
De data aceasta va fi armata regulată
Potrivit analistului geopolitic Nikola Mikovica, este probabil ca în locul ”wagneriților” să se revolte de data aceasta armata obișnuită rusă. Potrivit acestuia, majoritatea comandanților ruși sunt nemulțumiți de modul în care ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, conduc războiul în Ucraina.
„Deci, dacă vor fi mai multe înfrângeri în Ucraina, o nouă rebeliune va fi aproape inevitabilă”, a conchis analistul, potrivit Newsweek.
„Dar nu cred că vor încerca – cel puțin deocamdată – să-l răstoarne pe Putin, pentru că popularitatea lui este încă mare. În schimb, la fel ca Prigojin, se va concentra pe Șoigu și Gherasimov”, a adăugat el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News