Scenariul unui analist militar rus într-un potențial conflict cu Ucraina: „Debarcarea din Normandia, în stil rusesc”
Forţele armate ruse au început marţi o serie de exerciţii pentru verificarea pregătirii de luptă în toate cele patru districte militare ale Federaţiei Ruse, pentru a face bilanţul antrenamentelor din cursul iernii, a comunicat marţi seara agenţia de presă Interfax, citând Ministerul Apărării rus. Mișcările de trupe, atât din cadrul Armatei Ucrainei, cât și din cadrul Armatei Federației Ruse au fost analizate de experți militari din cadrul celor două state.
Exerciţii au loc în toate districtele militare şi în cadrul Flotei Nordului, precum şi în regiunile nordului îndepărtat, Insulele Kurile şi Kamceatka. Toate tipurile forţelor armate sunt supuse verificărilor, potrivit ministerului, transmite Agerpres.
Contextul tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă
În total, în luna aprilie sunt prevăzute 4.048 de exerciţii de amploare diferită, inclusiv 812 între diferite genuri de arme în 101 terenuri de antrenament şi 520 de facilităţi, anunță Ministerul Apărării din Rusia.
Această desfăşurare de forţă intervine pe fondul amplificărilor tensiunilor la frontiera dintre Rusia şi Ucraina şi agravării situaţiei în Donbas, unde s-au intensificat violenţele, făcând nul armistiţiul din 2020.
Mişcările de trupe de o parte şi de alta a graniţei ruso-ucrainene pe fondul propagandei ruse, care acuză Ucraina de intenţia de a declanşa o ofensivă în Donbas, provoacă temeri că Moscova pregăteşte o operaţiune militară la scară largă pe teritoriul ucrainean.
Moscova a recunoscut comasări de trupe şi blindate la frontiera cu Ucraina, pe care nu avea cum să le nege date fiind imaginile de satelit, dar a asigurat că "nimeni nu trebuie să fie alarmat", argumentând că vor avea loc "exerciţii militare".
Atât NATO, cât şi SUA şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, în timp ce Rusia a continuat în ultimele zile transferul de trupe şi echipamente spre frontiera ucraineană, inclusiv în Crimeea, unde - conform datelor Kievului - au fost desantate forţe ale Diviziei 76 aeropurtate din Pskov, ai cărei militari au participat la luptele din 2014 de la Debalţevo (estul Ucrainei), potrivit presei ucrainene.
"Nu a mai existat o astfel de concentrare de trupe ruse în apropierea frontierei ucrainene din 2015", au declarat marţi experţi ai platformei Conflict Intelligence Team, grup de bloggeri şi jurnalişti independenţi ruşi care investighează conflicte armate prin analizarea datelor din spaţiul public.
Autorităţile ucrainene par să nu dramatizeze situaţia, văzând mobilizarea rusă de la frontieră drept o modalitate de a pune presiune asupra Kievului, după ce doi importanţi susţinători ai Moscovei în Ucraina au fost incluşi pe lista cu sancţiuni, iar media controlate de aceştia au fost închise. Este vorba de Viktor Medvedciuk liderul partidul prorus "Platforma de opoziţie - pentru viaţă", considerat foarte apropiat de Vladimir Putin, de altfel presa rusă şi cea ucraineană au scris că Putin ar fi naşul fiicei mai mici a lui Medvedciuk, şi Taras Kozak. Cei doi ar controla principalele canale proruse de televiziune din Ucraina -112 Ucraina, NewsOne şi ZIK.
Experți militari ruși și ucraineni sunt de acord într-o singură privință: Totul arată ca o pregătire de un conflict
Prin zăngănitul armelor la frontieră, preşedintele rus încearcă să abată atenţia ruşilor de la problemele interne şi ştirile despre opozantul Aleksei Navalnîi, consideră fostul trimis special al SUA în Ucraina, Kurt Volker, citat de publicaţia ucraineană Liga.
Totul arată ca o pregătire de conflict, consideră însă mulţi ucraineni şi ruşi, conform presei din cele două ţări.
Cu toate acestea, mulţi experţi militari ruşi, citaţi marţi de Radio Svoboda, susţin că Kremlinul nu poate să declanşeze operaţiuni la scară largă în Ucraina până în vară, întrucât primăvara este perioada noroaielor şi a drumurilor desfundate în estul ucrainean. Blindatele s-ar împotmoli trecând graniţa.
Însă într-un interviu pentru agenţia de presă rusă Rosbalt, unul dintre cei mai cunoscuţi analişti militari ruşi, Pavel Feghengauer, nu a exclus ca Rusia să înceapă ostilităţile împotriva Ucrainei în luna mai, după " scenariul debarcării în Normandia".
"S-ar putea întâmpla peste o lună. La începutul lunii mai pregătirile vor fi încheiate. Decizia a fost luată. Sunt mai multe motive: închiderea canalelor de televiziune proruse în Ucraina, riscul arestării şi judecării lui Viktor Medvedciuk la Kiev, arestarea lui Navalnîi, Biden l-a numit pe Putin criminal... vedem destule semne proaste" în acest sens, a declarat Felghengauer pentru Rosbalt.
Debarcarea din Normandia, în stil rusesc
În acest context, expertul rus a amintit că la 21 martie trei nave de desant de mare capacitate din cadrul Flotei ruse de la Marea Baltică au traversat Canalul Mânecii, însoţite de o corvetă, îndreptându-se spre sud. În total, s-ar putea aduna zece astfel de nave de luptă în Marea Neagră, plus vase de desant mai mici. Rusia ar putea transfera astfel până la două divizii aeropurtate, ţinând cont de forţa aeriană.
Ar putea avea loc o "debarcare în Normandia în stil rusesc", afirmă Pavel Felghengauer, editorialist la Novaia Gazeta, adăugând că locul acţiunii aparent va fi coasta neamenajată dintre oraşul-port Nikolaev (Mikolaiv, în limba ucraineană, situat de-a lungul limanului râului Bugul de Sud, la circa 65 km de la Marea Neagră) şi Odesa, în adâncul apărării strategice ucrainene, potrivit Rosbalt.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News