Schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei va răci în sfârșit ardoarea Occidentului, se bucură Lukașenko
Rusia ar fi trebuit să-și schimbe doctrina nucleară cu mult timp în urmă, a spus dictatorul belarus Alexandru Lukașenko, spunând că mișcarea va „răci ardoarea” Occidentului.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat schimbarea doctrinei pe 25 septembrie. Prin acest pas, Moscova încearcă să creeze presiuni asupra aliaților Ucrainei pentru ca aceștia să nu-i permită să folosească armele furnizate de aceștia pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei.
Lukașenko a lăudat schimbarea doctrinei într-un interviu cu un reporter de televiziune rus, care a fost publicat duminică, a informat Reuters.
Lukașenko, un aliat mai mult decât apropiat al Rusiei în invazia sa și care anul trecut a acceptat să desfășoare arme nucleare tactice rusești în Belarus, a declarat în interviul acordat televiziunii ruse că „Această doctrină ar fi trebuit schimbată cu mult timp în urmă”.
El a mai spus că, dacă Occidentul nu s-ar fi speriat de semnalele nucleare anterioare ale lui Putin, atunci bombele occidentale ar fi căzut atât asupra Rusiei, cât și asupra Belarusului. Potrivit acestuia, însă, schimbarea doctrinei le va „răci ardoarea”.
Ca parte a modificărilor aduse doctrinei nucleare rusești, ar trebui extinsă lista scenariilor care ar putea determina Rusia să folosească o armă nucleară. Ar trebui să fie vorba și despre cazurile în care Kremlinul ar avea informații fiabile despre un atac masiv peste granița rusă, folosind avioane, rachete sau drone. Orice atac susținut de o putere nucleară va fi considerat un atac comun al Rusiei.
Rusia, care atacă Ucraina pentru al treilea an, scoate în mod repetat cardul nuclear pentru a descuraja alte state să susțină țara atacată. Anunțând schimbările, aceștia încearcă acum să influențeze negocierile dintre SUA și Marea Britanie cu Ucraina cu privire la posibilitatea utilizării rachetelor cu rază lungă de acțiune livrate pentru atacuri în interiorul teritoriului rus. Ucraina cere această opțiune pentru a putea interfera cu echipamentul folosit de agresor pentru a-și ataca teritoriul.
Dacă aliații Ucrainei îi permit Ucrainei să atace teritoriul rusesc fie cu rachete americane ATACMS, fie cu rachete britanice Storm Shadow, Kremlinul amenință că NATO se va afla într-o confruntare directă cu Rusia.
Ucraina acuză Rusia de „șantaj nuclear”, iar președintele său, Volodimir Zelenski, îi îndeamnă pe aliații occidentali să ignore liniile roșii ale lui Putin. Putin, în schimb, insistă că avertismentele sale sunt adevărate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News