Scholz: Rusia trebuie să pună capăt războiului cu Ucraina dacă vrea ca SUA să nu desfăşoare rachete Tomahawk în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că, pentru a preveni amplasarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Germania, Rusia trebuie mai întâi să înceteze războiul împotriva Ucrainei. De asemenea, acesta și-a exprimat regretul că Rusia nu respectă acordurile privind controlul armelor, potrivit DW.
Steagul SUA și al Germaniei flutură în fața comandamentului Brigăzii 12 de Aviație de Luptă, cu vedere la aerodromul militar Katterbach din Ansbach, Germania. Sursa foto: U.S. Army.
,,Primul lucru pe care ar trebui să-l facă Rusia (pentru a împiedica Germania să găzduiască arme americane - n.r.) este să pună capăt oribilului său război agresiv împotriva Ucrainei și să renunțe la încercarea de a cuceri o țară întreagă", a spus cancelarul german Olaf Scholz.
Scholz a susţinut că desfășurarea de rachete americane pe teritoriul Germaniei ar servi ca un factor de descurajare, asigurându-se că Germania nu se va confrunta cu un atac.
De asemenea, el a respins îngrijorările conform cărora desfășurarea planificată a sistemelor de rachete americane ar putea duce la escaladarea relațiilor cu Rusia.
O nouă cursă a înarmărilor în Europa? Arme americane cu rază lungă de acțiune în Germania
Scholz consideră că Germania "are nevoie de forțe și capacități de descurajare în plus față de ceea ce avem deja, cum ar fi rachetele de croazieră și armele convenționale cu rază lungă de acțiune".
În plus, cancelarul a menționat că nu poate decât să își exprime regretul "în numele NATO" cu privire la "disprețul masiv al Rusiei față de toate acordurile de control al armelor din ultimele decenii".
,,Ne-am dori cu toții să trăim într-o lume în care controlul armelor să fie din nou relevant. Dar, în acest moment, este vorba despre garantarea securității noastre prin descurajarea necesară pentru a preveni războiul", a subliniat Scholz.
Pentru prima dată din anii '90, Statele Unite doresc să instaleze arme cu rază lungă de acțiune în Germania. Acordul a fost încheiat la cel mai recent summit NATO de la Washington.
După sfârșitul Războiului Rece, SUA și-au redus semnificativ arsenalul de arme cu rază lungă de acțiune în Europa. La acea vreme, a existat un sentiment de pace, iar securitatea părea asigurată.
Dar, de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, vechile ostilități au revenit. În termeni militari, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat recent pentru postul de radio Deutschlandfunk că vede "un decalaj serios în ceea ce priveşte capacități militare".
În timpul summitului NATO de la Washington, s-a anunțat că Statele Unite și Germania au convenit să desfășoare, printre altele, rachete Tomahawk în Germania pentru a spori descurajarea și a-și proteja partenerii NATO.
Scholz a salutat planul de desfășurare a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune în țara sa, menționând că această decizie "se aliniază perfect cu strategia de securitate a guvernului german".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 13 iulie că capitalele europene ar putea deveni "posibile" ținte dacă țările europene ar fi de acord cu desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News