Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Secretarul american al apărării cere eforturi mai mari din partea Europei pentru contracararea Chinei şi Rusiei
06 sep, 14:40
Secretarul american al apărării, Mark Esper, va cere în cadrul unui discurs pe care îl va rosti vineri la think-tank-ul Royal United Services Institute din Londra o mai mare atenţie la nivel european în abordarea a ceea ce el a numit o creştere a ameninţărilor de securitate şi economice din partea Chinei şi Rusiei, relatează Reuters.
Secretarul american al apărării, Mark Esper

Anul trecut, armata americană a plasat combaterea Chinei şi Rusiei în centrul unei noi strategii de apărare naţională, cel mai recent semn al schimbării priorităţilor după mai bine de un deceniu şi jumătate de concentrare asupra luptei împotriva militanţilor islamişti.

,,Este din ce în ce mai clar că Rusia şi China intenţionează să perturbe ordinea internaţională obţinând un (drept de) veto asupra deciziilor economice, diplomatice şi de securitate ale altor state'', va afirma Esper în discursul pe care îl va rosti la think tank-ul britanic.

,,Statele Unite se confruntă cu această provocare, dar dacă trebuie să păstrăm lumea pe care toţi am creat-o împreună prin decenii de sacrificii comune, trebuie să facem cu toţii tot ce se poate'', a subliniat responsabilul american, adăugând că ambele ţări îşi cresc capabilităţile în spaţiu şi în domeniul cibernetic.

Există un număr tot mai mare de puncte de disensiune în relaţia SUA-China, care includ un război comercial ce ia amploare, sancţiuni americane asupra armatei chineze şi relaţia SUA cu Taiwanul, pe care Beijingul o consideră provincia sa, notează Reuters.

În remarcile sale, Esper a descris o serie de preocupări cu privire la China, de la modul în care îşi foloseşte puterea economică şi până la furtul de tehnologie. El a făcut de asemenea referire la situaţia din Hong Kong, unde au fost înregistrate proteste violente împotriva guvernului local în legătură cu un proiect de lege privind extrădarea către China continentală.

,,Cu toţii vedem ce se întâmplă celor care continuă să vorbească deschis împotriva influenţei (Partidului Comunist Chinez) în Hong Kong'', a menţionat Esper. ''Am fost acolo la retrocedare în 1997, când s-a afirmat principiul 'o ţară, două sisteme'. V-aş întreba: dat fiind ce vedem astăzi în Hong Kong, a respectat China acele promisiuni?'', a întrebat el.

De asemenea, Esper a evidenţiat riscurile pe care le prezintă Rusia, de la o potenţială incursiune într-o ţară vecină şi până la acţiunile sale în Siria.

Comentariile secretarului american al apărării survin în contextul în care preşedintele Donald Trump şi-a atras recent dezaprobarea unor state aliate după ce a cerut ca Rusia să fie readmisă în Grupul celor şapte state puternic industrializate (G7).

,,Pe scurt, politica externă a Rusiei continuă să nu respecte normele internaţionale'', a explicat Esper.

Există îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la faptul că Rusia şi Statele Unite se îndreaptă spre o cursă a înarmării după ce Washingtonul s-a retras din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) luna trecută, acuzând Rusia că a încălcat acest tratat, acuzaţii negate de Moscova.

Esper a apreciat de asemenea că Iranul pare a se îndrepta spre momentul în care ar putea avea loc discuţii, la câteva zile după preşedintele SUA Donald Trump nu a exclus posibilitatea unei întâlniri cu Rouhani în cadrul viitoarei Adunări Generale a ONU la New York.

,,Se pare că, în unele moduri, Iranul se apropie de acel moment în care am putea avea discuţii şi sperăm că va acţiona în acest mod'', a spus Esper la Royal United Services Institute din Londra.

Fricţiunea dintre cele două ţări a crescut după ce Trump a decis anul trecut retragerea SUA din acordul internaţional din 2015 în baza căruia Iranul a fost de acord să reducă programul său atomic în schimbul ridicării unor sancţiuni economice.

Iranul a anunţat că va relua de vineri dezvoltarea centrifugelor pentru îmbogăţirea uraniului, care ar putea produce material fisionabil pentru centrale atomice sau pentru arme nucleare. Iranienii susţin că nu au în vedere opţiunea militară, însă ar fi o nouă etapă în nerespectarea acordului cu puterile internaţionale, care restricţiona programul nuclear iranian.

Ştiri Recomandate

Et tu Quirinus
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)
Spionaj Industrial. Un manager din industria rusă de apărare, arestat în Italia
Polonia îşi face propria armată cibernetică