Securitate energetică. SUA atenționează cu sancțiuni companiile implicate în construcţia gazoductului Nord Stream 2
SUA și-au sporit presiunile împotriva controversatului proiect germano-rus Nord Stream 2, susținut de Berlin și Paris, amenințând în formă scrisă cu sancțiuni companiile germane implicate, informează duminică AFP.
,,Scrisoarea le amintește tuturor întreprinderilor implicate în sectorul de gazoducte pentru exportarea de energie din Rusia că ele se expun sancțiunilor americane", a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Berlin.
Această inițiativă a Administrației americane "nu are drept scop de a fi percepută ca o amenințare, ci ca un mesaj clar al politicii americane", a subliniat purtătorul de cuvânt, estimând că singurul "șantaj"posibil în acest dosar ar fi acela de a vedea Kremlinul controlând livrările de gaz către Europa în viitor.
În centrul controversei se află proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care permite livrarea de gaz rusesc către Germania și alte țări din Europa, trecând direct prin Marea Baltică și prin urmare ocolind Ucraina, până acum principalul punct de tranzit. Acest gazoduct va urma același parcurs ca primul gazoduct de acest fel, Nord Stream 1, via apele teritoriale a cinci țări: Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania. Miza este de a dubla capacitatea de gaz transportată.
SUA au criticat deja de mai multe ori acest proiect, însă acum ele trec la o etapă nouă, adresându-se direct companiilor vizate pentru a le atenționa în legătură cu riscul unor sancțiuni.
Potrivit Germaniei, susținută de Franța și Austria, proiectul va permite o aprovizionare mai stabilă și mai puțin costisitoare cu gaz a Europei.
Ucraina consideră acest proiect un mijloc al Moscovei de a o asfixia pe plan energetic și a spori astfel presiunea politică la adresa sa, în condițiile în care cele două țări sunt în conflict în problema Peninsulei Crimeea și a părții estice a Ucrainei.
Berlinul este din ce în ce mai iritat de intervențiile americane în acest dosar și de amenințările cu sancțiuni economice extrateritoriale, ca în dosarul nuclear iranian, într-un context de degradare continuă a relațiilor bilaterale cu Washingtonul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News