Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Securitate energetică. Ucraina a semnat contract cu Republica Moldova pentru a putea importa gaze din România
21 aug 2019 / 13:16
Ukrtransgaz, compania de stat ucraineană care transportă gazul, a anunțat că se pregătește să deschidă un nou punct de redirecționare a fluxului de gaze, ceea ce-i va permite să importe încă 1,5 miliarde de metri cubi. Măsura este luată cu anticipație față de o decizie a Rusiei de a opri tranzitul prin Ucraina al gazului destinat UE.

Ukrtransgaz a precizat într-un comunicat dat pe 19 august că este vorba de gaz importat din România, care va tranzita R.Moldova. La granița moldo-ucraineană se instalează noi stații de măsurare și administrare a fluxului de gaze, potrivit moldova.europalibera.org.

„Este un proiect foarte important pentru Ucraina și Moldova pentru că le ajută să-și diversifice rutele de import al gazelor", a comentat firma ucraineană.

Volumul de gaze noi de import reprezintă 15% din totalul importat anul trecut de Ucraina. Ukrtransgaz nu a comentat faptul că o parte a gazoductului modernizat va străbate regiunea transnistreană.

Acest proiect are o importanță strategică pentru Ucraina și Moldova, deoarece tranzitul gazelor rusești se poate opri în 2020.

„Este de aşteptat ca până la 1 ianuarie 2020 să fie realizată o capacitate constantă pentru importuri din România de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, indiferent de volumul fluxului tranzitului de gaz rus pe teritoriul Ucrainei", precizează Ukrtransgaz, subliniind că gazele vor fi importate prin conductele Razdelnaia-Ismail şi Şebelinka-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail.

Ucraina a sistat importurile de gaze din Rusia în 2015, după ce Moscova a anexat abuziv peninsula Crimeea. Între timp, importă deja gaze din Slovacia, Polonia și Ungaria, iar acum negociază cu Transgaz din România și cu alte țări modul cum ar putea avea accces la gazoductul Trans Balcanic.

Kiev-ul se teme că de anul viitor, Rusia va sista complet tranzitul gazelor prin Ucraina, după ce intră în funcțiune și gazoductul Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania. Din acest motiv a început să stocheze gaz în rezervoare din vestul țării, cu o capacitate totală de peste 30 de miliarde de metri cubi. Totodată au fost modernizate cinci stați de compresare, care vor asigura fluxul de gaze din vest spre estul și sudul Ucrainei.

Ştiri Recomandate

Militarii români se familiarizează cu modul de operare al sistemului Patriot
Bombardament asupra aeroportul din Tripoli. Armata mareșalului Haftar a folosit un lansator de rachete ruses Grad
Ambasadorul Ucrainei la București spune că Zelenski nu a folosit cuvântul ”ocupație” și a fost o eroare de traducere
România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
EXCLUSIV
Defender 20: Ce va presupune cea mai mare desfășurare de trupe SUA în Europa din ultimii 25 de ani
Atacuri cibernetice: Thales lansează Cybels Analytics, noua platformă bazata pe inteligență artificială
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
Rusia continuă să-și consolideze legăturile cu Republica Laos. Moscova a livrat un lot de tancuri T-72B1