Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat vineri Uniunea Europeană cu taxe vamale dacă blocul comunitar nu îşi reduce excedentul comercial în relaţiile cu SUA prin cumpărarea de mai mult gaz şi petrol american, transmite Agerpres și AFP
Ministerul Energiei al Moldovei a confirmat informații că Gazprom nu a rezervat capacitate de tranzit de gaze către Transnistria pentru ianuarie 2025.
Republica Moldova a anticipat astfel de presiuni și a declarat, din 16 decembrie, instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, în faţa riscului întreruperii livrărilor de gaze ruseşti către regiunea separatistă Transnistria.
Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat luni, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
La o întâlnire cu membrii guvernului de joi, președintele rus Vladimir Putin a cerut adoptarea unor măsuri extraordinare de sprijinire a companiilor rusești de exploatare a cărbunelui.
OMV își reziliază contractul de furnizare pe termen lung de gaze naturale cu Gazprom. Compania de stat rusă Gazprom a oprit din 16 noiembrie a.c., livrările către Austria.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. au semnat, miercuri, o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă, se arată într-un comunicat de presă al companiei româneşti, precum și al Lockheed.
Ucraina nu se va opune în cazul în care Qatarul sau orice altă țară ar încerca să negocieze un acord privind securitatea energetică, cu ajutorul discuțiilor purtate separat cu Rusia și Ucraina. Deocamdată, nu există un astfel de acord, a declarat șeful Biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, potrivit Reuters.
În cadrul celei de-a doua zi a conferinței „Aspen - GMF Bucharest Forum 2024”, unde DefeneRomania a fost partener media, a avut loc panelul „Ensuring Energy Security in a Turbulent Geopolitical Context”. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, și Mihaela Mihăilescu, director adjunct pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au luat parte la discuția moderata de Corina Murafa, senior energy specialist si membru al Aspen.
Tranziția către energia verde rămâne unul dintre obiectivele cruciale ale Europei. Problematica a fost abordată și în cadrul Aspen – GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, ajuns la a 13-a ediție.
O investigație comună a Politico și a grupului non-profit de jurnalism SourceMaterial a descoperit cel puțin nouă cazuri de scurgeri de petrol provenite de la navele petroliere ale Flotei comerciale a Rusiei,
Cele mai mari submarine din lume, cele din clasa Akula (desemnarea NATO Typhoon), ar fi un simplu pitic pe lângă proiectul noului submarin de transport.
Ungaria și Gazprom din Rusia au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze din Federația Rusă către această țară a Uniunii Europene. În 2024, în Ungaria vor ajunge, în total, 6,7 mld. mc de gaz rusesc.
Impactul şi potenţialul dezvoltării energiei eoliene offshore în România, precum şi oportunităţile economice şi sociale pe care această industrie le poate aduce ţării noastre sunt evidenţiate în raportul "Offshore Wind Roadmap for Romania", un studiu realizat de Banca Mondială, care a fost lansat după doi ani de muncă, susţin reprezentanţii Ministerului Energiei.
Rusia eșuează în încercarea de a sugruma energetic Europa. Turcia a semnat mai multe contracte de furnizare de gaz care îi dau un surplus de 25 mld. de metri cubi de gaz peste consumul anual de 50 de miliarde de metri cubi. În acest fel, Ankara poate alimenta piețele europene, în special sud-estul Europei, unde există cerere de gaz.
Într-un raport prezentat pe 19.09.2024, Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului pentru Ucraina (HRMMU) a apreciat că atacurile aeriene sistematice ale Rusiei asupra rețelei energetice a Ucrainei reprezintă, probabil, o încălcare a dreptului internațional umanitar.
Deși Europa încearcă să reducă dependența de gazul rusesc, acesta încă reprezintă 15% din totalul importurilor de gaze ale UE. Gazul rusesc va ajunge în Europa prin diverse rute, în principal TurkStream și Ucraina, iar planurile Turciei ar permite Gazprom să eludeze sancțiunile și să continue exporturile.
Pe 3 septembrie, liderul rus Vladimir Putin va merge în Mongolia.
I-au depășit până și pe chinezi. Potrivit rezultatelor din iulie, India a depășit China și a devenit cel mai mare importator mondial de petrol rusesc.
Autoritățile germane au emis un mandat de arestare pentru un scafandru ucrainean. Acesta se afla în Polonia, dar a reușit să părăsească țara deoarece Berlinul nu a introdus la timp numele în baza de date cu persoane căutate, au spus anchetatorii polonezi.
Decizia Kievului de a opri livrările Lukoil către Ungaria și Slovacia a fost probabil "orchestrată de la Bruxelles", deoarece acesta "nu poate suporta faptul că Ungaria nu a cedat în fața presiunilor", a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, citat de Agerpres și MTI.
Astăzi, în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei și al Climei (P-TECC) de la București, Secretarul SUA pentru Energie Jennifer Granholm, Subsecretarul SUA pentru controlul armelor și securitate internațională Bonnie Jenkins și Directorul Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA Enoh T. Ebong s-au alăturat Ministrului român al Energiei Sebastian Burduja și reprezentanților companiilor americane Fluor Corporation și NuScale Power, dar și românești RoPower și Societății Naționale Nuclearelectrica pentru a celebra o etapă importantă în desfășurarea proiectului emblematic al României, privind reactorele modulare de mici dimensiuni (SMR) care utilizează tehnologia NuScale și care avansează spre implementare în 2029.
Premierul armean Nikol Paşinian a declarat joi - într-un mesaj adresat preşedintelui american Joe Biden cu ocazia Zilei Independenţei SUA - că ţara sa este pregătită să ridice relaţiile cu Statele Unite ale Americii "la nivelul unui parteneriat strategic", relatează Agerpres, care citează EFE.
Ungaria și Azerbaidjan au semnat un acord în baza căruia Budapesta va cumpăra o participație la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume. Acest lucru a fost anunțat de ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, miercuri, la Baku, a informat agenția MTI.
Sancțiunile din cauza războiului din Ucraina au afectat grav gigantul Gazprom, confirmă un raport de cercetare comandat chiar de compania rusă. Veniturile pierdute, cauzate de reducerea vânzărilor de gaze către Europa s-ar putea să nu recuperate nici după un deceniu, orice nouă tranzacție de export aducând mult mai puțini bani, arată Financial Times.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a venit la Chișinău cu un pachet robust de sprijin pentru Republica Moldova.
Atacul unor drone ucrainene din această săptămână asupra unei rafinării ruse din Tuapse (regiunea Krasnodar din Federația Rusă) a dus la oprirea de urgență a fabricii, scrie Reuters care face referire la două surse.
Investițiile chineze în Ungaria se ridică la 6 trilioane de forinți (15,3 miliarde de euro) și vin în principal sub forma construirii de noi fabrici de baterii pentru vehicule electrice, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, în timpul vizitei sale la Beijing.
Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat, pe 08.04.2024, că, în ultimele săptămâni, trupele ruse au lovit 80% dintre centralele electrice tradiționale și jumătate din hidrocentralele de pe teritoriul Ucrainei.