Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecţiona o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei.
Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecţiona o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei.
China, care împreună cu India cumpără mai mult de 80% din exporturile rusești de petrol, și-a redus la jumătate achizițiile de petrol rusesc, în iunie.
OMV Petrom şi Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, acesta urmând să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare, conform unui comunicat remis, miercuri dimineaţa, Bursei de Valori Bucureşti.
Amenințările de acest tip sunt în creștere, spun oficialii NATO despre activitățile Rusiei pe mare. Alianța Nord-Atlantică a înființat o nouă unitate - un centru pentru a colecta informații și a proteja infrastructura subacvatică a țărilor occidentale.
Consumul de gaze al României se va dubla şi, la orizontul anilor 2027-2028, gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru consumul care va fi în ţara noastră, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
CEO-ul concernului rus Rosatom, Alexei Likhacev, a purtat discuții luni la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu șeful diplomației maghiare Péter Szijjártó. Tema ambelor întâlniri a fost finalizarea centralei nucleare Paks.
Cererea de petrol rusesc nu scade, iar India are un rol hotărâtor în asta.
O ambarcaţiune de patrulare daneză a realizat 112 fotografii ale unor nave ruse în apropierea gazoductelor Nord Stream, cu patru zile înainte de exploziile care au avariat această infrastructură energetică, indică marţi cotidianul Information, citat de DPA, potrivit Agerpres.
Energia nucleară rămâne în continuare un subiect de polemici aprinse în rândul decidenților europeni.
Compania națională ucraineană de gaze naturale Naftogaz a anunțat pe 13 aprilie că Federația Rusă este obligată de Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga să plătească despăgubiri pentru daunele produse companiei odată cu anexarea Crimeei. Informația a fost postată pe pagina de Facebook a Naftogaz și preluată de presa rusă, deși Facebook este interzis în Federația Rusă, corporația Meta fiind considerată extremistă de către Kremlin.
Arabia Saudită caută de mult timp să obțină sprijin din partea SUA pentru dezvoltarea unui program de energie nucleară. Însă discuțiile privind eventualul parteneriat nuclear s-au prelungit, în mare parte pentru că guvernul saudit refuză să accepte condițiile impuse de americani pentru evitarea dezvoltării de arme nucleare.
România are un potențial major de dezvoltare în zona energiei nucleare, iar în acest sens țara noastră mizează pe ajutorul partenerului strategic - SUA.
Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat vineri 'tentative directe' din partea Occidentului de a 'obstrucţiona dezvoltarea' companiei Gazprom, considerată nava amiral a sectorului energetic naţional din Rusia, vizată de sancţiuni internaţionale de aproape un an. El a dat asigurări că gigantul rus va prospera în pofida încercărilor Vestului de a-i reduce influenţa, datorită faptului că cererea de gaze va creşte în Asia, relatează Agerpres, care citează France Presse şi Reuters.
La doar câteva zile de la venirea în România a noului ambasador al SUA, Kathleen Kavalec, o delegație de congresmeni americani a efectuat o vizită în România, prilej cu care au avut discuții cu oficiali ai MAE și ai MApN.
Uniunea Europeană a reușit să își reducă dependența de gazul rusesc, dar este prea devreme pentru a vorbi despre o victorie în acest sens. 2023 poate fi un an de cotitură: fie Rusia își menține o prezență minimă în sectorul energetic al U.E prin lobby și șantaj, fie se retrage definitiv de pe piața energetică europeană, cu șanse minime de a reveni.
NATO și UE au convenit miercuri să înființeze un grup de lucru comun pentru „reziliență și protecția infrastructurii critice”.UE şi NATO vor să prevină atacuri precum Sabotajul Nord Stream și iau primele măsuri pentru protejarea infrastructurilor critice
Statele Unite ale Americii (SUA) oferă Republicii Moldova 30 de milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic, a anunţat vineri preşedinta republicii, Maia Sandu, pe Twitter, informează Radio Chişinău.
Compania Energocom din R. Moldova și cu Nuclearelectrica au semnat un nou contract de furnizare a energiei electrice, valabil pentru livrările din luna ianuarie.
Germania a respins speculaţiile potrivit cărora intenţionează să cumpere ţiţei rusesc la începutul anului următor, anunţând că în schimb va importa petrol din Kazahstan, transmite Bloomberg.
Acordul dintre guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei va conecta cele două maluri ale Mării Negre şi ar putea transporta electricitate către Moldova, Balcanii de Vest şi Ucraina, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Miniștrii Energiei ai Uniunii Europene, reuniți marți la Bruxelles, nu au reușit să ajungă la un acord final privind limitarea prețurilor la gaze naturale pe întreg teritoriul uniunii, fiind convocată o nouă ședință extraordinară pentru luni, 19 decembrie.
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a declarat că Chișinăul intenționează să dea în judecată Gazprom-ul pentru neîndeplinirea contractului semnat cu Moldovagaz.
Compania OMV Petrom confirmă depunerea declaraţiei de descoperire comercială la Agenţia Naţională de Resurse Minerale de către titularii concesiunii perimetrului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, acesta fiind un prim pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie, estimată pentru mijlocul anului viitor.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina a fost un semnal alarmant cu privire la capacitățile militare ale Uniunii Europene.
Aproximativ 45 de țări și instituții se vor întâlni luni la Paris pentru a angaja milioane de euro în ajutor Moldovei, deoarece se teme că ar putea fi destabilizată în continuare de conflictul din Ucraina.
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a mers luni în Rusia pentru a participa la târgul de tehnologie nucleară Atomexpo din orașul Soci din Marea Neagră, a declarat Ministerul de Externe de la Budapesta, a doua vizită a ministrului în Rusia în ultimele șase săptămâni.
Potrivit MAE, ministrul Aurescu va co-prezida acest eveniment alături de ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a spus că Serbia pregătește șase proiecte care ar trebui să o ajute să nu mai depindă de ruși.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh, în Egipt.
Datorită României, Republica Moldova are în prezent energie, a declarat, pentru Radio Chişinău, directorul Energocom, furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova, Victor Bânzari.