Iranul susține că SUA își cumpără apa grea prin terți.
Iranul susține că SUA își cumpără apa grea prin terți.
Uniunea Europeană a pregătit un proiect de lege care va permite membrilor săi să blocheze în mod independent și unilateral importurile de gaze naturale din Rusia.
Continuă să fie neclar din ce motive Putin a călătorit la Riad și Abu Dhabi, și nici de ce vine Raisi la Moscova
Probabil, președintele rus s-a hotărât să acționeze economic agresiv (similar cu criza gazelor de anul trecut) și să încerce o explozie a prețurilor la petrol, care să pună presiune pe Occident, fix în 2024 - an electoral în SUA și UE, moment crucial pentru viitorul Rusiei.
Impunerea de restricții asupra prețului petrolului rusesc de către țările occidentale a fost prima acțiune de acest fel împotriva unui mare producător de petrol. Deși sancțiunile împotriva Iranului și a Venezuelei sunt în vigoare de mult timp, măsurile care au fost impuse împotriva Rusiei în urmă cu un an - un embargo asupra livrărilor către UE și un plafon de preț de 60 de dolari pe baril - au remodelat radical arhitectura de transport și financiară a comerțului mondial cu petrol. Una dintre consecințe a fost dispariția virtuală a miliarde de dolari din cifra de afaceri a comerţului cu produse petroliere.
Planul a douăzeci de țări este de a crește semnificativ producția de energie din surse nucleare în beneficiul climei, potrivit declarației publicate sâmbătă la summitul ONU pentru climă, relatează dpa.
Rusia expediază aproximativ o treime din exporturile sale maritime de petrol prin strâmtorile daneze, astfel încât orice încercare de a opri aceste livrări ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului, riscând o coliziune cu Rusia.
După ce iarna trecută Europa s-a confruntat cu energie scumpă din cauza războiului din Ucraina, anul acesta conflictul dintre Israel și Hamas ar putea zgudui și mai mult piețele energetice. Deși piețele sunt relativ calme deocamdată, acest conflict ar putea perturba relațiile Europei cu Orientul Mijlociu sau chiar ar putea atrage Iranul într-o confruntare directă cu Israelul și partenerii săi occidentali, scrie Politico.
O investigație comună derulată de The Washington Post și Der Spiegel, privind controversatul act de sabotaj de anul trecut soldat cu mai multe explozii care au afectat gazoductele ruse Nord Stream din Marea Baltică, a condus la identificarea unui ofițer ucrainean cu legături strânse cu serviciile de informații din Ucraina, care a jucat un rol central în planificarea și desfășurarea operației.
Președintele francez Emmanuel Macron a zburat miercuri în capitala kazahă, Astana.
Germania continuă să tranzacționeze gaze rusești, deoarece anularea contractului ar costa 10 miliarde de euro.
Săptămâna trecută, prețurile petrolului de pe piețele mondiale au crescut brusc din cauza temerilor comercianților că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea duce la o întrerupere a aprovizionării cu petrol din regiune.
China a făcut în acest an economii de aproape 10 miliarde de dolari doar din achizițiile de petrol din țările supuse sancțiunilor occidentale, ajunse la un nivel record, rezultă din calculele Reuters bazate pe date colectate de la comercianți și transportatori.
Balticconnector este o conductă bidirecțională de gaze naturale care leagă Ingå, în Finlanda, de Paldiski, în Estonia. Aceasta servește drept legătură vitală între rețelele de gaze naturale estoniene și finlandeze, facilitând transportul de gaze naturale între cele două țări. Gazoductul traversează Golful Finlandei.
Un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii care conectează ambele Finlanda şi Estonia prin Marea Baltică au fost avariate, a anunţat marţi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, potrivit agenţiilor Reuters şi AFP.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că în cadrul discuţiilor purtate în cadrul Trilateralei România-Bulgaria-Grecia cele trei state au agreat implementarea unui plan de acţiune comun pentru a avea evoluţii semnificative în cooperarea trilaterală în domenii precum transporturi, energie, comerţ sau securitate, relatează Agerpres.
Compania energetică de stat a Rusiei, Inter RAO, a început să limiteze furnizarea de energie electrică către China, după ce aliatul cheie și partenerul comercial al lui Vladimir Putin a respins o creștere a prețurilor.
România va fi prima destinaţie a gazelor care se vor extrage din Marea Neagră, afirmă unul dintre directorii OMV Petrom, Lucian Petrescu.
Depozitele de gaze naturale ale Germaniei sunt deja pline cu aproape 95 la sută, un prag care trebuia atins abia la 1 noiembrie. Aceasta rezultă dintr-o prezentare generală publicată de Agenția Federală de Rețea, care are rolul de reglementator al rețelei. Astfel, chiar și fără aprovizionarea Rusiei cu această materie primă, Germania reușește să stocheze gaz pentru iarna viitoare mult mai repede decât prevede Legea privind securitatea energetică.
Comisia Europeană (CE) şi-a admonestat vineri ambasadorul de la Viena, Martin Selmayr, şi l-a convocat pentru discuţii la Bruxelles după ce Austria şi-a manifestat public indignarea faţă de o intervenţie în care acesta a acuzat guvernul austriac că şi-a diminuat prea puţin dependenţa faţă de gazul rusesc şi plăteşte Moscovei "bani însângeraţi", relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Republica Moldova a propus miercuri să plătească 8,6 milioane de dolari din datoria către gigantul rus Gazprom, care a respins imediat această sumă, de aproape zece ori mai mică decât cele 709 milioane pretinse, relatează AFP
DefenseRomania a participat azi, 6 septembrie 2023, în marja summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, la o conferință organizată de Ambasada SUA cu sprijinul Nuclearelectrica, în care invitatul special a fost John Kerry, fost secretar de stat în Administrația Obama și în prezent Reprezentantului Special al Președintelui SUA Joe Biden pe probleme climatice.
Ţara noastră şi-a asumat construirea unui sistem energetic care furnizează energie verde, ieftină şi sigură, astfel că, în domeniul energiei, România nu doar că poate fi independentă, dar poate fi un vârf de lance, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Slovacia a semnat un acord cu compania americană Westinghouse și nu va mai apela la noi achiziții de combustibil nuclear rusesc pentru centralele sale nucleare. Un alt posibil furnizor de combustibil este Franța.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat duminică la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán.
Actuala administrație americană continuă politica guvernării Trump și menține sancțiuni dure împotriva Iranului.
SUA şi aliaţii săi europeni importă cantităţi mari de combustibil nuclear din Rusia, oferind Moscovei sute de milioane de dolari de care are mare nevoie pentru a purta războiul din Ucraina, transmite Agerpres, care citează AP.
Parlamentul de la Sofia a votat vineri în favoarea unui act normativ care pune capăt acordului de concesiune de care beneficia grupul petrolier rus Lukoil pentru terminalul petrolier Rosenets din apropiere de portul Burgas, un vot prin care parlamentarii bulgari speră că vor accelera aderarea ţării vecine la spaţiul Schengen, transmite Reuters.
Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecţiona o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei.
China, care împreună cu India cumpără mai mult de 80% din exporturile rusești de petrol, și-a redus la jumătate achizițiile de petrol rusesc, în iunie.
OMV Petrom şi Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, acesta urmând să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare, conform unui comunicat remis, miercuri dimineaţa, Bursei de Valori Bucureşti.