Acţionarii Gazprom au decis la Adunarea Generală Anuală ca grupul să nu plătească dividende pentru rezultatele din anul 2021, a informat joi compania controlată de statul rus într-un comunicat de presă, transmite Interfax.
Acţionarii Gazprom au decis la Adunarea Generală Anuală ca grupul să nu plătească dividende pentru rezultatele din anul 2021, a informat joi compania controlată de statul rus într-un comunicat de presă, transmite Interfax.
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunţă Casa Albă duminică pe site-ul său.
Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului petrolier şi noi sancţiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obţine retragerea de pe lista neagră a UE a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice, relatează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit UE pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată apelurile ca Bruxellesul să impună Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei, relatează Agerpres, care citează DPA.
Uniunea Europeană nu va lua în discuţie un eventual embargo asupra gazelor ruseşti în următorul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca represalii pentru războiul declanşat împotriva Ucrainei, a declarat marţi cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, şi nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului ungar, citat de Reuters.
Proiectul Legii offshore a fost adoptat de Camera Deputaților. S-au înregistrat 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă". Legea își propune independența energetică a României.
Rusia a sistat vineri noaptea exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze, conform AFP.
Politicieni finlandezi cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scrie joi ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate, relatează Agerpres, care citează agenția Reuters.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.
Grupul rus Gazprom a avertizat compania energetică poloneză PGNiG că va opri livrările de gaze naturale prin conducta Yamal începând de miercuri dimineaţa, a informat PGNiG într-un comunicat de presă, în timp ce Guvernul polonez a precizat că are suficiente rezerve, transmite Reuters.
Legea offshore, asumată la nivelul coaliţiei de guvernare, vine să asigure stabilitate şi predictibilitate legală mediului de afaceri în domeniu în ceea ce priveşte independenţa pe resursa de gaz faţă de Federaţia Rusă, a declarat, luni, prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Rezoluţia Parlamentului European (PE) care cere un embargo total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus a fost adoptată joi cu o majoritate largă de eurodeputaţi.
De la începutul războiului, U.E a plătit Rusiei 35 de miliarde de euro pentru energie, comparativ cu 1 miliard de euro pe care i-a trimis Ucrainei sub formă de ajutor extern, a declarat Josep Borrell, principalul diplomat al UE.
Companiile europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble, a anunţat vineri Comisia Europeană, transmite Agerpres, citând Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) va începe extracţia gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza, a declarat miercuri directorul general de la BSOG, Mark Beacom, care a avertizat că eforturile continue de modificare a legislaţiei pentru producătorii de gaze subminează investiţiile, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Potrivit informațiilor furnizate recent de Gazprom, în cadrul întâlnirii pe care managerul general Alexei Miller a avut-o cu viceprim-ministrul Mongoliei Sainbuyan Amarsaikhan, a fost semnat un acord pentru realizarea lucrărilor de proiectare și construcție a unei noi conducte de gaze naturale spre China.
Controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, vizat de sancţiuni adoptate de Berlin şi Washington după invazia rusă din Ucraina, este "mort" şi nu poate fi "resuscitat", a declarat marţi o responsabilă americană, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.
Prim-ministrul Kiril Petkov a declarat că Bulgaria susţine sancţiunile împotriva Rusiei ca mijloc de a opri invazia în Ucraina, dar va dori probabil o exceptare de la interzicerea importurilor de gaze naturale şi petrol, dacă o astfel de propunere este înaintată, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Germania a oprit procedura de autorizare a controversatului gazoduct Nord Stream 2, care leagă Germania de Federația Rusă.
Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au evidenţiat luni, la Washington, poziţii similiare cu privire la criza din Ucraina, dar nu au reuşit să vorbească cu o singură voce despre controversatul gazoduct Nord Stream 2, transmite Agerpres, care citează AFP.
Directorul executiv şi preşedinte al Consiliului de administraţie al companiei energetice germane E.ON, Leonhard Birnbaum, este de părere că ţara sa trebuie să continue să se bazeze pe gazul natural din Rusia pentru a realiza tranziţia de la cărbune şi a scădea preţurile la energie, transmite marţi Agerpres, care citează DPA.
În ultima perioadă, în presa din Marea Britanie, se discută nu numai despre sancțiunile ce ar putea fi introduse împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei, ci și despre o posibilă reacție a Moscovei la acestea.
Gazoductul Nord Stream 2, destinat să transporte gaze naturale din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, nu trebuie legat de divergenţele cu Moscova cu privire la Ucraina, a declarat joi Christine Lambrecht, ministrul apărării german, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Germania va trebui să împiedice intrarea în funcţiune a controversatului gazoduct Nord Stream 2 dacă Rusia atacă Ucraina, a declarat miercuri, la Washington, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat american, Antony Blinken, alături de ministrul de externe german, Annalena Baerbock, relatează AFP.
Uniunea Europeană nu poate să dea vina decât pe propriile sale politici pentru preţurile record la gazele naturale, pentru că unii dintre membrii săi revând gaz ieftin rusesc la preţuri mult mai mari în interiorul UE, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Agerpres, care citează Reuters.
România ar putea deveni aproape independentă din punct de vedere energetic când Romgaz şi OMV Petrom vor începe să extragă primele cantităţi de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu într-un interviu acordat EURACTIV și citat de Agerpres.
Creşterea preţurilor la energie afectează bugetele ţărilor europene, pe măsură ce guvernele cresc cheltuielile pentru a ajuta consumatorii şi companiile să facă faţă facturilor mai mari la încălzire şi electricitate, o situaţie care riscă să se prelungească şi după sezonul de iarnă, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.