Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O ultimă șansă de reconciliere acordată Rusiei? Serviciile occidentale: Avarierea cablurilor subacvatice din Baltica ar putea fi accidente, nu sabotajul rusesc
News
Data actualizării:
Data publicării:
Publicația Washington Post (WP), într-un articol din 19 ianuarie, a anunțat că servicii de securitate americane și europene încep să abordeze ipoteza accidentelor în cazul distrugerii cablurilor din Marea Baltică.
Nava rusă Ursa Major. Sursa foto: Oliver Alexander/X)
Nava rusă Ursa Major. Sursa foto: Oliver Alexander/X)

„Ruperea cablurilor submarine care i-a zguduit pe oficialii europeni de securitate în ultimele luni a fost, mai degrabă, rezultatul unor accidente maritime, decât al sabotajului rusesc, potrivit mai multor oficiali de informații americani și europeni precizează WP.

Ipoteza accidentelor este deocamdată în faza de început, fiind în curs de verificare, datorită faptului că nu se găsesc indicii clare care să demonstreze premeditarea din partea unui actor statal sau non-statal.

„Poziția reflectă un consens în curs de dezvoltare între serviciile de securitate americane și europene, potrivit unor înalți oficiali din trei țări implicate în investigațiile în curs de desfășurare a unui șir de incidente în care linii critice de energie și comunicații de pe fundul mării au fost întrerupte.

Dar până acum, au spus oficialii, investigațiile care au implicat Statele Unite și cinci servicii de securitate europene nu au dat niciun indiciu că navele comerciale suspectate ar fi târât ancorele peste sistemele de pe fundul mării în mod intenționat sau la ordinul Moscovei”, precizează WP.

Pe lângă faptul că oficialii care au înaintat ipoteza accidentelor sunt deocamdată anonimi, în argumentația că distrugerea cablurilor este accidentală sunt invocate dovezi secrete cum ar fi interceptări de comunicații și informații clasificate care trebuie crezute pe cuvânt.

 

Un șir lung de ”accidente”

 

„Oficialii americani și europeni au spus că dovezile adunate până în prezent – ​​inclusiv comunicațiile interceptate și alte informații clasificate – indică accidente cauzate de echipaje fără experiență care servesc la bordul navelor prost întreținute.”

„Oficialii americani au citat „explicații clare” care au ieșit la iveală în fiecare caz, indicând o probabilitate ca paguba să fi fost accidentală și o lipsă de dovezi care să sugereze vinovăția Rusiei. Oficialii de la două servicii europene de informații au spus că sunt de acord cu evaluările SUA.”

„În pofida suspiciunilor inițiale că Rusia ar fi implicată, un oficial european a spus că există „contra dovezi” care sugerează contrariul. Oficialii americani și europeni au refuzat să detalieze și au vorbit sub condiția anonimatului, invocând sensibilitatea investigațiilor în curs”, precizează WP în articolul său.

Viziunea care a apărut în rândul agențiilor de spionaj occidentale că accidentele – și nu Rusia – ar putea fi vinovate pentru daunele submarine a fost respinsă de unii critici ai Rusiei, potrivit WP.

Pekka Toveri, care reprezintă Finlanda în Parlamentul European și anterior a fost cel mai important oficial al informațiilor militare din țară, a spus că aceste cazuri cu deteriorări pe fundul mării fac parte dintr-o „operație hibridă tipică” de la Moscova.

„Cel mai important lucru în orice operație hibridă este negarea”, a spus Toveri. Este posibil ca serviciile de securitate ale Rusiei să fi reușit să nu lase „o dovadă care ar rezista în instanță”, a spus el, dar a concluziona că au fost accidente „este total B.S. (prescurtarea pentru expresia„total bullshit” – prostie totală – nota autorului )”, precizează WP.

Toveri și alții au citat anomalii în comportamentul navelor implicate, precum și dovezi că Rusia a dedicat de zeci de ani resurse extinse - inclusiv crearea unei unități militare dedicate, cunoscută sub numele de Direcția Generală a Statului Major pentru Cercetare în Marea Adâncă - pentru cartografierea infrastructurii fundului mării în zonele vestice și de identificare a vulnerabilităților acesteia.

Cel puțin două dintre navele suspectate de provocarea pagubelor par să-și fi târât ancorele la 100 de mile sau mai mult pe fundul mării. O navă care a aruncat ancora accidental, a spus Toveri, va fi imediat trasă atât de vizibil în afara cursului, încât echipajele s-ar lupta să oprească nava și să evalueze pagubele.

Foto ilustrativ: conducta Nord Stream 2 care traversează Marea Baltică

Mike Plunkett, expert naval la firma de cercetare în domeniul securității Janes, a spus că „pe lângă multă apă care va stropi puternic la căderea ancorei în apă, va fi și mult zgomot de la lanțul de ancore care cade rapid prin gaură”. El a descris șansele de apariție a trei incidente de lansare a ancorelor în regiunea baltică începând cu 2023 ca fiind „extrem de mici”, deși nu zero. Dar el a spus că este  extrem de dificil să se dovedească sabotajul intenționat.

Momentul incidentelor a sporit suspiciunea. Cele mai recente cazuri, în noiembrie și decembrie, au deteriorat liniile energetice submarine într-un moment în care țările baltice accelerează eforturile de a-și deconecta rețelele electrice de la Rusia - o mișcare care a câștigat urgență după invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei, precizează WP.

În favoarea nevinovăției Rusiei este adusă logica nevoii mari a Rusiei pentru comerțul cu petrol, pe care nu dorește sub niciun motiv să o pună în pericol.

„Există, de asemenea, motive de a pune la îndoială de ce Rusia ar risca să vizeze sistemele submarine pe căile navigabile căptușite (cu nave – nota autorului) acum de țările membre NATO. Acest lucru ar putea pune în pericol operațiile de contrabandă cu petrol pe care Rusia s-a bazat pentru a finanța războiul din Ucraina și ar putea provoca eforturi mai agresive din partea guvernelor occidentale de a opri ruta Rusiei către Atlanticul de Nord”, precizează WP.

WP aduce aminte că vinovatul de distrugerea gazoductelor Nord Stream din 2022 ar putea fi un ofițer ucrainean. 

„În ciuda progreselor în capacitățile de supraveghere submarină, atribuirea atacurilor s-a dovedit dificilă. De distrugerea gazoductelor Nord Stream dintre Rusia și Germania din septembrie 2022 a fost inițial învinuită Rusia, dar acum se crede că atacul a fost efectuat de un ofițer militar ucrainean superior, cu legături strânse cu serviciile de informații ale țării”, precizează WP.

 

(Nota autorului) O ultimă șansă de reconciliere, acordată Rusiei?

 

Pe lângă coincidența remarcabilă a incidentelor din Marea Baltică observată de europarlamentarul finlandez, Pekka Toveri, se remarcă o altă coincidența remarcabilă și anume că articolul din WP a fost publicat odată cu schimbarea administrației de la Casa Albă. Desigur nici în acest caz nu se pot aduce dovezi că această mișcare cu articolul face parte dintr-un scenariu cu un anumit scop strategic.

Cu toate acestea, se pot face unele speculații privind ceea ce se urmărește prin acest articol.

Este probabil, ca prin intermediul articolului din WP să se întindă o mână către Rusia, în primul rând din partea SUA, pentru a reveni la sentimente mai bune față de Ucraina și NATO în general. Este posibil, în viitor să apară mai multe articole în principalele publicații occidentale care să mai spele din imaginea șifonată pe care o are conducerea de la Moscova în ochii populației Europei și SUA.

Cu o imagine refăcută, o pace între Rusia și Ucraina ar putea fi privită cu o mai mare deschidere. De asemenea, o parte din sancțiunile occidentale la adresa Rusiei ar putea fi ridicate. Urmarea este că Rusia se va putea reface, în următorii 3 – 5 ani, din punct de vedere economic și implicit militar. O Rusie refăcută militar și condusă de același regim va face, foarte probabil, ceea ce face și acum.

În ipoteza că toate aceste incidente din Marea Baltică sunt pur accidentale, o urmare este faptul că NATO a întărit dispozitivul militar naval în zona baltică. Acest lucru ajută și Rusia deoarece prioritatea sa militară din prezent nu este Marea Baltică ci Marea Neagră și Marea Mediterană. Rusia își poate atenua temporar activitățile sale hibride sau pur militare sale din Baltica. În timp ce active NATO importante sunt dislocate în zona baltică, alte zone strategice ar putea deveni mai puțin acoperite cel puțin din punct de vedere informațional.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Submarinele Olandei vor fi echipate cu sonare Thales. Tehnologia este folosită inclusiv pe submarinele Scorpene, propuse și României
Președinta Comisiei Europene, mesaj dur pentru europeni: ”Fiecare trebuie să înțeleagă ce este în joc”, Rusia se pregătește de o confruntare. Introducem Readiness 2030
De teama unei invazii ruse, țările baltice și Polonia se vor retrage din Convenția privind minele antipersonal
Schimbarea la față a Germaniei: Rusia a trezit puterea militară germană, în timp ce noua politică a SUA schimbă doctrina financiară. Merz nu mai crede în SUA
Erdogan vrea o întâlnire cu Trump la Casa Albă
România sprijină accelerarea sprijinului militar european pentru Ucraina. Londra este gata să trimită trupe în Ucraina pe termen nelimitat
SUA și Franța sunt „la cuțite”. Francezii cer SUA să înapoieze Statuia Libertății pentru că nu îi mai reprezintă, în timp ce SUA amintesc că datorită lor Franța nu vorbește germana
Incendii cu miros de GRU: Sabotajele de anul trecut, din Polonia și de la magazinul IKEA din Vilnius, sunt legate
Șoșoacă i-a scris lui Putin cerându-i teritorii ucrainene. Ambasada Ucrainei, șocată, condamnă declarațiile revanșarde ale Dianei Șoșoacă
Australienii se asigură că vor primi „cea mai avansată navă de război din lume”. Parteneriatul cu SUA pentru submarinele nucleare merge înainte
Rusia raportează un atac masiv al dronelor ucrainene
E din nou sărbătoare în Rusia: SUA pun capăt finanțării pentru Radio Europa Liberă și limitează Vocea Americii, după decenii de funcționare
Zelenski anunță că Ucraina a lansat în premieră o rachetă de croazieră cu rază de 1.000 km produsă local. A fost lovit portul rus Tuapse de la Marea Neagră
Peste 100.000 de sârbi sunt în stradă împotriva Guvernului și Președinției. Studenții conduc mitingul fără precedent „Corupția ucide” declanșat de o tragedie în gara din Novi Sad
Europa rămâne lângă Ucraina: Livrările de armament nu vor înceta nici pe timpul unui posibil armistițiu. Un nou plan ambițios de până la 40 mld. euro are însă puține șanse de reușită
Mexicul critică vehement sugestia SUA ca Armata americană să intre în teritoriul mexican pentru a lupta împotriva cartelurilor de droguri
Ar trebui România să ceară SUA dislocarea de arme nucleare aici? Bolojan: Prezența militară actuală și planurile de apărare sunt momentan suficiente
Trump, din Biroul Oval, crede că SUA vor anexa Groenlanda: Construim 48 de spărgătoare de gheață. Nici Rusia nu are atâtea. Prima reacție la răspunsul Rusiei privind armistițiul
Putin este de acord cu propunerile de oprire a luptei, dar are în continuare aceleași condiții
Belarusul confirmă că produce deja lansatoare pentru Oreshnik și așteaptă rachetele Rusiei
À la guerre comme à la guerre. 60% din francezi sunt de acord ca umbrela nucleară a Franței să protejeze întreaga Europă, dar și cu o confruntare cu Rusia dacă aceasta atacă aliații
Coridorul Suwalki, adulmecat de Moscova. Date din satelit arată că forțele ruse cresc prezența lângă fâșia care leagă statele baltice de NATO
Războiul comercial e abia la început: UE impune taxe pe exporturile SUA, iar Trump amenință: Vom răspunde la contramăsurile lor
SUA trimit din nou Ucrainei informații și date prin satelit, inclusiv Maxar
Colonelul rus Evgheni Ignatiev, atașat militar adjunct al Ambasadei ruse în România, recent expulzat. Foto: GÂNDUL.RO
EXCLUSIV
Tudor Curtifan: Colonelul rus Evgheni Ignatiev, atașat militar și ofițer GRU, se plimba nestingherit în haine civile la conferințe în România
Germania schimbă macazul. Fabricile Volkswagen ar putea produce echipamente militare. Fabrica din Osnabrück, posibilă locație
Industria de apărare se anunță un motor economic major în Europa. Rheinmetall speră la contracte de 400 de miliarde de euro în următorii cinci ani
Europenii pregătesc planurile de garanții pentru Kiev, iar România și Polonia ar putea găzdui Forțele Aeriene NATO de menținere a păcii
CCR i-a spus „niet”. Contestația lui Călin Georgescu pentru a candida la prezidențiale a fost respinsă iar decizia e definitivă
Polonia nu crede în basme rusești: Premierul Tusk anunță că toți funcționarii statului vor efectua pregătire militară

Ştiri Recomandate

În ciuda tensiunilor legate de Groenlanda, Danemarca ia în considerare extinderea flotei sale de avioane F-35: O achiziţie suplimentară este „absolut logică”
Pentru a contracara amenințările hipersonice, Europa va lua decizii cheie cu privire la viitorul program de rachete interceptoare HYDEF
”Generalul Armaghedon” s-a ridicat la înălțimea reputației: Surovikin propunea utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei
„Nu puteți număra, cât putem noi produce”. Ucraina va produce 5 milioane de drone și mai multe obuziere decât toate țările NATO la un loc
Independența de armament american: În premieră un F-16 a lovit chirurgical cu o rachetă de croazieră turcă SOM-J (Video). Urmează integrarea pe KAAN
Marine Le Pen, găsită vinovată de delapidare și nu va putea candida la funcția de președinte
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
EXCLUSIV
Cum își găurește România colacul de salvare. Avem noi informații despre corvetele cumpărate din Turcia: Fără rachete NSM?
Ucraina ar putea avea alegeri prezidențiale în această vară
Trump amenință că va bombarda Iranul dacă nu ajunge la un acord privind dosarul nuclear. Iranul și-a răspândit rachete în toată țara, pentru a fi lansate în caz de escaladare
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Trump s-a enervat și pe ruși. După ce Putin trage de timp, Trump amenință cu tarife de 25% pe exportul de petrol dacă nu acceptă un acord cu Ucraina
Trump îl avertizează pe Zelenski că Ucraina va avea „probleme uriașe” dacă nu semnează acordul de minerale. La Kiev multe voci denunță un „act colonial”
Su-57 sau mașini Lada? Armistițiul din Ucraina ar putea lovi economia de război a Rusiei
Nu bate, nu troncăne. Una dintre mașinile cu care se deplasează oficial Putin a luat foc în apropierea sediului FSB
În timp ce președintele Trump încearcă să obțină o încetare a focului în Ucraina, rușii anunță capturarea unor noi localități
Cu Patriot la mare căutare, SUA au ajuns la o producție-record de rachete PAC-3. Câte rachete a comandat România și care au fost principalii beneficiari în 2024
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Hezbollah ameninţă cu represalii dacă Israelul nu părăseşte Libanul
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Trupele ruse au primit în dotare un prim lot de Su-35S: În acest an, rușii vor să crească producția de aeronave Su-34, Su-35S și Su-57
Ruble pentru președinte. Cea mai mare parte a veniturilor lui Igor Dodon, asigurată de Moscova
SUA și-au desfășurat cele mai puternice bombardiere mai aproape de Iran și Yemen. Aproape un sfert din bombardierele B-2 ar putea fi la baza din Oceanul Indian
Înțelepciunea rusească. ONU: Numărul soldaților ucraineni executați de ruși direct pe front a crescut masiv după august 2024
Șeful de la Pentagon își liniștește cel mai important aliat din Asia: Parteneriatul Japonia-SUA va rămâne piatra de temelie a securităţii în Indo-Pacific
Rușii caută o poziție mai bună la negocieri. Cum? Kremlinul pregătește o nouă ofensivă majoră
”Am testat, nu a fost o coincidență”. Soldații ucraineni îl suspectează pe Musk că a transmis rușilor coordonatele terminalelor Starlink. Câte echipamente sunt în Ucraina
Navă de patrulare din clasa Hisar, cunoscută și sub denumirea de corveta ușoară. Nava OPV TCG Akhisar, foto source: ASFAT
EXCLUSIV
Ciudatul caz al unei singure corvete: Misterioasa corvetă pe care România o cumpără e din Turcia și cunoaște clasa și specificațiile
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Noul Acord al mineralelor, este "complet diferit" de versiunea anterioară. Zelenski: Proiectul ar putea ameninţa aderarea Ucrainei la UE
Din Groenlanda, JD Vance critică dur Danemarca și le promite locuitorilor bunăstare și securitate. SUA spun că Rusia și China încearcă să controleze aici rutele navale în Arctica
”Șoimii lui Putin”. În câțiva ani, armata rusă ar putea să aibă mai mulți operatori de drone decât infanteriști
Ucraina, tot mai integrată în securitatea europeană: Kievul primește acces la informații, dar și licențe vestice de armament. La schimb, se va investi în drone și rachete ucrainene
pixel