Una caldă, alta rece pentru Putin: În timp ce Rosneft va livra Indiei petrol de 13 miliarde de dolari, industria cărbunelui e în pragul falimentului
La o întâlnire cu membrii guvernului de joi, președintele rus Vladimir Putin a cerut adoptarea unor măsuri extraordinare de sprijinire a companiilor rusești de exploatare a cărbunelui.
Imagine ilustrativă / Depozit de carburant în Novgorod, Rusia, incendiat de drone ale Ucrainei. Foto: @NOELREPORTS, X ex Twitter
Rusia și India au încheiat cel mai mare acord petrolier din istorie. Rosneft din Rusia și rafinăria indiană Reliance Industries au semnat un contract pe zece ani pentru furnizarea de petrol și păcură în valoare totală de aproximativ 500.000 de barili pe zi.
Acordul, care va reprezenta aproape 0,5% din livrările globale de petrol și va aduce în visteria Kremlinului aproximativ 13 miliarde de dolari pe an.
Livrările vor începe în ianuarie și vor continua timp de zece ani, cu posibilitatea prelungirii perioadei cu încă zece ani, au precizat mai multe surse.
Potrivit estimărilor Reuters, India a devenit anul acesta cel mai mare cumpărător de petrol rusesc transportat pe cale maritimă. Cele 1,8-2 milioane de barili pe zi reprezintă peste o treime din importurile de țiței ale Indiei. Petrolul din Federația Rusă este mai ieftin decât concurența cu cel puțin 3–4 dolari pe baril.
Cu pierderi de miliarde, industria cărbunelui e pe butuci
Conform estimărilor Centrului Analitic de Stat al Ministerului rus al Energiei, companiile care exploatează cărbunele au pierderi de miliarde de dolari și sunt în pragul falimentelor în masă.
Deși nu vrea să recunoască, situația economică este una extrem de complicată pentru Moscova. Atât de gravă, încât Putin a ordonat să fie elaborat „cât mai curând posibil” un pachet de ajutor pentru companiile din industria cărbunelui.
Potrivit ministrului rus al Energiei, Serghei Țivilev, companiile rusești de cărbune au pierdut pentru prima dată accesul pe piețele occidentale, imediat după începutul invaziei Ucrainei, iar în ultimele luni s-au confruntat cu o scădere bruscă a cererii chiar și din țările prietene.
Doar în primele nouă luni ale acestui an, companiile de cărbune au pierdut 91 de miliarde de ruble (aproape 900 de milioane de dolari), relatează The Moscow Times.
Cercetătorii care lucrează pentru Ministerul Rus al Energiei au avertizat deja la sfârșitul lunii octombrie că întreaga industrie rusă a cărbunelui este în pragul falimentului. Comisia Dumei de Stat, la rândul său, estimează că pierderile totale ale sectorului pentru 2024 se vor ridica în cele din urmă la 450 de miliarde de ruble (peste 4 miliarde de dolari), ceea ce corespunde profitului său total pentru 2020 și 2021.
De asemenea, companiile au redus minerit din cauza problemelor financiare. Pentru cărbune negru (huilă), aceasta a însemnat o scădere a cantității extrase cu 4,9% și pentru cărbune brun (lignit) cu 4,7%.
În perioada ianuarie-iunie a acestui an, cantitatea de cărbune exportată a scăzut cu 11,4%, până la 112,6 milioane de tone. Cererea redusă din partea principalului client al minerilor ruși, China, a jucat un rol important în acest sens. Conform lui Țivilev, Beijingul a impus o taxă cărbunelui rusesc.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News