Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Din porunca Moscovei, Transnistria refuză gazul UE și chiar ajutorul umanitar. Cum se descurcă transnistrenii
News
Data actualizării:
Data publicării:
De câteva zile, populația Transnistriei a rămas fără încălzire și apă caldă din cauza opririi furnizării gazelor rusești, dar autoritățile de la Tiraspol spun nu au nevoie de ajutorul Occidentului.
Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria
Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria

De la 1 ianuarie, Rusia a oprit furnizarea de gaze către Moldova și regiunea transnistreană. 

Sute de mii de oameni din Transnistria nu au încălzire, după ce conducerea locală susținută de Kremlin a refuzat ofertele de a-și asigura alternative la gazul rusesc după întreruperea bruscă a aprovizionării la începutul anului, dezvăluie documentele obținute de Politico.

În prezent, Transnistria nu primește gaz nici de la Rusia, nici de la Moldova, iar oficialii guvernului moldovenesc spun că conducerea separatistă a refuzat, de asemenea, să accepte ajutor umanitar, inclusiv generatoare.

Politico arată că, probabil, refuzul nu a fost inițiativa proprie a separatiștilor, ci un ordin de la Moscova.

Publicaţia se referă la corespondenţa dintre Chişinău şi compania controlată de separatişti Tiraspoltransgaz.

Rusia a încetat livrările de gaz, susținând că Moldova are datorii de 680 de milioane de euro pentru facturile de gaz neplătite. Guvernul Republicii Moldova contestă suma și insistă că auditurile independente au stabilit cifra reală la doar aproximativ 8 milioane de euro.

Practic, Gazprom furniza gaze Transnistriei pentru care Tiraspolul nu plătea nimic, iar toate datoriile erau trecute în contul Republicii Moldova. Mai mult, cu gazul rusesc, Transnistria producea electricitate la centrala Cuciurgan, pe care o vindea în Republica Moldova.

Potrivit oficialilor moldoveni, singurul interes al Rusiei este declanșarea unei crize umanitare pe care o poate folosi pentru a afirma că calea pro-UE a Moldovei a adus un dezastru economic.

 

Tirapolul vrea gaz ”stabil”; a refuzat oferta europenilor

 

În timp ce sute de mii de oameni din Transnistria rămân fără încălzire și apă caldă în propriile apartamente, „autoritatea” locală a respins propunerile de aprovizionare cu gaze alternative – nu pe cele din Rusia.

După cum se vede din documentele obţinute de jurnalişti, compania „Moldovagaz” le-a oferit separatiştilor ajutor în „cumpărarea de gaze din platformele europene de gaze” pentru a răspunde nevoilor locale.

Cu toate acestea, Tiraspolul a răspuns că aceasta „înseamnă de fapt o tranziție de la aprovizionarea stabilă de la Gazprom, la achiziții în condiții speculative la prețuri semnificativ mai mari și instabile”.

O sursă din guvernul Republicii Moldova a confirmat autenticitatea acestor documente și a adăugat că Moscova, și nu liderii locali, se află probabil în spatele poziției categorice a separatiștilor.

„Mi se pare extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, cu școlile și grădinițele închise și oamenii înghețați în casele lor, autoritățile de la Tiraspol refuză să accepte ajutorul moldovenesc. În loc să colaboreze cu autoritățile moldovenești pentru a găsi cea mai bună soluție pentru protejarea populației. în această perioadă foarte dificilă, ei preferă să aștepte ajutor rusesc, care poate veni sau nu”, a declarat Aura Sabadus, un coleg senior la think tank-ul Center for European Policy Analysis - CEPA.

Ea a adăugat că conform calculelor companiei moldovenești de gaze, gazul european i-ar costa pe transnistreni este de 20-45 de milioane de euro pentru acest sezon de încălzire.

 

Cum se descurcă transnistrenii

 

Publicația moldovenească Newsmaker, i-a întrebat pe transnistreni cum reușesc să facă față la criza energetică pe care Rusia a generat-o. Iată câteva răspunsuri:

”Deocamdată este cald afară. Ne încălzim cu aer condiționat și cu un tun de căldură timp de câteva ore, apoi le oprim și le pornim din nou. Dacă nu facem așa, se supraîncarcă rețeaua electrică. Dacă va fi frig afară, vom muta părinții într-o anexă unde avem o sobă, dar anexa e foarte mică. Noi ne vom muta la rude în Chișinău”.

În prezent, electricitatea, apa și chiar gazul (în blocurile de locuințe) sunt disponibile fără întreruperi. (...) Dacă vor apărea scurte pene de curent din cauza supraîncărcării rețelei, va fi incomod, dar suportabil. În cazul unor pene prelungite, ne vom muta la Chișinău.” 

”Ne încălzim cu șemineul. Moldova oferă gaz, ar fi timpul să ne mobilizăm și să-l cumpărăm. Era evident că o astfel de situație va apărea mai devreme sau mai târziu, iar guvernul nostru caută vinovați.”

”Mult stres și incertitudine – ce va fi dacă gazul din conductă se va termina în 10-20 de zile? Acum suntem fără căldură, dar cu un radiator electric reușim cumva, deși factura pentru electricitate va fi de zece ori mai mare. Folosim boilerul pentru apă caldă”.

”Învățăm să ne încălzim cu aer condiționat. Deocamdată este cald. Am făcut o plimbare ieri prin oraș și nimeni nu economisește electricitate - ghirlandele sunt aprinse, troleibuzele circulă.”

”Speranța moare ultima. În apartamente nu există încălzire, dar deocamdată este gaz pentru gătit. Ne încălzim cu radiatorul electric și cu aerul condiționat. Totuși, sperăm să nu ajungem acolo. Soluția (din punctul meu de vedere) este achiziționarea de gaze din România prin intermediul Moldovei (chiar dacă e mai scump)”.

”Incertitudine... În fiecare zi numărăm până la ziua a 51-a, așteptând fără să știm ce va aduce ziua a 52-a (când Centrala Cuciurgan rămâne fără cărbune - n.r.)”.

”Folosim radiatorul cu ulei, aer condiționat pentru a ne încălzi și boiler pentru apă caldă. În general, temperatura în apartament este similară cu cea de pe timpul încălzirii centralizate. Totuși, dacă se va opri și electricitatea peste 50 de zile (când se va termina cărbunele de la centrala MGRES), va trebui să plecăm. Fără electricitate va fi cu adevărat insuportabil”.

”Mă uimește optimismul autorităților locale care se laudă că electricitatea va dura 50 de zile. Dar ce va fi în ziua a 51-a? Nimeni nu spune. Aproape fiecare buletin de știri începe cu fraza: „Moldova a provocat criza gazelor în Transnistria...”. Esența este că Rusia spera ca, după oprirea gazului, Europa să sufere. Totuși, Europa s-a adaptat, iar suferința a rămas doar în regiunea transnistreană, care, aparent, iubește Rusia”.

”Gazul a fost oprit pe 1 ianuarie, mai devreme pentru unii, mai târziu pentru alții. În sat, timp de trei zile am tăiat lemne pentru bunicul. Soba nu fusese folosită de 10 ani, de când avem gaz. Din fericire, totul e în regulă, ne putem descurca. Lemnele pentru zile negre fuseseră pregătite cu mult timp în urmă. Plita electrică, ceainicul electric și soba ne ajută să supraviețuim.

În oraș, oamenii folosesc radiatoare electrice, ceainice, plite și multicooker. Deocamdată, curentul este disponibil 24/7. Ce va fi mai târziu, nimeni nu știe. Autoritățile nu au niciun plan sau vreo prognoză. Gazul a fost oprit, iar autoritățile locale au transmis că „nu depinde de noi, trăiți fără încălzire”. Se spune că nici electricitatea nu va mai fi mult timp, maxim până la mijlocul lunii februarie. Nu există alte planuri, acțiuni sau prognoze. Stau și așteaptă ceva.

Toți cei de peste 60 de ani dau vina pe Ucraina și Moldova. Îi înjură pe Maia Sandu, susținând că ea vrea să declanșeze un război”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Bătălia pentru India: Se pare că marele câștigător nu e nici Su-57 al Rusiei și nici F-35 american. Când doi se ceartă al treilea câștigă
Preşedintele Iohannis a eliberat din funcţie mai mulți magistraţi, inclusiv un procuror din cadrul DIICOT
Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce un petrolier rusesc plutește avariat în apropierea Crimeei. Al doilea s-a scufundat într-o oră
Medvedev confirmă îngrijorările europenilor. Rusia nu se va opri aici: Metoda anexării regiunilor ucrainene poate fi repetată
MAE confirmă că persoana reținută în Abkhazia este cetățean român
Georgia spune ”adio” Europei: Anti-occidentalul Mikheil Kavelashvili devine noul președinte al țării. A fost ales de 300 de oameni
Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400
Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol
Răspunsul SUA la Oreșnikul rusesc: Test reușit pentru racheta hipersonică Dark Eagle, capabilă să zboare din Germania la Urali
Presiune maximă pe Teheran. Trump are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului, bănuit că poate construi o armă nucleară în doar de câteva zile
Macron l-a numit pe Francois Bayrou în funcția de prim-ministru
Șeful NATO a convocat o întâlnire cu privire la încetarea focului în Ucraina
Una caldă, alta rece pentru Putin: În timp ce Rosneft va livra Indiei petrol de 13 miliarde de dolari, industria cărbunelui e în pragul falimentului
Grupul de luptă NATO de la Cincu va crește în 2025: Belgia a anunțat că trimite trupe suplimentare în România
Xi Jinping nu vrea să fie primul președinte chinez care merge în SUA pentru învestirea unui președinte american. Invitația lui Trump, declinată
Rutte cere ca țările din NATO să se trezească și să se înarmeze în fața Rusiei. „Nu suntem pregătiți pentru ce urmează în 5 ani. Pericolul se apropie cu mare viteză”
Grupul de luptă condus de Franța în România ajunge la nivel de brigadă. Belgia a reconfirmat că va disloca mai multe trupe în România
Cadru legal pentru doborârea dronelor rusești. Guvernul României a adoptat proiectul de lege pentru combaterea UAV-urilor
Donald Trump nu l-a invitat pe Vladimir Putin la ceremonia de învestire
Predoiu, mesaj după votul pe Schengen din Consiliul JAI: Europa are un viitor. Solidaritatea europeană există
Schengen total. Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei, de la 1 ianuarie 2025
OMV a reziliat contractul cu Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale. Compania austriacă asigură că are surse alternative de gaz
Rusia ar putea lansa o altă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei, avertizează SUA
Guvernul ceh va majora salariile militarilor, polițiștilor și pompierilor
Liderul Suprem al Iranului: Răsturnarea lui Assad a fost plănuită de SUA și Israel, dar și de un stat vecin
Fiți gata să-l răsturnați pe Lukașenko, îndeamnă șefa opoziției din exil
Ministrul Tîlvăr a vizitat scutul de la Deveselu: Sistemul american Aegis Ashore din România, printre cele mai importante pentru apărarea Europei
„E incorect ca Ucraina să lupte cu o singură mână” iar aliații pregătesc noi brigăzi ucrainene. O concluzie la cald: SUA nu abandonează Europa în fața Rusiei
Pace pe modelul „coreean”? Franța și Polonia vor să dea șah Rusiei: 40.000 de militari ca forță de menținere a păcii în Ucraina, o garanție că Rusia nu mai atacă
Rusia transferă focoase nucleare în coasta Aliaților în timp ce Lukașenko se umflă în pene amenințând Europa și pe „dușmanii lui”

Ştiri Recomandate

Un număr uriaș din cele 1.200 de avioane ale Rusiei sunt la finalul ciclului de viață. Pe câte avioane s-ar baza rușii într-un război ipotetic împotriva SUA
Zelenski e dispus să negocieze încetarea focului, dar întâi cu Trump. Apoi cu UE și abia în ultimă instanță cu ocupantul rus
România va doborî drone cu noul sistem ReDrone al Elbit. Ce știm despre ReDrone, sistem conceput pentru lupta împotriva UAV-urilor
Rusia a pierdut în 2024 peste 4.000 de tancuri și blindate. Câte tancuri „noi” au primit rușii în 2024?
Rusia forțează Ucraina să se adapteze: Noua mini-rachetă MK1 de doar 0.5 metri, soluția împotriva dronelor de joasă altitudine rusești
Noua ofensivă a Ucrainei de la Kursk se desfășoară pe cel puțin trei direcții. Informații puține, semn că ucrainenii desfășoară acolo operațiuni importante
De ce râd chinezii de Su-57, „armăsarul de rasă pură” al Rusiei? Un pilot de Su-57 spune că avionul a intrat în „elita aviației mondiale”
Kim nu a rezistat mult și a spart gheața în 2025: Coreea de Nord a lansat spre Marea Japoniei prima rachetă balistică din acest an
Armata rusă a anunțat că a capturat localitatea Kurakhove din Ucraina
Germania pregătește expulzarea sirienilor problematici și încurajează repatrierea voluntară
Garanțiile pentru Ucraina vor fi eficiente doar cu implicarea SUA, declară Kievul. Administrația Trump ar putea încerca să convoace rapid o conferință privind Ucraina
România respiră aer de independență energetică. Burduja: Estimăm că vom dubla performanța din 2024. ”Gândiți-vă ce vor însemna încă 2.500MW în sectorul energetic”
Demonstrație de forță în România și Bulgaria: Peste două mii de soldați britanici și sute de vehicule vor participa la un exercițiu pe scară largă
În Siria contiuă confruntările sângeroase între forţele kurde şi facţiunile sprijinite de Turcia
Turcia joacă rol de arbitru în Africa: Etiopia e de acord să sprijine noua misiune a Uniunii Africane din Somalia
Rușii iar au fost luați prin surprindere: Armata ucraineană a declanșat o nouă ofensivă în regiunea Kursk
În timp ce autoritățile daneze investighează apariția unui roi de drone necunoscute, Ministerul apărării de la Compenhaga întârzie propriile achiziții de drone
Singurul submarin diesel-electric al Rusiei din Marea Mediterană a părăsit regiunea. "Novorossiysk" ar putea avea probleme tehnice
Sudul Rusiei, lovit de un atac cu drone la scară largă. În Kursk, Forțele ucrainene spun că și-au surprins inamicul
Biden interzice noi foraje petroliere în zonele SUA din Atlantic / Trump cere reluarea exploatațiilor de gaz și petrol din Marea Nordului
Turcia e de neoprit în noul an: A început construcția portavionului MUGEN, dar și a mult așteptatului distrugător TF-2000 și a unui submarin
Veste bună pentru Ucraina: Avioane Mirage 2000, mult mai rapid decât se aștepta. Cu ce va fi înarmat Mirage 2000-5F?
Cancelarul Nehammer rupe negocierile de formare a guvernului cu social-democraţii şi anunță că va demisiona
Serbia vrea să domine Balcanii cu armament cumpărat de oriunde, mai puțin din SUA: Noul sistem antiaerian chinez FK-3 intră în serviciu
Din porunca Moscovei, Transnistria refuză gazul UE și chiar ajutorul umanitar. Cum se descurcă transnistrenii
Un aliat al SUA se remarcă în Indo-Pacific: Comandă record de rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM pentru avione F-15 și F-35
3.000 de rachete și 30.000 de drone cu rază lungă. Ucraina își extinde producția internă de arme
Situația se complică în Marea Roșie. Egiptul ia în calcul o intervenție militară împotriva rebelilor Houthi
Noul ”hibrid” al ucrainenilor: Mai multe blindate ”FrankensTank” au fost asamblate folosind componente de T-90M și T-80 rusești
SUA reface stocurile militare ale Israelului și vrea să vândă rachete și bombe aeriene de 8 miliarde de dolari. Biden și Trump au aceeași abordare
Tancurile germane, „coșmarul” Rusiei, în versiunea modernă Leopard 2A8, din nou în coasta imperiului. Pentru prima dată după 1991 o fostă republică sovietică cumpără tancuri
Ucraina pregătește ”Trîmbița”. Cea mai ieftină muniție cu rază lungă de acțiune din lume va putea lovi Moscova
pixel