DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 15 aprilie 2022, o nouă ediție a emisiunilor publicației noastre.
scris de
DefenseRomania Team
EXCLUSIV
Va fi o emisiune specială care va fi difuzată începând cu ora 17:00 pe platforma DefenseRomania.
Invitatul acestei ediții speciale va fi Cătălin Podaru, CEO al companiei Leviatan Desing, una din cele mai de succes companii private din industria de apărare din România.
Directorul general al Leviatan Design va discuta la DefenseRomania despre ceea ce reprezintă infrastructura critică și impactul pe care îl are aceasta asupra securității naționale. Vor fi dezbătute și marile proiecte de construcție și infrastructură militară.
Vom afla totodată și care sunt implicațiile infrastructurii militare în ceea ce privește securitatea națională, mai ales în contextul actual de la granița României, după invadarea neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă.
G Ad:
Care sunt marile provocări ale companiilor care operează în zona de infrastructură critică va fi de asemenea un subiect abordat.
Nu în ultimul rând Cătălin Podaru, directorul Leviatan Design, va discuta la DefenseRomania și despre proiectele de infrastructură critică, explicând importanța acesteia pentru tehnica militară modernă, inclusiv infrastructura aeronautică din perspectiva programului F-16 Fighting Falcon.
Acestea, cât și multe alte subiecte vor fi discutate în emisiunea din data de 15 aprilie 2022, începând cu ora 17:00.
Emisiunea specială a DefenseRomania din 15 aprilie 2022, în care invitat va fi Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, poate fi urmărită începând cu ora 17:00, atât pe pagina de Facebook DefenseRomania, cât și pe www.DefenseRomania.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Ieri, pe 24 iunie, forțele ucrainene au abandonat orașul Severodonețk din regiunea Lugansk, după săptămâni de lupte aprige. Pierderea orașului, locuit înainte de război de aproximativ 100.000 de locuitori, este însă mai mult semnificativă pentru Rusia, decât pentru Ucraina.
Disperați să evite sistemele de rachetele sol-aer concentrate masiv în apropierea aliniamentelor de contact, piloții ruși, dar și cei ucraineni, apelează tot mai des la clasica tactică a zborului razant.
Pierderea crucișătorul Moskva a provocat schimbări majore în tactica de război a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Astfel, după ce a pierdut un bun valoros, comandamentul acesteia a reușit să-și restructureze activitatea și să obțină un avantaj semnificativ în teatrul de operații, după cum remarcă publicația britanică UK Defense Journal.
Președintele chinez Xi Jinping a subliniat vineri, 17 iunie, angajamentul țării sale față de comerțul cu Rusia, în pofida sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.
La mansarda unei clădiri militare austere a facilităților americane Patch Barracks din orașul german Stuttgart, zeci de militari din 26 de națiuni lucrează non-stop pentru a asigura furnizarea de armament necesar Ucrainei.
În cadrul “operației militare speciale” desfășurate de Rusia împotriva Ucrainei, la începutul lunii mai, atenția surselor informaționale a fost concentrată asupra bătăliei pentru Insula Șerpilor din Marea Neagră dintre Forțele Armate ale celor două state. O lună mai târziu, această bucată de pământ atrage din nou atenția presei și a experților.
În data de 17 iunie, Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu New Strategy Center, organizează a șasea ediție a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”, desfășurată sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe din România.
Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a susținut într-o analiză că puterile nucleare și-au majorat cheltuielile pentru modernizarea arsenalelor atomice cu aproximativ 9% în cursul anului 2021, cheltuielile totalizând suma de 82,4 miliarde de dolari.
Președintele Ucrainei și ministrul apărării au minimizat, public, amenințarea de război, dar în secret, se pregăteau pentru ce e mai rău, precizează ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru The Economist.
În urmă cu aproximativ o lună, în Polonia au început să apară primele referiri la reînarmarea nucleară a Ucrainei, aparent ca o „amenințare” la adresa Rusiei pe fondul invaziei asupra statului vecin.
Încet, încet, aflăm informații concrete despre implicarea specialiștilor americani în conflictul din Ucraina și începem, totodată, să înțelegem mai bine cum rușii nu au reușit să obțină supremația aeriană, esențială, după cum se vede, în câștigarea războiului.
Şefii de stat care fac parte din Formatul Bucureşti 9 au adoptat, la summitul de vineri, o declaraţie comună în 11 puncte în care condamnă ferm agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, solicită Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul ucrainean şi susţin, în continuare, necesitatea consolidării, "în mod semnificativ", a posturii NATO de descurajare şi apărare.
În cursul zilei de ieri, Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, într-o conferință de presă care a semănat mai mult a declarație, a vorbit din interiorul Ambasadei Ruse despre războiul din Ucraina și invazia neprovocată a forțelor ruse de ocupație împotriva statului vecin.
O investigație a cotidianului american "New York Times" a scos la iveală activitatea fără precedent a grupului de mercenari ruși "Wagner", într-o zonă bogată în aur, la 320 km nord de capitala sudaneză, numită Al-Obeidiya.
Cotidianul israelian Jerusalem Post a relatat, joi, că Israelul a fost de acord cu noi aranjamente de securitate care să permită Egiptului să transfere Arabiei Saudite controlul asupra insulelor Tiran și Sanafir din Marea Roșie.
Între vizitele așteptate și întâlnirile în curs de discutare a acordurilor, Washingtonul încearcă să liniștească Regatul Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite după o perioadă de tensiune în relațiile cu pozițiile recente ale administrației americane, în special față de gruparea șiită yemenită Al Huthi.
În cele peste trei luni scurse de la invazia neprovocată a trupelor ruse de ocupație a fost ridicată de mai multe ori o întrebare legată de prezența cecenilor care luptă alături de trupele ruse: „Cine și-ar fi imaginat acum 20 de ani că islamiștii ceceni vor lupta cot la cot alături de trupele ruse?”.
Conform ultimului sondaj INSCOP Research, realizat la solicitarea New Strategy Center, majoritatea covârșitoare a românilor consideră Rusia drept vinovată pentru războiul din Ucraina, susține trimiterea de trupe NATO în România și crede că resursele de gaz de la Marea Neagră vor aduce independența energetică a României.
Polonia, care a sprijinit Ucraina pe tot parcursul agresiunii ruse, a indicat, recent, că va fi de acord să acționeze ca un garant de securitate pentru Ucraina. Într-un interviu pentru CNN, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că țara sa este pregătită să devină unul dintre garanții securității Ucrainei.
Guvernul şi opoziţia conservatoare din Germania au ajuns duminică seară la un acord pentru a modifica regulile bugetare ale constituţiei naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei. Această decizie a fost luată pe fondul agresiunii militare ruse, dar şi pentru ca Germania să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB.
Înainte ca Federația Rusă să invadeze Ucraina, armata rusă avea 168 de grupări tactice de nivel batalion (BTG). În cadrul armatei ruse, BTG reprezintă unitatea de bază pentru ducerea luptei terestre, Fiecare BTG include aproximativ 800 de militari și aproximativ 50 de vehicule blindate. Pentru campania din Ucraina, armata a concentrat cel puțin 125 din cele 168 de BTG-uri ale sale, însemnând trei sferturi din totalul forței de luptă.
Situația pe frontul din estul Ucrainei poate părea îngrijorătoare, și chiar este în anumite zone, ieri Kievul anunțând o intensificare fără precedent a confruntărilor, dar se prefigurează o nouă rundă de sprijin cu tehnică militară occidentală, care foarte probabil va face diferența.
Potrivit cotidianului italian Corriere Della Serra, Marea Britanie intenționează să creeze o nouă alianță politico-militară în Europa, care să se opună nu numai Rusiei, ci și, într-o anumită măsură, Uniunii Europene.
Henry Kissinger, ajung la 98 de ani, a stârnit reacții la nivel mondial ca urmare a unor declarații controversate în care insinua că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale în fața agresorului rus.
Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a lansa noi operații militare la granița de sud a Turciei, subliniind că orice nouă ofensivă în nordul Siriei va submina stabilitatea în regiune și va pune în pericol forțele americane.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass și dat publicității pe 25.05.2022, directorul general al Institutului radiotehnic Academician A.L. Mints din Rusia, Yuri Anoshko, a declarat că o stație radar de tip Podsolnukh ar putea acoperi apele Mării Negre, în vederea detectării navelor și mijloacelor aeriene ale adversarului.
Analistul militar Ion Petrescu face o radiografie la zi a fronturilor din Ucraina și a războiului neprovocat declanșat de Federația Rusă. Totodată, analistul militar expune și mult lăudata aruncare în conflict a mașinilor de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) este implicată în operația militară specială din Ucraina încă de la începutul acesteia, în dimineața zilei de 24 februarie. Se poate spune chiar că aceasta a luat parte la deschiderea operațiunilor militare, prin executarea unor lansări de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra teritoriului ucrainean.
Potrivit cotidianului turc Sabah, Turcia a pregătit o listă de zece cereri pentru a fi de acord cu solicitarea Suediei și Finlandei de a adera la NATO, pas care necesită aprobarea tuturor membrilor alianței.
Statele Unite susțin apelurile Ucrainei pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, după ce confruntările între forțele ruse și ucrainene s-au intensificat, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Potrivit news.usni.org, portavionul american George H.W. Bush (CVN-77) a plecat, pe 10.08.2022, din Baza Navală Norfolk, urmând să execute primul marș de lungă durată în zona de responsabilitate a Flotei a VI-a .
Departamentul Apărării al SUA a dezvăluit că Washingtonul a trimis rachete antiradar în Ucraina pentru a viza sistemele radar rusești, ca parte a eforturilor sale de a îmbunătăți capacitățile militare ale Ucrainei.
De la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, mulţi analişti militari s-au întrebat des cum ''a doua cea mai mare armată a lumii'' se află într-o stare atât de precară, ţinând cont de zecile de militare anunţate de ministerul rus al apărării ca investiţie pentru programe de înzestrare. Răspunsul a venit destul de repede: starea precară în care se află acum armata rusă se datorează faptelor de corupţiei ale superiorilor din ministerul rus al apărării şi din conducerea complexului militar industrial.
Compania militară privată rusă, cunoscută sub numele de "PMC" "Wagner Group", se află pe lista lungă a instrumentelor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi atinge scopurile, atât în Ucraina, cât şi în alte state. Pentru a-și masca acţiunile, care de multe ori seamănă cu cele ale unor grupări teroriste, această organizaţie se ascunde sub masca unei ''companii militare private'', care nu are însă nimic de-a face cu modul în care este înțeles acest termen în lumea civilizată.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA.
Aviația militară a Bulgariei se confruntă cu probleme cât se poate de serioase, fapt admis chiar de ministrul Apărării de la Sofia care a anunțat că vecinii noștri de la sud de Dunăre negociază preluarea unor avioane în leasing pentru a îndeplini misiunile de poliție aeriană.
Fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse din perioada 2004-2008, general de armată Yuri Baluyevsky, apreciază că dronele comerciale simple de tip quadrocopter de producție chinezească au făcut o adevărată revoluție în întrebuințarea artileriei tradiționale.
Primele imagini din satelit ale bazei aeriene ruse Novofedorivka din Crimeea după explozii au fost publicate în mediul online de @OSINTua (specialist OSINT) și preluate de presa ucraineană.
Rusia a atacat zeci de ţinte militare şi civile în încercarea de a-şi stabili controlul deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, cu 120 de rachete care au lovit zona din jurul oraşului Nikopol (sud) în cursul nopţii, au declarat responsabili ucraineni, citaţi de Reuters și Agerpres.
Marea Britanie şi Danemarca îşi vor suplimenta ajutorul militar şi financiar furnizat Ucrainei, au anunţat cele două ţări occidentale, ai căror reprezentanţi s-au întâlnit joi la Copenhaga cu ministrul apărării ucrainean pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters.
Ucraina cere de mai mult timp statelor aliate avioane de luptă, nu doar sovietice Su-25 sau MiG-29, dar și avioane moderne de generația a IV-a, cu precădere F-16 Fighting Falcon sau F-15. Forțele armate ucrainene insistă că au nevoie de aceste aeronave pentru contraofensivă și eliberarea teritoriilor ocupate de forțele ruse.
În aceste zile pe rețele de socializare au apărut mai multe materiale video cu o coloană de sisteme HIMARS ale Armatei române pe șoselele din România. MApN a anunțat azi că la începutul lunii au avut loc activități de instruire cu aceste sisteme.
Criza din Kosovo e departe de a se termine, ea fiind amânată. Kosovo a anunțat că nu va renunța la procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de, ceea ce Belgradul numește „schimbare a documentelor personale a cetățenilor din nord”, decizie care a fost amânată pentru 1 septembrie și care a stârnit un val de violențe din partea sârbilor kosovari. De partea cealaltă Serbia acuză Priștina că urmărește să genereze un război, însă kosovarii explică că legea vine cu multe beneficii iar în jurul ei au fost generate numeroase fake news-uri.
Iranul a respins miercuri ca neîntemeiată acuzaţia Statelor Unite la adresa unui iranian pentru un complot ce ar fi vizat uciderea lui John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, transmite Agerpres, care citează Reuters.
În poligonul Centrului de instruire al Forțelor Terestre Poloneze din Poznań, Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării, a luat parte la prima sesiune de pregătire a soldaților polonezi care urmează să opereze primele tancuri Abrams.
Este vital să terminăm faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii, întrucât persistă riscurile de atac din partea agresorului rus asupra infrastructurii de alimentare cu energie şi agent termic în Ucraina, a declarat miercuri seara şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, potrivit Agerpres, care citează Interfax-Ukraina şi DPA.
Rusia se confruntă cu provocări tot mai mari în a menţine controlul asupra zonelor ocupate din sud-estul Ucrainei, asta după ce activitatea forțele de gherilă loiale Kievului şi-au intensificat activitatea şi ucid tot mai multe persoane care se declară susţinătoare ale demersurilor Moscovei - organizarea de referendumuri în regiunile ocupate.
Fostul preşedinte al Afganistanului, Ashraf Ghani, a rupt tăcerea la aproximativ un an după căderea guvernului său, într-un interviu în care a învinuit SUA, pe politicienii afgani şi alţii pentru preluarea puterii de către talibani, transmite Agerpres, care citează DPA.
Comandamentul pentru apărarea aerocosmică a Americii de Nord (NORAD) a anunțat că, în perioada 08-10.08.2022, sistemul comun de apărare antiaeriană al SUA și Canadei a identificat două avioane de cercetare rusești în apropiere de Alaska.
Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldaţi ucraineni şi, de asemenea, are în vedere să pregătească ofiţeri ucraineni în Danemarca, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Jyllands-Posten, transmite Reuters.
Un oficial guvernamental ucrainean a declarat miercuri pentru The Washington Post că atacul asupra bazei aeriene ruse din Novofedorivka, Peninsula Crimeea, a fost opera Forţelor pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene.
Elicopterul, un model Mi-8, a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei în seara zilei de 9 august, au anunţat forţele armate estoniene. Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu acest incident şi i-a prezentat o notă de protest.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu transportoare blindate de tip Piranha V pe străzile din București, imagini care la o primă analiză relevă un fapt interensat: Se pare că sunt gata noile variante de Piranha V ce urmează să fie livrate Armatei României.
La inițiativa Ministerului Economiei, în ședința de Guvern din data de 03 august 2022, a fost aprobat prin hotărâre de guvern Planul de restructurare operațională a Societății ROMAERO S.A. pentru perioada 2022-2031.
Rusia a creat 'aproape sigur' o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.
China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan după ce va lua insula înapoi, arată un document oficial publicat miercuri, citat de Reuters, care semnalează totodată decizia preşedintelui Xi Jinping de a acorda mai puţină autonomie decât a sugerat anterior.
Producătorul vedetelor de patrulare rusești din clasa Raptor (Proiect 03160), Șantierul Naval Pella din Sankt Petersburg, a anunțat că ambarcațiunile de acest tip vor fi modernizate, ținând cont de întrebuințarea lor în cadrul operațiilor militare din Ucraina.
Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Ca urmare a vizitei efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, speakerul Camerei Reprezentanților și al treilea om în statul american, China a demarat exerciții militare de amploare în jurul insulei pe care o revendică.