Șeful armatei americane Mark Milley cere negocieri între Ucraina și Rusia. Consilierii lui Biden se opun
Guvernul SUA este împărțit în privința ideii de a face ”presiuni asupra Ucrainei” pentru discuții diplomatice care să pună capăt războiului pe scară largă declanșat de Rusia, arată New York Times.
În mod aparent neașteptat, cei care insistă pentru începerea negocierilor sunt oficiiali militari americani.
Potrivit NYT, Șeful de Stat Major, generalul Mark Milley, a declarat în timpul unei întâlniri cu ușile închise că apărătorii Ucrainei de pe câmpul de luptă „au realizat maxim din ce se puteau aștepta în mod rezonabil până la venirea iernii” și, prin urmare, ar trebui să încerce să „consolideze realizările la masa negocierilor”.
Potrivit publicației, cealaltă aripă, formată în special din consilierii administrației Biden, nu susține această idee, spunând că niciuna dintre părți nu este pregătită pentru negocieri serioase și că orice pauză în ostilități ar permite doar regruparea dictatorului rus Putin.
O părere similară vine și de la fostul ministru de externe român Adrian Cioroianu care declara vineri seara, la Digi24:
”Nu cred că sunt posibile negocieri pentru că pozițiile celor două părți sunt încă foarte depărtate”. Cioroianu suspectează că Moscova are tot interesul de a începe negocieri, dar ar face acest lucru doar pentru a lua o pauză și să-și echilibreze forțele, aducând-i la nivel mai bun de pregătire pe militarii proaspăt mobilizați.
Potrivit surselor NYT, generalul Milley a susținut că, în lunile mai reci, luptele ar putea înceta și ar exista mai puține șanse de schimbare fundamentală pe front, deschizând posibilitatea negocierilor. El crede că „poate este timpul ca Ucraina și aliații săi să înceapă să lucreze la o soluție politică, deoarece o soluție militară ar putea fi inaccesabilă în viitorul apropiat”. Se pare că Milley a dat exemplul Primului Război Mondial, în care părțile au luptat în tranșee timp de ani de zile cu puține schimbări în teritoriu, dar cu victime mari.
Poziția lui Milley nu este împărtășită de consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, și nici de Biden însuși, au spus sursele publicației.
Potrivit lui Sullivan, dacă Statele Unite ar începe să insiste pentru negocieri, Putin ar primi un semnal că „ tot ce trebuie să facă este să prelungească puțin războiul, iar în cele din urmă americanii vor face totul pentru el”, potrivit lui Sullivan.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News