Șeful Armatei cehe susține loviturile ucrainene efectuate cu arme occidentale. ”Nu ar trebui să ne fie frică de Rusia”
Țările occidentale ar trebui, în sfârșit, să dezlege mâinile Ucrainei atacate și să permită armatei ucrainene să folosească rachete cu rază lungă de acțiune și împotriva țintelor rusești.
Se înmulțesc vocile statelor europene care spun un răspicat ”da”, referitor la dilema dacă Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune adânc în teritoriul Rusiei.
Nu este un secret pentru nimeni că nu există (încă) un acord cu privire la această problemă între principalii aliați occidentali.
În timp ce aliații cheie europeni sunt în favoarea acordării permisului menționat la Kiev, Statele Unite sunt, pentru moment, împotriva acestui pas. Și în timp ce Washingtonul încă ezită, Rusia pune presiune și amenință cu linii roșii și escaladări (și asta tot în timp ce Moscova a primit rachete balistice iraniene capabile să lovească la aproximativ 500-600 de km).
Totuși, atitudinea precaută a Casei Albe nu împiedică celelalte țări europene, mai mici, care sunt membre ale NATO, să își ia propriile poziții în această privință.
Unii o fac la nivel politic, iar alții la nivel militar. Una dintre acestea din urmă este Republica Cehă - o țară al cărei actual președinte, Petr Pavel, a fost un oficial de rang înalt al alianței NATO până nu cu mult timp în urmă și care el însuși a susținut recent acordarea permisiunii Kievului de a lovi Rusia cu rachetele cu raza scurtă de actiune furnizate de Occident.
Acum, însă, șeful Statului Major General al Armatei Cehe, general-locotenentul Karel Rzeka, a luat aceeași poziție, spunând că țările occidentale trebuie să dea Ucrainei mână liberă și să îi permită să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei.
„Aceste restricții trebuie ridicate pentru că este legal și legitim ca ucrainenii să se apere chiar și atunci când atacă teritoriul Rusiei, pentru că nu pot boxa cu o mână legată la spate”, a spus el.
Argumentele generalului ceh sunt cât se poate de logice.
„Avioanele decolează de pe aerodromurile rusești care se află în raza de acțiune a armelor existente, dar ucrainenii nu le pot folosi... Prin urmare, ar fi complet legitim ca ucrainenii să atace și teritoriul Rusiei”, a subliniat generalul.
Potrivit acestuia, operațiunea ucraineană din regiunea Kursk a arătat că Rusia doar amenință. „Situația din regiunea Kursk le-a arătat unor lideri occidentali că nu ar trebui să le fie frică de escaladare și linii roșii, pentru că rușii încă zgâlțâie armele nucleare, dar când ucrainenii au atacat și au ocupat întreaga regiune, nu s-a întâmplat nimic”, a spus generalul ceh.
Totuși, oficaialul ceh recunoaște că dacă scopul ucrainean de a ataca regiunea Kursk a fost acela de a uşura situaţia de pe frontul de est, unde ruşii încă mai avansează, atunci, potrivit lui Rehka, nu a fost complet reuşit. Dar, potrivit lui, a îndeplinit alte obiective. „Sunt și alte aspecte importante, cum ar fi o creștere a moralului”.
Amintim că Cehia este în avangarda țărilor care sprijină efortul Ucrainei de a-și apăra teritoriul. Inițiativa cehă privind munițiile va furniza Armatei ucrainene circa 500.000 de obuze de artilerie Ucrainei până la sfârşitul anului. Primul transport de muniţie de pe urma iniţiativei a ajuns în Ucraina, în luna iunie. Cehia are discuții cu o serie de state pentru furnizarea de muniții. În acest fel, Praga încearcă să colecteze în jur de un milion de proiectile pentru Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News