Șeful diplomației ucrainene spune când se va termina războiul. În acest timp, Armata Rusă construiește o ”Linie Maginot”
În multe publicații de pe bătrânul continent și de peste Atlantic, posibil și în unele cancelarii, a apărut o ușoară stare de confuzie, alimentată și de amenințările Rusiei cu arma nucleară, fie ea și radiologică.
Una din sursele acestei stări de confuzie este și scrisoarea unui grup de 30 de congresmeni democrați, trimisă președintelui Joe Biden în care îi recomandau să negocieze cu omologul său rus pacea în Europa.
Deși scrisoarea a fost retrasă imediat, este posibil să fi făcut unele daune prin inducerea unei stări de spirit negative în Ucraina că nu va susținută de Occident până la finalul războiului.
Desigur, scrisoarea poate fi folosită ca ”muniție” de lideri occidentali pro-ruși, precum Orban, in Ungaria sau Salvini, în Italia, care profită de fiecare eveniment politic sau militar de impact pentru a cere negocieri cu Rusia. Pozițiile exprimate de aceștia au fost însoțite de distorsionări, unele cu intenție altele datorită panicii, pe piețele de resurse energetice și alimentare, în scop de a slăbi atât susținerea pentru Ucraina, cât și coeziunea NATO.
Pe acest fond de haos informațional, în beneficiul Moscovei, administrația de la Washington a anunțat un sprijin militar de urgență pentru Ucraina de 275 de milioane de dolari axat, potrivit specialiștilor, pe muniție de artilerie și rachete de mare precizie.
În paralel, conducerea de la Kiev a reamintit și mai hotărât că nu va negocia cu Rusia, decât dacă se va retrage din toate teritoriile Ucrainei recunoscute internațional.
Într-un interviu publicat în această dimineață de canalul de televiziune TSN, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat că războiul se va termina când vor fi atinse granițele din 1991, reluând declarațiile anterioare ale președintelui Zelenski și asigurând poporul ucrainean că vor exista resurse pentru atingerea acestui obiectiv.
„Acesta este războiul în care vom ajunge la granițele anului 1991”, a declarat Kuleba.
„Nu îl putem pierde, pentru că acesta este un război pentru existența noastră, libertate și pentru existența unei lumi în care vecinii nu-și atacă vecinii pur și simplu pentru că au niște complexe sau dorințe. Prin urmare, nu există alternative aici. Nu ne putem permite nicio slăbiciune. Oricare ar fi încercările prin care vom trece, trebuie să câștigăm", a adăugat șeful Ministerului de Externe ucrainean.
Potrivit acestuia, după ce au văzut atrocitățile Rusiei, liderii altor țări și-au dat seama că nu are rost să sugereze cumva un fel de formulări de compromis.
"Mai mult, de la începutul războiului, Ucraina a încercat să ajungă la un fel de soluții de compromis. Au fost respinse de Federația Rusă. De fapt, Rusia a adus situația acolo unde este acum", a rezumat Kuleba.
Nu pot exista negocieri între Ucraina și Rusia atâta timp cât Vladimir Putin este la putere.
Ucraina refuză negocieri diplomatice cu Rusia în timp ce Vladimir Putin este la putere. Această decizie a fost luată la o ședință a Consiliului Național de Securitate și Apărare, iar pe 4 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a dat decretul de intrare în vigoare.
Acest lucru s-a întâmplat după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat pe 30 septembrie anexarea unor părți din patru regiuni ale Ucrainei și a oferit negocieri Kievului.
O serie de țări, în special UE și SUA, au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele unui vot fals privind „aderarea” a patru regiuni ucrainene la Federația Rusă.
Președintele Zelenski a subliniat că atunci când Rusia va returna teritoriile din cadrul granițelor recunoscute internațional din 1991, Ucraina va spune în ce format și cu cine este gata să discute.
Între timp, pe front, rușii au obținut răgazul necesar pentru a construi în regiunea Herson, pe malul drept al Niprului, o apărare stratificată, considerată de ei formidabilă, un fel de Stalingrad din cel de-al doilea război mondial.
Potrivit unor surse ucrainene, forțele rusești ar fi masat în jur de 40 de grupuri tactice de luptă de batalion, în zonă, dintre care 21-22 chiar în zona orașului Herson, principalul cap de pod peste Nistru al rușilor, celălalt fiind la Berislav – orașul situat peste Nipru de Nova Kahovka.
Practic, rușii și-au dublat forțele din zonă, pe care au transformat-o într-un fel de zonă de excludere, fapt anunțat și de președintele Zelenski. Ei speră că vor întoarce mersul războiului așa cum s-a întâmplat acum 80 de ani, după bătălia de la Stalingrad forțele rusești preluând inițiativa.
Însă circumstanțele de astăzi sunt total diferite de cele din 1942 – 1943. Orice mișcare rusească, pe dreptunghiul aproximativ de 120 -140 de km lățime și 50 – 60 km adâncime, unde se va da bătălia, este vizibilă din spațiu și din aeronavele de cercetare cu sau fără pilot.
În baza acestor informații extrem de precise, cu o artilerie și ea extrem de precisă, ucrainenii vor lovi metodic, fără grabă, probabil până în primăvară, forțele rusești incapabile să reacționeze. Din unele informații, rușii ai fi masat aici unități de elită, inclusiv de desant aerian, totuși improprii pentru operații terestre clasice.
Nu întâmplător, Putin a catalogat sateliții occidentali drept ținte legitime pentru armele rusești.
Se pare că până la urmă rușii și-au întins singuri capcana, ucrainenii lăsându-le chiar și timpul necesar să o facă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News