Şeful mercenarilor Wagner Group, sancţionat de UE: A susținut activități insurgente în Libia
Uniunea Europeană (UE) a impus sancțiuni omului de afaceri rus Yevgeny Prigozhin, supranumit „bucătarul-șef al lui Putin”, care este un prieten apropiat al președintelui rus, datorită existenței evidente a legăturilor nu numai financiare, ci și de altă natură, care îl leagă de compania militară privată rus (PMC) Wagner Group – folosită pentru a acordat sprijin forţelor mareşalului Khalifa Haftar - care desfăşoară atacuri şi operaţiuni insurgente împotriva Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA).
Când a fost eliberat dintr-o închisoare sovietică în 1990, Yevgeny Prigozhin a plecat să lucreze ca vânzător de hot dog. În curând, antreprenorul în devenire - care tocmai făcuse nouă ani de închisoare pentru jaf și fraudă - a început să se mute în lumea gastronomiei. A devenit managerul unui lanț de magazine alimentare din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus Vladimir Putin și, în cele din urmă, s-a extins afacerea cu restaurante.
La sfârșitul anilor 1990, Prigozhin a deschis New Island, un restaurant plutitor pe râul Vyatka din Sankt Petersburg. A devenit popular în rândul elitei locale și, la câțiva ani de la lansare, Putin a luat cina pe New Island alături de președintele francez Jacques Chirac, iar Prigozhin însuși i-a așteptat.
Pe 15 octombrie, Prigozhin a fost trecut de Uniunea Europeană pe lista neagră, înghețându-și toate activele europene și interzicându-i accesul în UE. Motivul care stă la baza interdicției nu are nimic de-a face cu activitatea sa din sectorul HoReCa, care în ultimii ani a deveni mai mult o acoperire, ci cu activitățile companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group. Wagner Group este o companie militară privată înființată de Prigozhin în 2014 şi care a debutat în războiul din Ucraina, făcând sute de victime. Cum probabil era de aşteptat, Prigozhin a negat tot timpul orice legătură cu mercenarii companiei Wagner Group.
De ce a sancţionat UE Wagner Group?
Compania militară privată ruse (PMC) Wagner Group se pare că este strâns legată de Kremlin, iar la acesta ora lupta de partea luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar - care desfasoară atacuri şi operaţiuni insurgente împotriva Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, cu sediul în capitala Tripoli.
Astfel, anunțând interdicția în UE a Prigozhin, Bruxellesul a precizat într-o declaraţie că Wagner Group amenință „pacea, stabilitatea și securitatea” Libiei.
Cu câteva luni în urmă, Prigozhin a fost sancționat de SUA pentru operațiunile insurgente ale Wagner Group în ţara nord-africană. Prigozhin este, de asemenea, fondatorul cunoscutei Agenții de Cercetare pe Internet din Rusia, „ferma de troli” susținută de statul rus, acuzată în rechizitoriile SUA de intervenție în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.
Între timp, Lyubov Sobol, un avocat apropiat de opozantul rus Alexei Navalny, crede că bărbații care l-au otrăvit recent pe Navalny au fost trimiși de Prigozhin . În același timp, Prigozhin îi dă în judecată pe Sobol și Navalny pentru că aceştia au susţinut că el, prin firma sa de catering, a livrat mâncare strica unor scoli din Rusia.
Companiile militare private, precum Wagner Group, sunt de fapt ilegale în conformitate cu legislația rusă. Cu toate acestea, este permis ca ele să funcţioneze în anumite condiţii, ceea ce face ca că, într-un fel sau altul, să fie într-un ’’parteneriat’’ cu statul rus.
După cum a explicat profesorul Kimberly Marten, în mărturia congresului în iulie anul trecut, menţinerea în ilegalitate a activităţii acestor companii militare private pe teritoriul Rusie, oferă posibilitate statului rus să se distanțeze de orice acțiune neplăcută sau riscantă pe care o fac aceşti mercenari. Se presupune că Wagner Group ar avea până la 2.000 de mercenari în Libia, iar în ultimii ani, pe lângă Ucraina, mercenarii acestei companii militare private şi-au făcut simţită prezenţa în Siria , Venezuela, Sudan și Republica Centrafricană .
Pentru a putea încheia un contract cu Wagner Group, este nevoie de conexiuni şi relaţii la cel mai înalt nivel cu Kremlinul, dar şi de o sumă enormă de bani care trebuie plătită, cel puţin asta susţine o sursă anonimă, fost angajat al serviciilor de securitate rusești, pentru The Daily Beast.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News