Serbia și Kosovo - pe un butoi de pulbere. Naumescu: Mâna Rusiei, fără îndoială. O scânteie poate arunca totul în aer
Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), analizând incidentele dintre Serbia și Kosovo atrage atenția asupra pericolului deschiderii unui nou conflict de data aceasta la granița vestică a României.
Amintim că poliţia din Kosovo a anunțat ieri că a fost ţinta unor focuri de armă focului în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului.
Tensiunile au fost generate de noile reguli la frontiera cu Serbia.
Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.
Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.
În urma tenisunilor guvernul kosovar a amânat cu o lună intrarea în vigoare a măsurilor.
Război și la vest de România? O scânteie poate arunca totul în aer
Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu se întreabă într-o postare pe pagina personală de Facebook: „Război și la vest de România?”.
„Guvernul Kosovo a anunțat în cursul nopții că amână de la 1 august la 1 septembrie măsura trecerii obligatorii la plăcuțele de înmatriculare emise de autoritățile kosovare. Există etnici sârbi care încă nu și-au montat plăcuțele de înmatriculare emise de Kosovo. Nu știm dacă această (nouă) amânare cu o lună va rezolva sau nu tensiunile din zonă.
Dacă este vorba de o diversiune și de manipularea unor localnici sârbi care au blocat drumurile și au tras focuri de armă spre forțele de poliție, atunci amânarea până la 1 septembrie nu va duce automat la dispariția riscului de destabilizare a Kosovo. Dacă cineva vrea neapărat să provoace, probabil va reuși, terenul relațiilor interetnice fiind oricum foarte sensibil în Kosovo, la 22 de ani de la încheierea războiului. O scânteie poate arunca totul în aer”, scrie Valentin Naumescu, în completarea postării anterioare despre tensiunile dintre Serbia și Kosovo.
Se vede „mâna invizibilă” a Rusiei în tensiunile din Balcanii de Vest
Profesorul de de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş‑Bolyai e convins că escaladarea tensiunilor dintre Serbia și Kosovo are în spate mâna Federației Ruse.
„După războiul început de Rusia la Est, iată că se aud focuri de armă și la Vest de frontierele României. Asta mai lipsea!
Dacă se confirmă intrarea într-o nouă etapă a conflictului din Balcanii de Vest (Serbia-Kosovo), nu avem nicio îndoială că s-a activat "mâna invizibilă" a Rusiei în regiune.
Destabilizarea Balcanilor de Vest ar reprezenta o presiune suplimentară asupra UE, NATO și Occidentului, precum și o amenințare pentru securitatea întregii regiuni și a țărilor vecine.Re-tulburarea Balcanilor de Vest (după seria războaielor de destrămare a Iugoslaviei, din anii '90), prin stimularea unei eventuale ofensive militare a Serbiei asupra Kosovo, ar fi "detonatorul" perfect al ordinii de securitate europene post-Război Rece. Revizionismul cuprinde treptat fosta Europă de Est comunistă, fie că ne referim la spațiul postsovietic (Ucraina, Republica Moldova), fie la fosta Iugoslavie (Serbia, Kosovo, Bosnia-Herțegovina), fie la discursul anti-occidental al lui Viktor Orban.
Sunt vremuri grele și vin vremuri și mai grele”, atrage atenția Valentin Naumescu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News