Tentativă de lovitură de stat în Sudan din partea rebelilor Rapid Support Forces. Armata spune deține controlul în zonele strategice din Khartoum
În centrul capitalei sudaneze Khartoum, lângă sediul armatei, se aud sâmbătă focuri de armă puternice și explozii. Potrivit Reuters, a avut loc o ciocnire între Armată și Rapid Support Forces (RSF), grupare paramilitară care susține că a preluat controlul palatului prezidențial și Aeroportul Internațional. Autoritățile sudaneze neagă.
Impușcăturile din Khartoum s-au auzit în mai multe locații importante din centrul capitalei sudaneze Khartoum. Potrivit Reuters, în diverse zone ale orașului pot fi văzute coloane de fum, iar civilii aleargă panicați.
Pe lângă palatul prezidențial, RSF susține că a preluat controlul asupra aeroportului Khartoum și a teritoriului din nordul țării.
Totuși, Armata sudaneză neagă acest lucru și afirmă că continuă să controleze toate aeroporturile și bazele.
Lupte sunt raportate în apropierea orașului Merowe din nordul țării.
Forțele aeriene sudaneze desfășoară operațiuni împotriva RSF, a spus armata. Filmările arată o aeronavă militară pe cerul deasupra Khartumului, dar Reuters spune că nu a putut verifica materialul.
Cine e gruparea Rapid Support Forces
Rapid Support Forces (RSF) este o formațiune paramilitară condusă de vicepreședintele Consiliului Suprem de Tranziție, Mohamed Hamdan Dagalo, care se pare că ar avea legături cu gruparea rusă Wagner.
În 2022, în săptămânile premergătoare invadării Ucrainei, Dagalo a vizitat Rusia, acolo unde și-a exprimat deschiderea față de construirea unei baze rusești la Marea Roșie, scrie Reuters.
Analiştii estimează că RSF are aproximativ 100.000 de membri, cu baze în toată ţara.
RSF a fost înființată în 2013, iar în 2015, aproximativ 40.000 dintre membrii săi s-au alăturat intervenției militare conduse de Arabia Saudită în războiul din Yemen. Ulterior, luptătorii RSF au fost trimiși și în Libia, potrivit BBC.
Pentru a facilita o propunere de tranziție la conducerea civilă, a existat un plan de a începe integrarea RSF în armată.
Citește și : Pe modelul Siria. Sudanul și-a dat acordul pentru înființarea unei baze navale a Rusiei pe teritoriul său
***
Conflictul a izbucnit după luni de tensiuni în creștere.
Dar o dispută între generalul Dagolo și șeful Armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, cu privire la calendarul schimbării a declanșat confruntările de astăzi. Armata și RSF au negociat fără succes transferul de putere în mâinile civililor.
Ambele părți se învinuiesc reciproc pentru atac. Potrivit armatei, conflictul a început când luptătorii paramilitari ai Forțelor de Sprijin Rapid au atacat Comandamentul General al acesteia, deși RSF spune că Armata a atacat prima.
Semnarea unui acord susținut internațional cu partidele politice pentru restabilirea sistemului civil de guvernare al țării bazat pe o pluralitate de partide a fost amânată. Armata vrea să-l semneze în doi ani, RSF în zece ani. Nici RSF nu îi place că ar trebui să devină parte a armatei.
După lovitura de stat din 2021, țara este condusă de Consiliul Suveran, condus de șeful armatei, generalul Abdal Fatah Burhan. RSF este condusă de generalul Muhammad Hamdan Dagalo, care este vicepreședintele consiliului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News