Conform planului, Consiliul Național de Securitate (NSC) s-ar micșora și ar trece de la a face recomandări președintelui la a-i executa ordinele.
Sindromul inimii frânte, denumit și cardiomiopatie Takotsubo sau cardiomiopatie indusă de stres este o problemă temporară ce afectează funcționarea normală a inimii. În această patologie, ventriculul stâng al inimii se dilată în urma unui episod de stres emoțional sau fizic intens. Acest sindrom a primit numele de „inimă frântă” datorită simptomelor sale similare cu cele ale unui atac de cord, care se manifestă în urma unui eveniment emoțional puternic. Intră aici să înveți totul despre inimă pentru a înțelege modul în care este aceasta afectată de sindromul inimii frânte.
Cauzele exacte ale sindromului inimii frânte nu sunt pe deplin înțelese. Totuși, se crede că o eliberare bruscă de hormoni de stres precum adrenalina poate afecta inima, provocând modificări în mușchiul inimii și în vasele de sânge. Acest lucru poate fi declanșat de evenimente intens stresante cum sunt decesul unei persoane dragi, un divorț, pierderea locului de muncă, abuzul fizic, o intervenție chirurgicală complicată și/sau neașteptată [1].
Simptomele sindromului inimii frânte le imită pe cele ale unui atac de cord. Acestea pot include durere în piept, dificultăți de respirație, amețeli, leșin și palpitații. Sindromul este temporar și de obicei se rezolvă în timp, dar reprezintă o afecțiune serioasă, care poate fi chiar fatală în unele cazuri.
Chiar dacă simptomele atacului de cord și ale sindromului inimii frânte sunt similare, există diferențe esențiale între cele două afecțiuni. În timp ce un atac de cord este cauzat de blocajul arterelor coronare care furnizează sânge inimii, sindromul inimii frânte este cauzat de o reacție la un eveniment stresant și nu prezintă semne de artere coronare blocate [2].
Potrivit unor studii, sindromul inimii frânte afectează mai mult femeile decât bărbații, în special femeile post-menopauză. De asemenea, se estimează că aproximativ 2% din persoanele care sunt tratate pentru atac de cord de fapt suferă de sindromul inimii frânte. Nu există un tratament specific pentru această afecțiune, dar în general medicii recomandă odihnă, evitarea stresului și, în unele cazuri, medicamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor [3].
Sindromul inimii frânte are simptome fizice concrete care pot fi confundate cu cele ale unui atac de cord. În ceea ce privește efectele pe termen lung asupra inimii, unele studii arată că până la 20% dintre pacienții cu sindromul inimii frânte dezvoltă probleme cardiace severe. Acestea pot include insuficiență cardiacă, atac de cord sau aritmii. În majoritatea cazurilor, însă, efectele asupra inimii sunt temporare, cu o perioadă de recuperare de câteva săptămâni până la câteva luni [2].
Sindromul inimii frânte are un impact semnificativ și asupra sistemului imunitar și a sănătății generale. Stresul emoțional care declanșează acest sindrom poate slăbi sistemul imunitar, făcând corpul mai vulnerabil la infecții și alte boli. Sindromul inimii frânte duce la probleme de somn, scăderea apetitului și alte probleme de sănătate [4].
Stresul emoțional poate avea efecte directe asupra sănătății fizice, ceea ce subliniază importanța unei abordări holistice în tratament. În cazul sindromului inimii frânte, tratamentul nu trebuie să se limiteze la simptomele fizice, ci să includă și suport psihologic.
Sindromul inimii frânte este o afecțiune reală, cu simptome fizice concrete, nu doar o expresie metaforică a durerii emoționale. Un aspect esențial în gestionarea acestui sindrom este îngrijirea propriei persoane și managementul stresului. Timpul dedicat pentru odihnă, o alimentație sănătoasă și exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate și la prevenirea reapariției simptomelor. De asemenea, tehnici de relaxare cum ar fi meditația, yoga sau respirația profundă pot fi de folos în reducerea stresului, un factor major în declanșarea sindromului [5].
Sprijinul emoțional este, de asemenea, esențial în gestionarea sindromului inimii frânte. Este important să exprimi ceea ce simți și să cauți sprijinul celor din jur. Acesta poate veni din partea unui consilier sau terapeut, a unui grup de suport sau chiar a prietenilor și a familiei. Împărtășirea sentimentelor și experiențelor personale poate contribui la procesul de vindecare și poate ajuta la gestionarea simptomelor.
Implicarea psihoterapiei în gestionarea sindromului inimii frânte este extrem de importantă, încă din perioada tratamentului medicamentos de susținere a funcției cardiace. Se recomandă ca acesta să fie luat în calcul în vederea susținerii pacientului în procesul de vindecare [6].
Sindromul inimii frânte are un impact semnificativ asupra sănătății fizice și necesită o abordare atentă și informată. Această afecțiune este o problemă medicală reală, cu efecte tangibile asupra corpului uman. Prin gestionarea sa adecvată, îți poți îmbunătăți calitatea vieții și poți preveni unele complicații serioase.
Surse:
1. “Can You Actually Die of a Broken Heart?” Healthline, 2016, www.healthline.com/health-news/can-you-die-of-broken-heart, accesat la 30.10.2023;
2. Cleveland Clinic. “Broken Heart Syndrome | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2018, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17857-broken-heart-syndrome, accesat la 30.10.2023;
3. Harvard Health Publishing. “Takotsubo Cardiomyopathy (Broken-Heart Syndrome) - Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 2 Apr. 2018, www.health.harvard.edu/heart-health/takotsubo-cardiomyopathy-broken-heart-syndrome, accesat la 30.10.2023;
4. Mayo Clinic Staff. “Broken Heart Syndrome - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2016, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-heart-syndrome/symptoms-causes/syc-20354617, accesat la 30.10.2023;
5. “Takotsubo Cardiomyopathy: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, 9 May 2022, www.healthline.com/health/heart/takotsubo-cardiomyopathy, accesat la 30.10.2023;
6. Wittstein, Ilan. “Broken Heart Syndrome.” Www.hopkinsmedicine.org, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/broken-heart-syndrome, accesat la 30.10.2023.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Conform planului, Consiliul Național de Securitate (NSC) s-ar micșora și ar trece de la a face recomandări președintelui la a-i executa ordinele.
Rapoarte apărute în luna mai 2025 indică o intensificare semnificativă a desfășurărilor de trupe rusești și o expansiune rapidă a infrastructurii militare de-a lungul graniței cu Finlanda. Această activitate, confirmată de imagini satelitare și surse de informații occidentale, stârnește îngrijorări majore în rândul NATO și al statelor vecine, semnalând o potențială schimbare strategică în regiune ce amintește periculos de mult de preludiul invaziei din Ucraina din 2022.
Pot fi reproșate multe industriei ruse, dar e greu de contestat succesul pe care Kalașnikov l-a atins cu celebra mitralieră AK-47. Kalașnikov AK-47 a fost dezvoltată în 1947 și a devenit un simbol al mitralierelor, nu doar în Blocul Estic. Arma a fost folosită intens în timpul Războiului Rece, și e și azi.
Industria de apărare din România - cel puțin cea de stat - se zbate între revitalizare și retehnologizare într-un moment în care Europa accelerează programul de înarmare Readiness 2030, având la ușă războiul readus de Rusia pe bătrânul continent. Dar există și câteva exemple de succes, însă chiar și acolo ne-am pus piedici singuri. Un astfel de exemplu este Piranha 5.
Kremlinul a anunţat miercuri membrii delegaţiei care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menţiona numele preşedintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres și AFP.
Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a lansat critici dure la adresa politicienilor occidentali din perioada mandatului președintelui Joe Biden, afirmând că le-a lipsit "curajul" de a sprijini pe deplin Ucraina în timpul războiul de agresiune declanşat de Rusia. Comentariile sale vin într-un moment crucial, marcat de propuneri recente de negocieri de pace și de incertitudini legate de viitorul sprijin occidental.
Un avion de vânătoare de tip Su-35 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a fost văzut în spațiul aerian estonian deasupra Golfului Finlandei, lângă Peninsula Juminda. Acest lucru a fost raportat, pe 14.05.2025, de publicația Delfi, care a menționat că incidentul a avut loc cu o noapte înainte. Publicația a notat faptul că avionul rusesc a rămas în spațiul aerian estonian mai puțin de un minut.
Ca o dovadă a performanțelor remarcabile obținute în lupta pentru apărarea spațiului aerian național, un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T, operat de o unitate a Comandamentului Aerian Vest din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene, poartă acum cu mândrie însemnele cu siluetele țintelor inamice doborâte. Pe lansatorul acestui sistem modern, ucrainenii au pictat 32 de siluete reprezentând rachete de croazieră doborâte și o siluetă distinctă a unei drone de atac, fiecare marcaj simbolizând o "distrugere" confirmată în timpul atacurilor aeriene rusești.
Iranul este pregătit să accepte un acord cu Statele Unite privind programul său nuclear în schimbul ridicării imediate a sancţiunilor, a declarat miercuri Ali Shamkhani, un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, pentru postul de televiziune american NBC News, relatează Agerpres și AFP.
Când Rusia a anexat Crimeea în 2014, a confiscat o mare parte din marina militară a Ucrainei, paralizând forțele navale ale Kievului. Zece ani mai târziu, din cenușa acestei lovituri strategice a răsărit o inovație remarcabilă: dronele maritime, arme cu un raport cost-eficiență de 200 la 1, care au reușit nu doar să alunge flota lui Putin din apele Peninsula Crimeea, ci s-au îndreptat chiar și împotriva forțelor aeriene rusești.
Unități ale Gărzii Naționale Ucrainene primesc acum tancuri Leopard de fabricație germană, parte a unei revizuiri tactice majore în modul în care Ucraina își desfășoară forțele blindate. Această schimbare strategică, raportată de publicația Forbes, vine după ce Ucraina a pierdut peste 1.000 de tancuri în fața atacurilor rusești cu drone, forțând liderii militari să regândească complet războiul cu tancuri pentru un câmp de luptă dominat de aeronave fără pilot.
Cotidianul britanic The Times a informat, în ediția din 13.05.2025, că Marina Regală a Marii Britanii intenționează să urmărească mișcările submarinelor rusești folosind Inteligența Artificială (AI).
F-47 este marele câștigător al programului NGAD, adică viitorul avion de luptă de generația a 6-a care va înlocui F-22 Raptor, considerat de mulți ca fiind și în prezent cel mai bun avion de luptă din lume. Și, în acest context, oficiali din SUA dezvăluie câteva noi date interesante despre ceea ceva fi F-47.
Despre primul avion de producție franceză de tip Rafale căzut în luptă s-au scris zeci de pagini și analize. Este vorba desigur despre un Rafale pierdut de India în timpul atacului asupra Pakistanului. Informația a fost ulterior confirmată și de oficiali americani, sub protecția anonimatului, pentru Reuters. Pe social media au apărut și imagini cu epava avionului, dar ele au fost puse sub semnul întrebării. O întreagă telenovelă la care India a reacționat.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat aprobarea celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile sancțiuni europene vor lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Bosnia Herzegovina traversează o perioadă tot mai tensionată, iar apelurile la dialog și respectarea ordinii constituționale par să nu reușească să evite o destabilizare majoră în regiune.
Pentru prima dată în istoria UE, în Comisia Europeană a apărut un comisar pentru apărare. În această poziție a fost numit Andrius Kubilius, un politician lituanian, fost prim-ministru.
Acest demers fără precedent al UE a apărut după ce o parte a spectrului politic al SUA - căzând cu ochii larg deschiși în capcana întinsă de Rusia că Moscova nu e o amenințare și, totodată, crezând că apărarea lumii libere nu este aceeași în indo-pacific și Europa sau oriunde în lume - a trimis mesaje că SUA se vor retrage din Europa.
Rusia concentrează unități suplimentare în principalele direcții de atac din Ucraina, și anume în apropiere de Pokrovsk, Ceasiv Yar și Toretsk.
Mai multe invertoare și baterii provenite din China conțineau echipamente de comunicații care nu se aflau în fișa tehnică a produselor și care, teoretic, pot fi accesate sau controlate de la distanță.
Recent Ucraina a reușit o premieră în istoria militară: Drone maritime Magura 7, pe care au fost integrate rachete aer-aer americane AIM-9 Sindewinder au doborât deasupra Mării Negre două avioane Su-30 Flanker rusești. E incredibil cum o țară fără o flotă navală, fără nave de suprafață și submarine, reușește să țină în șah Flota rusă a Mării Negre, dar și să doboare avioane rusești, și toate astea doar cu drone maritime. Ucrainenii au explicat succesul dronelor Magura 7.
Cel puțin 50.000 de voluntari se înrolează în armata rusă în fiecare lună, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la ordinul căruia a început războiul din Ucraina.
Cotidianul britanic The Times a informat, în ediția din 13.05.2025, că Marina Regală a Marii Britanii intenționează să urmărească mișcările submarinelor rusești folosind Inteligența Artificială (AI).
Un avion de antrenament militar japonez s-a prăbuşit la scurt timp după decolare, au anunţat miercuri autorităţile nipone, după ce aparatul de zbor cu două persoane la bord ar fi căzut într-un lac, relatează Agerpres și AFP. E vorba de un T-4 Kawasaki, iar guvernul japonez a confirmat incidentul.
Franţa este "pregătită să deschidă" o discuţie privind desfăşurarea de avioane franceze înarmate cu "bombe" nucleare în alte ţări europene. Este ceea ce fac americanii fac în ceea ce privește umbrela atomică din perspectiva aviației militare. Dar cât de real este acest scenariu? Amintim că avioanele franceze Mirage 2000N și Rafale în standardul F5, cel mai modern standar al Rafale aflat în dezvoltare, integrează bombe nucleare.
În contextul alegerilor prezidenţiale din România, importanța strategică a țării noastre pentru SUA și NATO devine tot mai evidentă. Experţii subliniază că viitorul mediului de securitate din Marea Neagră se va decide în România, un aliat al SUA aflat în primă linie în fața agresiunii ruse. În ultimii ani, baza aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit un hub esențial pentru operațiunile SUA și NATO, protejând libertatea de navigație și infrastructura critică.
Uniunea Europeană și Ucraina au făcut un pas important spre consolidarea colaborării în sectorul apărării, anunțând crearea unui Task Force UE-Ucraina dedicat extinderii cooperării dintre industriile de apărare europene și ucrainene. Anunțul a fost făcut în cadrul deschiderii celui de-al doilea Forum al Industriei de Apărare UE-Ucraina, desfășurat la Bruxelles. Charles Fries, Secretar General Adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă, a declarat: "Astăzi lansăm un nou Task Force UE-Ucraina privind cooperarea în industria de apărare pentru a promova soluții concrete."
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că omologul său american Donald Trump trebuie să se convingă de faptul că președintele rus Vladimir Putin este cel care minte și că nu ucrainenii sunt cei care pun piedici unui posibil proces de pace, informează Agerpres și EFE.
La o lună de la debutul operației militare "Rough Rider", campania intensă de lovituri aeriene americane împotriva țintelor Houthi din Yemen, președintele Donald Trump aștepta rezultate concrete. Faza inițială, concentrată pe neutralizarea sistemelor de apărare aeriană și a liderilor Houthi, reprezenta doar prima parte a planului general al șefului Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Michael Kurilla, estimat la opt până la zece luni. Cu toate acestea, în ciuda a peste 1.000 de ținte atinse și a eliminării unor figuri cheie din centrul rebelilor Houthi, operațiunea s-a dovedit a fi mult mai costisitoare și periculoasă decât se anticipase.
Serviciul de informații al Apărării (GUR) din Ucraina a publicat imagini care confirmă utilizarea inovatoare a sistemelor sale de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-200 pentru atacuri împotriva forțelor rusești. Înregistrarea video, făcută publică azi, prezintă procesul complex de pregătire a acestor rachete pentru lansare, incluzând încărcarea lor pe platforma de lansare, culminând cu secvența de lansare propriu-zisă.
NATO trebuie să implementeze schimbări drastice la nivelul capabilităților sale de război electronic (EW) dacă dorește să învingă Rusia într-un viitor posibil conflict, avertizează un reprezentant al Alianței. Acesta a subliniat incertitudinea privind accesul pe viitor la sistemele militare americane. Bas Nieuwenhuijse, președintele departamentului maritim EW al NATO, a declarat în cadrul unei conferințe organizate la Roma că, deși o victorie este posibilă, aceasta necesită o schimbare fundamentală în modul în care NATO operează într-un mediul de luptă bazat pe război electronic și în ceea ce privește capabilitățile EW maritime.
Oficiali din Franța și Cipru au convenit furnizarea către Armata cipriotă a 40 de noi rachete antiaeriene Mistral.
La 6 mai 2025, secretarul Armatei SUA, Daniel Driscoll, a anunțat o schimbare semnificativă în desfășurarea operațională a tancurilor de luptă principale M1 Abrams, recunoscând natura evolutivă a războiului modern. Inspirându-se din lecțiile conflictului din Ucraina, Driscoll a subliniat necesitatea ca tancurile să se adapteze la amenințarea crescândă reprezentată de dronele ieftine. Această pivotare strategică subliniază angajamentul Armatei de a-și păstra capacitățile blindate, abordând în același timp provocările emergente de pe câmpul de luptă.