Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sisteme HIMARS pentru Forțele Armate Ucrainene: Un an de utilizare în lupta împotriva invadatorilor ruși

Data actualizării:
Data publicării:
Primele sisteme americane HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au fost utilizate de către Forțele Armate ale Ucrainei, începând cu luna iunie 2022. Timp de mai bine de un an, armata ucraineană a lansat cu aceste sisteme mai multe rachete de precizie care au vizat poziţii ale forţelor ruse de ocupaţie.    

Publicaţia ucraineană Militarny explică întru-un articol cuprinzător modul în care sistemele HIMARS au schimbat cursul ostilităților în vara anului 2022 și cum aceste arme au ajutat la ofensivă forțelor ucrainene din acest an.

De asemenea, analiştii publicaţiei au analiza rolul pe care lansatoare de rachete de înaltă precizie în au în distrugerea logisticii și a echipamentelor militare care ajuta forţele ruse.

În prezent, forțele armate ale Ucrainei dispun de 20 de sisteme M142 HIMARS, care provoacă pierderi semnificative forţelor ruse de ocupaţie. Trebuie precizat faptul că, pe lângă sistemele HIMARS, alte lansatoare de rachete multiple occidentale de calibru 227 mm au fost, de asemenea, au fost oferite armatei ucrainene.

Marea Britanie a oferit Ucrainei MLRS-urile M270, Germania - MARS II (aceasta este versiunea germană a M270), iar Franța - LRU, aceasta este o versiune îmbunătățită a M270 pentru utilizarea rachetelor М31 GMLRS.

La 1 iunie 2022, Statele Unite au aprobat un pachet de asistență militară de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina, care includea primele patru sisteme de artilerie cu rachete M142 HIMARS și muniție pentru acestea.

Ulterior, Pentagonul a raportat că transferul către Ucraina a mai multor astfel de sisteme este doar începutul, urmând să fie adăugate și alte arme.

Apoi, Statele Unite au comunicat că vor dubla numărul de sisteme de artilerie cu rachete HIMARS pentru Ucraina. Alte patru sisteme de rachete au fost incluse în următorul pachet de ajutor militar american.

La 23 iunie 2022, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că sistemele de rachete-rachetă HIMARS au ajuns deja în Ucraina.

Youtube video image

Câteva zile mai târziu, forțele terestre ucrainene au raportat că HIMARS, pe care Statele Unite le-au transferat către Forțele de Apărare ale Ucrainei, operau deja pe linia frontului și loveau trupele de invazie rusești.

Ulterior, Valeri Zalujnîi,, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a prezentat o fotografie cu sistemele de artilerie cu rachete de înaltă precizie pe care Ucraina le-a primit din partea Statelor Unite. Armata ucraineană a început imediat să utilizeze în mod activ sistemele moderne de artilerie cu rază lungă de acțiune obținute de la partenerii occidentali.

Acest lucru a ajutat la ruperea rutelor logistice și de aprovizionare ale forţelor ruse de ocupaţie. Au fost efectuate lovituri asupra sediilor și posturilor de control ale armatei ruse, aflate pe mai multe direcții ale frontului.

Astfel, cazărmile rusești și depozitele de muniții au intrat în raza de acţiune a rachetelor HIMARS, la fel ca și clădirile în care rușii își ascundeau și reparau echipamentele militare avariate.

Din 2014, invadatorii ruși au creat zeci de depozite de muniție și combustibil pe raza teritoriilor ocupate temporar din Donbas. Odată cu apariția HIMARS în Ucraina, majoritatea depozitelor de muniție, a punctelor de aprovizionare și a rețelelor logistice rusești au intrat în raza de acțiune a acestor sisteme de rachete de precizie și a altor sisteme de rachete.

La începutul lunii iulie 2022, operatorii unui sistem M142 HIMARS au vorbit cu jurnaliști americani despre rezultatele obţinute în prima săptămână de la utilizarea acestora sisteme pe frontul din Ucraina.

Un membru al echipajului unuia dintre primele patru HIMARS ucrainene, militarul ucrainean "Locotenent Koval", a detalita pentru The Wall Street Journal despre prima utilizare a acestui sistem. Militarul a precizat că a fost afectat cartierul general al armatei ruse din Izium, regiunea Harkov. Invadatorii l-au amplasat într-una dintre școlile din oraș. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, 17 soldați ruși au fost uciși, inclusiv un colonel și doi maiori. Alți 20 de militari au fost răniți.

Câteva zile mai târziu, același grup de operatori ucraineni a deschis focul cu un sistem HIMARS asupra mai multor cazări ruseşti, unde erau staționate un număr mare de trupe ruse.

În timpul celui de-al treilea atac, toate cele patru HIMARS, care la acel moment se aflau în dotarea Forțelor Armate Ucrainene au funcționat simultan. Au tras 24 de rachete asupra pozițiilor rusești. Cel de-al patrulea atac a fost asupra unui depozit de muniții din orașul Zimohiria din regiunea Luhansk.

 

M142 HIMARS, utilizat în timpul ofensivei ucrainene din 2023

 

În timpul campaniei ofensive din 2023, Forțele Armate ale Ucrainei au început să folosească din ce în ce mai mult HIMARS și, probabil, M270. Acest lucru este evidențiat de numeroasele videoclipuri care au fost publicate recent pe rețelele de socializare de către armata ucraineană.

Astfel, armata ucraineană a distrus sistemul rusesc Pantsir-S1 de la periferia orașului Bakhmut în mai 2023. Distrugerea sistemului de apărare aeriană a fost urmată de o detonare puternică a muniției.

Artileriștii ucraineni au lovit, de asemenea, lansatorul autopropulsat rusesc al sistemului de rachete antiaeriene Buk-M1 în apropiere de orașul Popasna, în regiunea Donețk.

În iunie 2023, armata ucraineană a distrus cu rachete ghidate GMLRS un obuzier Msta-S, aflat la periferia satului Yalinske din districtul Volnovakha din regiunea Donețk, care se află acum sub ocupație.

De asemenea, sistemele ucrainene HIMARS au lovit alte patru tunuri autopropulsate rusești Msta-S în regiunea Donețk. Loviturile directe ale rachetelor ghidate GMLRS au distrus trei obuziere autopropulsate rusești. Acestea au luat foc, la fel ca și muniția. 

Forțele Armate ale Ucrainei au lovit, de asemenea, un sistem rusesc de apărare antiaeriană  Tor-M2, aflat în partea ocupată a regiunii Herson.

Recunoașterea aeriană ucraineană a găsit sistemul antiaerian rusesc pe malul stâng al râului Nipru. O lovitură de artilerie bine țintită a scos apoi din funcțiune sistemul rusesc.

La începutul lunii iulie 2023, președintele Volodimir Zelenski a publicat o înregistrare video a operațiunii ucrainenilor cu М142 HIMARS împotriva artileriei forțelor rusești din Ucraina.

Videoclipul prezintă distrugerea a patru lansatoare de rachete multiple rusești BM-21 Grad. După ce au fost lovite, câteva rachete de 122 mm, care au fost încărcate în unitatea de foc, au explodat.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

România și-a trasat obiectivul de a semna 10 contracte mari de înzestrare anul acesta. Armament individual de ultimă generație, Piranha 5 și sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă
Marina SUA a testat cu succes armele laser: HELIOS, folosit împotriva unei drone aeriene
Arctica, ocean rusesc? Dacă Trump vrea Groenlanda, noi vrem Arctica. Aliatul lui Putin propune rusificarea numelor
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Raportul instituțiilor franceze: Alegerile din România, ţinta unei operațiuni sofisticate. Legăturile merg până la o firmă cu sediul în Ucraina
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Primul oraș din Germania care interzice Bundeswehr să-și facă publicitate pentru recrutare. Cele două partide extremiste au votat cot la cot
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
SUA. Armistițiu în războiul comercial cu vecinii săi, dar nu și cu Beijingul. Cum a răspuns China la tarifele lui Trump
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite
Coreea de Sud își integrează cele mai puternice nave de luptă într-o singură flotă. Măsura, luată ca urmare a amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Apărarea europeană trebuie să accelereze, dar "nu va funcţiona" fără SUA. Rutte: Plafonul minim pentru apărare va fi ”considerabil mai mare de 2%”
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
Turcia își exprimă interesul pentru avioane de generaţia a VI-a: De ce este tentant pentru turci proiectul european SCAF?
Moment istoric la sud de Dunăre: Primul F-16 Block 70 pentru Bulgaria a fost livrat. Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american
Marina SUA evaluează capacitatea de luptă a distrugătorului Zumwalt: Ne vom asigura că rămâne una dintre cele mai avansate și mai letale nave de lupta
Avioanele rusești pierd rachetele pe drum: O aeronavă Tu-22M3 “a scăpat” din greșeală o rachetă Kh-22 în regiunea Lipețk (Foto/Video)
EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Bombardiere B-21 de generația a VI-a, în ritm accelerat. SUA măresc producția și deși datele sunt ținute la secret există câteva informații despre decizie
pixel