ANCOM avertizează în legătură cu prezenţa în spaţiul autohton online a unei reţele de site-uri de tip Doppelganger ("siteuri-clonă").
Publicaţia ucraineană Militarny explică întru-un articol cuprinzător modul în care sistemele HIMARS au schimbat cursul ostilităților în vara anului 2022 și cum aceste arme au ajutat la ofensivă forțelor ucrainene din acest an.
De asemenea, analiştii publicaţiei au analiza rolul pe care lansatoare de rachete de înaltă precizie în au în distrugerea logisticii și a echipamentelor militare care ajuta forţele ruse.
În prezent, forțele armate ale Ucrainei dispun de 20 de sisteme M142 HIMARS, care provoacă pierderi semnificative forţelor ruse de ocupaţie. Trebuie precizat faptul că, pe lângă sistemele HIMARS, alte lansatoare de rachete multiple occidentale de calibru 227 mm au fost, de asemenea, au fost oferite armatei ucrainene.
Marea Britanie a oferit Ucrainei MLRS-urile M270, Germania - MARS II (aceasta este versiunea germană a M270), iar Franța - LRU, aceasta este o versiune îmbunătățită a M270 pentru utilizarea rachetelor М31 GMLRS.
La 1 iunie 2022, Statele Unite au aprobat un pachet de asistență militară de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina, care includea primele patru sisteme de artilerie cu rachete M142 HIMARS și muniție pentru acestea.
Ulterior, Pentagonul a raportat că transferul către Ucraina a mai multor astfel de sisteme este doar începutul, urmând să fie adăugate și alte arme.
Apoi, Statele Unite au comunicat că vor dubla numărul de sisteme de artilerie cu rachete HIMARS pentru Ucraina. Alte patru sisteme de rachete au fost incluse în următorul pachet de ajutor militar american.
La 23 iunie 2022, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că sistemele de rachete-rachetă HIMARS au ajuns deja în Ucraina.
Câteva zile mai târziu, forțele terestre ucrainene au raportat că HIMARS, pe care Statele Unite le-au transferat către Forțele de Apărare ale Ucrainei, operau deja pe linia frontului și loveau trupele de invazie rusești.
Ulterior, Valeri Zalujnîi,, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a prezentat o fotografie cu sistemele de artilerie cu rachete de înaltă precizie pe care Ucraina le-a primit din partea Statelor Unite. Armata ucraineană a început imediat să utilizeze în mod activ sistemele moderne de artilerie cu rază lungă de acțiune obținute de la partenerii occidentali.
Acest lucru a ajutat la ruperea rutelor logistice și de aprovizionare ale forţelor ruse de ocupaţie. Au fost efectuate lovituri asupra sediilor și posturilor de control ale armatei ruse, aflate pe mai multe direcții ale frontului.
Astfel, cazărmile rusești și depozitele de muniții au intrat în raza de acţiune a rachetelor HIMARS, la fel ca și clădirile în care rușii își ascundeau și reparau echipamentele militare avariate.
Din 2014, invadatorii ruși au creat zeci de depozite de muniție și combustibil pe raza teritoriilor ocupate temporar din Donbas. Odată cu apariția HIMARS în Ucraina, majoritatea depozitelor de muniție, a punctelor de aprovizionare și a rețelelor logistice rusești au intrat în raza de acțiune a acestor sisteme de rachete de precizie și a altor sisteme de rachete.
La începutul lunii iulie 2022, operatorii unui sistem M142 HIMARS au vorbit cu jurnaliști americani despre rezultatele obţinute în prima săptămână de la utilizarea acestora sisteme pe frontul din Ucraina.
Un membru al echipajului unuia dintre primele patru HIMARS ucrainene, militarul ucrainean "Locotenent Koval", a detalita pentru The Wall Street Journal despre prima utilizare a acestui sistem. Militarul a precizat că a fost afectat cartierul general al armatei ruse din Izium, regiunea Harkov. Invadatorii l-au amplasat într-una dintre școlile din oraș. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, 17 soldați ruși au fost uciși, inclusiv un colonel și doi maiori. Alți 20 de militari au fost răniți.
Câteva zile mai târziu, același grup de operatori ucraineni a deschis focul cu un sistem HIMARS asupra mai multor cazări ruseşti, unde erau staționate un număr mare de trupe ruse.
În timpul celui de-al treilea atac, toate cele patru HIMARS, care la acel moment se aflau în dotarea Forțelor Armate Ucrainene au funcționat simultan. Au tras 24 de rachete asupra pozițiilor rusești. Cel de-al patrulea atac a fost asupra unui depozit de muniții din orașul Zimohiria din regiunea Luhansk.
În timpul campaniei ofensive din 2023, Forțele Armate ale Ucrainei au început să folosească din ce în ce mai mult HIMARS și, probabil, M270. Acest lucru este evidențiat de numeroasele videoclipuri care au fost publicate recent pe rețelele de socializare de către armata ucraineană.
Astfel, armata ucraineană a distrus sistemul rusesc Pantsir-S1 de la periferia orașului Bakhmut în mai 2023. Distrugerea sistemului de apărare aeriană a fost urmată de o detonare puternică a muniției.
Artileriștii ucraineni au lovit, de asemenea, lansatorul autopropulsat rusesc al sistemului de rachete antiaeriene Buk-M1 în apropiere de orașul Popasna, în regiunea Donețk.
În iunie 2023, armata ucraineană a distrus cu rachete ghidate GMLRS un obuzier Msta-S, aflat la periferia satului Yalinske din districtul Volnovakha din regiunea Donețk, care se află acum sub ocupație.
De asemenea, sistemele ucrainene HIMARS au lovit alte patru tunuri autopropulsate rusești Msta-S în regiunea Donețk. Loviturile directe ale rachetelor ghidate GMLRS au distrus trei obuziere autopropulsate rusești. Acestea au luat foc, la fel ca și muniția.
Forțele Armate ale Ucrainei au lovit, de asemenea, un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor-M2, aflat în partea ocupată a regiunii Herson.
Recunoașterea aeriană ucraineană a găsit sistemul antiaerian rusesc pe malul stâng al râului Nipru. O lovitură de artilerie bine țintită a scos apoi din funcțiune sistemul rusesc.
La începutul lunii iulie 2023, președintele Volodimir Zelenski a publicat o înregistrare video a operațiunii ucrainenilor cu М142 HIMARS împotriva artileriei forțelor rusești din Ucraina.
Videoclipul prezintă distrugerea a patru lansatoare de rachete multiple rusești BM-21 Grad. După ce au fost lovite, câteva rachete de 122 mm, care au fost încărcate în unitatea de foc, au explodat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
ANCOM avertizează în legătură cu prezenţa în spaţiul autohton online a unei reţele de site-uri de tip Doppelganger ("siteuri-clonă").
Turcia și-a anunțat ambițioasele planuri de a dezvolta submarine cu propulsie nucleară și de a se poziționa printre primele cinci flote navale ale lumii. Această strategie îndrăzneață, detaliată într-o analiză a publicatiei TurDef, indică o schimbare fundamentală în doctrina navală a Turciei și o hotărâre de a exercita o influență militară dominantă în Marea Mediterană și nu numai.
În fața întârzierilor livrărilor de ajutor militar occidental, Ucraina a demonstrat o remarcabilă capacitate de inovare și adaptare, intensificându-și producția internă de armament, în special în domeniul dronelor. Această "revoluție tehnologică" autohtonă, așa cum este descrisă de surse apropiate guvernului ucrainean, a permis țării să răspundă agresiunii rusești cu propriile forțe, având un impact semnificativ pe câmpul de luptă și dincolo de granițele sale.
Departamentul Forțelor Aeriene ale SUA a început testele la sol pentru programul Collaborative Combat Aircraft (CCA), parte din inițiativa Next Generation Air Dominance (NGAD). Programul validat la sol include vehiculele YFQ-42A de la General Atomics și YFQ-44A de la Anduril Industries. Baza Forțelor Aeriene Beale din California a fost aleasă ca locație pentru prima Unitate de Pregătire a Aeronavelor (ARU) dedicată flotei CCA.
CIA a publicat online o serie de materiale video care fac parte din eforturile de recrutare a funcționarilor chinezi nemulțumiți de corupția și represiunea politică de acasă. Materialele video în limba chineză, realizate cu multă ingeniozitate, prezintă un funcționar de nivel mediu în slujba unui șef corupt și bogat, iar un alt videoclip prezintă un funcționar de rang înalt îngrijorat că va fi prins într-una dintre acțiunile anticorupție ale liderului chinez Xi Jinping.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că sistemele de apărare aeriană au distrus 121 de drone ucrainene deasupra Crimeei și a mai multor oblasturi rusești în noaptea de 1 spre 2 mai. Canalele Telegram au raportat explozii în mai multe localități din Crimeea.
Rusia, la fel ca orice altă țară, nu are și nu va avea drept de veto asupra alegerii Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Andrii Sîbiga, în Rada Supremă a Ucrainei.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a recomandat președintelui să-l nominalizeze pe generalul-locotenent Alexus Grynkewich, directorul pentru operații al Statului Major Întrunit, pentru a conduce forțele americane din Europa, potrivit a patru surse - un oficial de rang înalt în domeniul apărării, un oficial și doi consilieri din Congres.
Companiei franceze Safran i-au fost necesare aproape 4 luni pentru a adapta modulele de ghidare ale bombelor aviatice AASM Hammer pentru avioanele ucrainene.
Nodul de linii de comunicații terestre Pokrovsk, din regiunea ucraineană Donețk, ocupă un loc important în efortul de război al ambilor beligeranți și, cel mai probabil, Rusia nu va fi de acord cu pacea decât după ce-l va ocupa.
Francezii au creat o dronă maritimă kamikaze, care este un analog direct al dronei ucrainene Magura V5. În cadrul unui test realizat de Marina Franței, drona maritimă Seaquest S. a lovit cu succes o barjă.
Avioane de luptă americane de tip F-16 neoperaționale tocmai ce sunt scoase din „cimitirul de avioane” și trimise în Ucraina pentru a sprijini flota tot mai mare de F-uri a Ucrainei. Până în prezent Ucraina a primit mai multe F-16 de la state europene.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că îşi respectă cuvântul dat menţinând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piaţa Roşie, aşa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmit Agerpres și AFP.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Fox News, vicepreședintele american, J.D. Vance, a declarat, pe 01.05.2025, că Statele Unite intenționează să organizeze negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina, în următoarele 100 de zile. ,,Avem o ofertă de pace și vom face munca grea în următoarele 100 de zile pentru a aduce părțile la masa negocierilor”, a spus el.
Ucraina și Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, președintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit Agerpres și DPA.
Avionul de luptă F-16 Block 70 primit la începutul lunii aprilie s-a defectat după aterizarea în Bulgaria și nu poate decola cât timp se află în așteptare pentru piese de schimb, a anunțat generalul Nikolay Rusev, comandantul Forțelor Aeriene Bulgare. În timpul testelor de zbor ale primului avion de vânătoare F-16 bulgar, care au făcut parte din punerea în funcțiune a aeronavei, a fost detectată la bord o defecțiune a unuia dintre sisteme.
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin este "singurul obstacol" în calea păcii în Ucraina, declaraţie făcută la o zi după ce Washingtonul şi Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează Agerpres și AFP.
Printr-un demers care urmăreşte să consolideze în mod semnificativ apărarea aeriană a Ucrainei, Suedia s-a angajat anterior să livreze avioane radar avansate ASC 890, sporind în mod considerabil capacitățile operaționale ale avioanelor de luptă ucrainene F-16. Avionul ASC 890, echipat cu un sistem radar de ultimă generație - cu raza să impresionantă de detecție de până la 450 de kilometri - extinde capacitățile de supraveghere și de atac ale Ucrainei.
Mike Waltz, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Donald Trump, urmează să părăsească postul său de la Casa Albă, pe fondul unor probleme persistente, la câteva săptămâni după ce a invitat din greșeală un jurnalist la o discuție între înalți oficiali din domeniul securității naționale care discutau despre intențiile privind atacurile aeriene efectuate de SUA asupra Yemenului. O sursă familiarizată cu această problemă a confirmat pe 1 mai plecarea lui Waltz de la Casa Alba, precum și a consilierului adjunct pentru securitate națională, Alex Wong.
Comisia Europeană a anunțat marți că industria ucraineană se va alătura unui proiect finanțat de UE pentru dezvoltarea de drone de mici dimensiuni. Aceasta marchează prima participare a Ucrainei la un proiect susținut financiar de Uniunea Europeană prin Fondul European de Apărare (EDF).
Epirus, o companie din SUA, a anunţat pe 29 aprilie 2025 livrarea sistemului său Expeditionary Directed Energy Counter-Swarm (ExDECS) către Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division. Acest sistem HPM (high-power microwave) avansat, o variantă a sistemului Leonidas Expeditionary, este destinat să contracareze roiurile de drone și va fi evaluat de U.S. Marine Corps.
Miercuri, administrația Trump a informat Congresul despre intenția de a aproba exportul de armament către Ucraina prin vânzări comerciale directe (DCS) în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult, potrivit Kyiv Post, care citează surse diplomatice.
Un articol publicat pe 30 aprilie 2025 în publicaţia Challenges a scos la lumină existența unui nou sistem de lansare multiplă de rachete (MLRS) francez, denumit "Foudre", dezvoltat de compania Turgis & Gaillard. Acest proiect, până nu demult confidențial, devine public într-un moment critic pentru Armata Franceză, care se confruntă cu nevoia urgentă de a înlocui sistemele sale învechite LRU (Lance-Roquettes Unitaire), a căror capacitate operațională este îndoielnică.
Estonia a primit oficial șase sisteme de lansare multiplă de rachete HIMARS, fabricate în SUA, pe 29 aprilie, la baza aeriană Ämari. Cheltuielile pentru apărare în Estonia vor ajunge la 5,4% din PIB.
Coreea de Sud a câștigat un proiect de 18 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare nucleare în Republica Cehă. În prezent, Republica Cehă își obține aproximativ 40% din producția de energie electrică de la cele două centrale nucleare existente.
Țările din regiunea nordică și baltică își majorează drastic cheltuielile pentru apărare din cauza invaziei rusești a Ucrainei și a solicitărilor SUA ca membrii europeni ai NATO să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate. Țările din nordul Flancului Estic intenționează să achiziționeze în comun 1.000 de mașini de luptă a infanteriei CV90.
Statele Unite au anunțat marți că au aprobat vânzarea către Polonia a unor rachete în valoare de 1,33 miliarde de dolari (aproximativ 1,17 miliarde de euro). E vorba de un pachet care include 400 de rachete aer-aer AIM-120D cu rază medie de acțiune. E interesant de privit cifrele României în materie de AIM-120, rachete pe care le-a achiziționat și țara noastră.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul întâlnirii de 15 minute cu omologul său american, Donald Trump, la funeraliile Papei Francisc de la Vatican, a făcut presiuni asupra șefului de cabinet al Casei Albe pentru a adopta o linie mai dură față de Vladimir Putin, a relatat site-ul Axios, citând două surse care dețin informații despre întâlnirea de sâmbătă.
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat semnarea unui acord privind resursele minerale cu Ucraina. De asemenea, țările au convenit să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție americano-ucrainean. Acordul este considerat crucial pentru asigurarea accesului Ucrainei la asistență militară americană în viitor.
Economia rusă a început să se clatine după trei ani de război. Banca centrală de acolo recunoaște că a înregistrat rezultate mai slabe în unele sectoare din cauza răcirii cererii. Și banca americană de investiții Goldman Sachs notează, de asemenea, că PIB-ul Rusiei a încetat să crească în acest an, așteptându-se ca cifra anuală pentru primul trimestru să se situeze în jurul valorii de zero.
Autoritățile indiene au anunțat închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează Agerpres și AFP.
Portalul itamilradar.com a semnalat faptul că, pe 29.04.2025, o grupare navală de atac de nivel portavion (Carrier Strike Group 25, CSG25) aparținând Marinei Regale britanice a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană, marcând începutul misiunii sale globale “Operation Highmast”.