Sisteme HIMARS pentru Forțele Armate Ucrainene: Un an de utilizare în lupta împotriva invadatorilor ruși
Data actualizării: Data publicării:
Primele sisteme americane HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au fost utilizate de către Forțele Armate ale Ucrainei, începând cu luna iunie 2022. Timp de mai bine de un an, armata ucraineană a lansat cu aceste sisteme mai multe rachete de precizie care au vizat poziţii ale forţelor ruse de ocupaţie.
scris de S.I. Catalin
Publicaţia ucraineană Militarny explică întru-un articol cuprinzător modul în care sistemele HIMARS au schimbat cursul ostilităților în vara anului 2022 și cum aceste arme au ajutat la ofensivă forțelor ucrainene din acest an.
De asemenea, analiştii publicaţiei au analiza rolul pe care lansatoare de rachete de înaltă precizie în au în distrugerea logisticii și a echipamentelor militare care ajuta forţele ruse.
În prezent, forțele armate ale Ucrainei dispun de 20 de sisteme M142 HIMARS, care provoacă pierderi semnificative forţelor ruse de ocupaţie. Trebuie precizat faptul că, pe lângă sistemele HIMARS, alte lansatoare de rachete multiple occidentale de calibru 227 mm au fost, de asemenea, au fost oferite armatei ucrainene.
Marea Britanie a oferit Ucrainei MLRS-urile M270, Germania - MARS II (aceasta este versiunea germană a M270), iar Franța - LRU, aceasta este o versiune îmbunătățită a M270 pentru utilizarea rachetelor М31 GMLRS.
La 1 iunie 2022, Statele Unite au aprobat un pachet de asistență militară de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina, care includea primele patru sisteme de artilerie cu rachete M142 HIMARS și muniție pentru acestea.
Ulterior, Pentagonul a raportat că transferul către Ucraina a mai multor astfel de sisteme este doar începutul, urmând să fie adăugate și alte arme.
Apoi, Statele Unite au comunicat că vor dubla numărul de sisteme de artilerie cu rachete HIMARS pentru Ucraina. Alte patru sisteme de rachete au fost incluse în următorul pachet de ajutor militar american.
La 23 iunie 2022, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că sistemele de rachete-rachetă HIMARS au ajuns deja în Ucraina.
Câteva zile mai târziu, forțele terestre ucrainene au raportat că HIMARS, pe care Statele Unite le-au transferat către Forțele de Apărare ale Ucrainei, operau deja pe linia frontului și loveau trupele de invazie rusești.
Ulterior, Valeri Zalujnîi,, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a prezentat o fotografie cu sistemele de artilerie cu rachete de înaltă precizie pe care Ucraina le-a primit din partea Statelor Unite. Armata ucraineană a început imediat să utilizeze în mod activ sistemele moderne de artilerie cu rază lungă de acțiune obținute de la partenerii occidentali.
Acest lucru a ajutat la ruperea rutelor logistice și de aprovizionare ale forţelor ruse de ocupaţie. Au fost efectuate lovituri asupra sediilor și posturilor de control ale armatei ruse, aflate pe mai multe direcții ale frontului.
Astfel, cazărmile rusești și depozitele de muniții au intrat în raza de acţiune a rachetelor HIMARS, la fel ca și clădirile în care rușii își ascundeau și reparau echipamentele militare avariate.
Din 2014, invadatorii ruși au creat zeci de depozite de muniție și combustibil pe raza teritoriilor ocupate temporar din Donbas. Odată cu apariția HIMARS în Ucraina, majoritatea depozitelor de muniție, a punctelor de aprovizionare și a rețelelor logistice rusești au intrat în raza de acțiune a acestor sisteme de rachete de precizie și a altor sisteme de rachete.
La începutul lunii iulie 2022, operatorii unui sistem M142 HIMARS au vorbit cu jurnaliști americani despre rezultatele obţinute în prima săptămână de la utilizarea acestora sisteme pe frontul din Ucraina.
Un membru al echipajului unuia dintre primele patru HIMARS ucrainene, militarul ucrainean "Locotenent Koval", a detalita pentru The Wall Street Journal despre prima utilizare a acestui sistem. Militarul a precizat că a fost afectat cartierul general al armatei ruse din Izium, regiunea Harkov. Invadatorii l-au amplasat într-una dintre școlile din oraș. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, 17 soldați ruși au fost uciși, inclusiv un colonel și doi maiori. Alți 20 de militari au fost răniți.
Câteva zile mai târziu, același grup de operatori ucraineni a deschis focul cu un sistem HIMARS asupra mai multor cazări ruseşti, unde erau staționate un număr mare de trupe ruse.
În timpul celui de-al treilea atac, toate cele patru HIMARS, care la acel moment se aflau în dotarea Forțelor Armate Ucrainene au funcționat simultan. Au tras 24 de rachete asupra pozițiilor rusești. Cel de-al patrulea atac a fost asupra unui depozit de muniții din orașul Zimohiria din regiunea Luhansk.
M142 HIMARS, utilizat în timpul ofensivei ucrainene din 2023
În timpul campaniei ofensive din 2023, Forțele Armate ale Ucrainei au început să folosească din ce în ce mai mult HIMARS și, probabil, M270. Acest lucru este evidențiat de numeroasele videoclipuri care au fost publicate recent pe rețelele de socializare de către armata ucraineană.
Astfel, armata ucraineană a distrus sistemul rusesc Pantsir-S1 de la periferia orașului Bakhmut în mai 2023. Distrugerea sistemului de apărare aeriană a fost urmată de o detonare puternică a muniției.
Artileriștii ucraineni au lovit, de asemenea, lansatorul autopropulsat rusesc al sistemului de rachete antiaeriene Buk-M1 în apropiere de orașul Popasna, în regiunea Donețk.
În iunie 2023, armata ucraineană a distrus cu rachete ghidate GMLRS un obuzier Msta-S, aflat la periferia satului Yalinske din districtul Volnovakha din regiunea Donețk, care se află acum sub ocupație.
De asemenea, sistemele ucrainene HIMARS au lovit alte patru tunuri autopropulsate rusești Msta-S în regiunea Donețk. Loviturile directe ale rachetelor ghidate GMLRS au distrus trei obuziere autopropulsate rusești. Acestea au luat foc, la fel ca și muniția.
Forțele Armate ale Ucrainei au lovit, de asemenea, un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor-M2, aflat în partea ocupată a regiunii Herson.
Recunoașterea aeriană ucraineană a găsit sistemul antiaerian rusesc pe malul stâng al râului Nipru. O lovitură de artilerie bine țintită a scos apoi din funcțiune sistemul rusesc.
La începutul lunii iulie 2023, președintele Volodimir Zelenski a publicat o înregistrare video a operațiunii ucrainenilor cu М142 HIMARS împotriva artileriei forțelor rusești din Ucraina.
Videoclipul prezintă distrugerea a patru lansatoare de rachete multiple rusești BM-21 Grad. După ce au fost lovite, câteva rachete de 122 mm, care au fost încărcate în unitatea de foc, au explodat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Într-un moment în care se confruntă cu un val de decizii în care e obligat din cauza situației financiare să ia măsuri fiscale nepopulare, Guvernul României are o șansă uriașă să și construiască. Iar această „construcție” ar însemna nu doar salvarea cu adevărat a industriei de apărare din România, ci ar fi un pilot esențial pentru securitatea țării. E vorba de implementarea strategiei industriei de apărare, o strategie de o complexitate fără precedent, fără iz politic și care e deja aprobată. Mai e un singur pas, implementarea ei. Sorin Encuțescu, coordonatorul strategiei pentru industria națională de apărare, proiect la care se lucrează din 2022 și care are la bază și lecțiile războiului de agresiune rus asupra Ucrainei, a lansat un apel cu privire la soarta celei mai ample strategii sectoriale realizată vreodată în România, dedicată industrie de apărare, domeniu esențial pentru securitatea națională. Oficialul atrage atenția că, în ciuda complexității și profesionalismului cu care a fost elaborată, documentul riscă să aibă aceeași soartă ca și strategia precedentă, adică să rămână neaplicată. De ce? Situația e explicată pe înțelesul tuturor în cele ce urmează.
„SUA, Georgia și Turcia încep exercițiul la Marea Neagră”, a titrat serviciul de presă al Forțelor Terestre Americane din Europa (US Army Europe), pe 14 iulie.
Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare (ECDI) a semnat un contract de 200 de milioane de euro cu compania franceză de apărare MBDA pentru furnizarea de ”Mistral 3”- sisteme antiaeriene portabile cu rază scurtă de acțiune (MANPAD).
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat trimiterea a 17 sisteme de apărare aeriană Patriot în Ucraina. Potrivit acestuia, majoritatea acestor sisteme vor fi pe câmpul de luptă. Această declarație a fost făcută în timpul briefingului său cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Su-35 e cu siguranță cel mai promovat avion de luptă al Rusiei. În ciuda faptului că rușii au reușit să vândă Algeriei avioanele de generația 4 ++, apar semne de întrebare cu privire la capacitățile tehnice ale acestei aeronave, folosite intens de ruși și în războiul lor de agresiune împotriva Ucrainei. Semne de întrebare care, coroborat cu presiunea SUA, au făcut ca rușii să piardă inclusiv un contract major pentru Su-35.
În acest an, au fost înregistrate șase atacuri reușite, care au fost efectuate împotriva Flotei din Umbră a Rusiei, așa cum este numită flota de petroliere rusești care susține financiar războiul din Ucraina și care - până de curând - naviga inclusiv pe sub radarul sancțiunilor europene.
Generalii ruși i-au sugerat președintelui Vladimir Putin lansarea unei ofensive majore în viitorul apropiat, al cărei scop ar fi obținerea controlului asupra unor zone întinse din Ucraina care nu sunt încă ocupate de Rusia în acest an, scrie ziarul Bild, citând bloggeri ruși.
„Acest acord consolidează aceste angajamente și ne permite să partajăm mai ușor informații, tehnologii și procese pentru o mai mare reziliență logistică”, a declarat viceamiralul american Jeff Jablon. Australia, Japonia și Statele Unite au semnat, vineri – 11 iulie, un acord pentru a îmbunătăți interoperabilitatea logistică între forțele lor maritime, marcând prima stabilire oficială a unui acord logistic trilateral între națiunile respective.
Președintele american Donald Trump schimbă din nou strategia față de Kiev, supărat de refuzul lui Vladimir Putin de a negocia. Dar, ca întotdeauna în era Trump, detaliile contează, iar costurile sunt pasate altora.
Confruntată cu o modernizare militară rapidă a Chinei, administrația americană mizează pe o nouă generație de aeronave invizibile pe radar și interconectate digital pentru a se asigura că spatiul aerian rămâne sub controlul său, indifernt unde se vor afla prezente avioanele U.S. Air Force. În centrul acestei strategii de miliarde de dolari se află bombardierul stealth B-21 Raider, care deja efectuează zboruri de test, și enigmaticul program Next Generation Air Dominance (NGAD), un ,,ecosistem de luptă'' menit să redefinească însăși noțiunea de război aerian.
Fluxurile de imigranți din Libia au început să crească din nou făcând Italia tot mai îngrijorată de influența în creștere pe care Rusia o are în țara din Africa de Nord, exercitată prin furnizarea de arme și o potențială nouă bază navală în portul nord-estic Tobruk.
Într-un interviu acordat canalului de televiziune german N-tv, fostul comandant suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, actualul ambasador în Marea Britanie, Valeri Zalujnîi, a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de rachete americane, chiar și de cele vechi.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, declară că stocurile germane sunt epuizate, dar propune o soluție alternativă la Washington, în timp ce linia roșie pentru rachetele Taurus rămâne fermă. Germania se confruntă cu o realitate dură: nu mai poate trimite sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina din propriile rezerve militare. Dar, într-o mișcare ce subliniază urgența sprijinirii Kievului, Berlinul are un nou plan: să cumpere sisteme americane special pentru a le transfera frontului ucrainean.
Un articol din Breitbart News, publicația americană cunoscută pentru poziția sa pro-Israel, a dezvăluit eforturile din culise ale Israelului pentru a împiedica Turcia să achiziționeze aeronava F-35A Lightning II.
Datele serviciilor de informații au arătat o reducere aproape la jumătate a arsenalului de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, într-o lună și jumătate
Pe fondul avertismentelor privind un posibil conflict major cu Rusia, Germania va găzdui la sfârșitul lunii septembrie unul dintre cele mai importante exerciții militare ale NATO din ultimii ani.
Utilizarea eficientă de către Rusia a rachetelor cu rază lungă de acțiune în războiul său din Ucraina i-a convins pe oficialii militari occidentali de importanța acestora pentru distrugerea posturilor de comandă, a centrelor de transport și a lansatoarelor de rachete aflate mult în spatele liniilor inamice.
Kim Jong Un s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în orașul portuar Wonsan. Întâlnirea a avut loc în contextul în care analiștii sugerează că Coreea de Nord va trimite mai multe trupe pentru a lupta alături de Rusia în cadrul ofensivei sale împotriva Ucrainei.
În timpul unei operațiuni speciale, angajați ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au eliminat agenți ai serviciilor speciale rusești care, în numele FSB-ului rus, uciseseră un colonel SBU la Kiev.
În timp ce Australia se pregătește să înceapă cele mai mari exerciții militare cu SUA, ministrul interimar australian al apărării, Pat Conroy,a declarat că Armata sa este pregătită și se așteaptă ca navele spion chineze să monitorizeze exercițiul Talisman Sabre. Cu toate acestea, oficialul a refuzat să se pronunțe asupra modului în care Australia ar reacționa în cazul unui conflict între China și SUA.
Rachetele vor fi livrate încă de la sfârșitul lunii iulie și vor veni într-un număr mare, a declarat generalul Freuding, responsabilul pentru coordonarea sprijinului militar pentru Ucraina.
Prezența militară franceză la Cincu și sprijinul diplomatic pentru Republica Moldova ajută la consolidarea celor două țări din estul Europei, iar asta deranjează teribil la Moscova.
Într-un material analitic al Institutului Polonez pentru Relații Internaționale (IPRI), care a fost preluat de mai multe surse de pe rețelele de socializare, se arată faptul că Ucraina obține miliarde de dolari prin exploatarea coridorului de transport maritim prin Marea Neagră, ”recucerit” de la ruși.
Produsele importate din Uniunea Europeană şi Mexic vor avea taxe vamale de 30% de la 1 august, a anunţat preşedintele american Donald Trump sâmbătă, în scrisori postate pe social media, relatează agențiile de știri.
Pe 10 iulie, forțele Direcției Principale de Informații (GUR) a Ucrainei au provocat distrugerea unui gazoduct rus situat la peste 3.000 km de linia frontului, în districtul autonom Hanti-Mansi din regiunea Tyumen, o conductă principală care furnizează gaze naturale instalațiilor de producție de tehnică militară din regiunile Orenburg, Celiabinsk și Sverdlovsk.
Regatul Unit și Franța vor comanda mai multe rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP. În același timp, vor fi intensificate lucrările de înlocuire a acestui model de armament, ca parte a acordului Lancaster House 2.0, un nou acord Lancaster House, în domeniul apărării, semnat inițial în 2010.
Țările NATO dezvoltă o nouă modalitate de a furniza Ucrainei arme americane esențiale pentru lupta sa împotriva Rusiei, potrivit unui articol din 11 iulie al New York Times (NYT).
Rusia a lansat în noaptea de 11 spre 12 iulie un nou val masiv de atacuri cu drone și rachete asupra vestului Ucrainei, vizând zone îndepărtate de liniile frontului, au relatat sâmbătă presa și oficialii ucraineni.
Taiwan desfășoară, de câteva zile, cele mai ample exerciții militare din istorie. Ca răspuns, postul de televiziune de stat chinez CCTV a publicat imagini cu manevrele militare chineze din strâmtoarea Taiwan.