Directorul superior de achiziții al Forțelor Armate americane, Doug Bush, a declarat pe 7 noiembrie reporterilor că bateriile Iron Dome pe care Statele Unite le-au promis Israelului sunt „în tranzit”.
Pentagonul a anunțat luna trecută că va trimite în Israel două baterii de apărare antiaeriană Iron Dome și interceptoare de rachete suplimentare pentru a ajuta țara în urma atacului Hamas din 7 octombrie. Bateriile sunt produse de bine-cunoscuta companie israeliană Rafael.
Doug Bush a declarat în timpul unei mese rotunde de marți că bateriile sunt în tranzit, iar „majoritatea rachetelor sunt deja acolo”.
Cea mai rapidă modalitate de a aduce bateriile și rachetele în Israel a fost prin închirierea lor în cadrul unei vânzări militare străine, a explicat Bush.
„Deci, nu este gratuit. Dar este un contract de închiriere pentru o sumă relativ mică de bani, pentru 11 luni, urmând ca modalitatea de rambursare și statutul ulterior al unităților să fie stabilite pe parcurs”, a declarat acesta.
Oficialul a precizat că după expirarea celor 11 luni, Israelul ar putea decide să păstreze sistemele Iron Dome și să plătească pentru ele, sau un alt aranjament ar putea fi posibil „în funcție de factorii de pe teren”.
Reamintim că în solicitarea adresată Congresului de către președintele Biden privind alocarea suplimentară a 106 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Indo-Pacific și forțele de frontieră, 1,2 miliarde de dolari erau destinați pentru cercetare, dezvoltare, testare și evaluare în proiectul Iron Beam - o versiune modernizată a Iron Dome, cu utilizarea laserului, dezvoltată tot de Rafael.
Solicitarea Casei Albe a trecut de Camera Reprezentanților fără Ucraina, propunându-se suplimentarea susținerii doar pentru armata israeliană, inclusiv 4 miliarde de dolari pentru achiziționarea sistemelor de apărare Iron Dome și David's Sling pentru a contracara amenințările cu rachete cu rază scurtă, precum și “unele transferuri de echipamente din stocurile americane”.
Israelul primește deja 3,8 miliarde de dolari pe an în asistență militară de la SUA, în cadrul unui plan de 10 ani care a început în 2016.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News