Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au interceptat 60 din cele 76 de rachete lansate de Rusia. Atacul a fost susţinut cu bombardiere strategice Tu-95 și Tu-22M
Pe 16 decembrie, rușii au lansat 76 de rachete spre Ucraina, dintre care 72 de rachete de croazieră. Sistemele de de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 60 dintre ele. Principala ţinta a ruşilor a fost tot infrastructura critică, în special rețeaua locală de distribuție a energiei electrice din Ucraina.
Potrivit rapoartelor preliminare, forţele ruse au lansat 76 de rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei, dintre care 72 sunt rachete de croazieră (Kh-101, Kalibr, Kh-22) și 4 rachete ghidate lansate din aer (Kh-59/Kh-31P), din Marea Caspică și din Marea Neagră.
Potrivit comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, 60 de rachete rusești au fost doborâte de sistemele rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene Ucrainene și de apărarea antiaeriană a Forțelor Terestre.
"Teroarea rachetelor și încercările îndrăznețe ale inamicului de a străpunge apărarea antiaeriană a Kievului nu ne vor forța să depunem armele", a subliniat Zalujni.
Forțele Aeriene Ucrainene au precizat că specificul acestui atac a fost că rachetele de croazieră Kh-101/Kh-555 au fost lansate nu numai de deasupra Mării Caspice și a regiunii Saratov, ci și de deasupra bazei aeriene Engels, care găzduiește bombardierele strategice Tu-95MS, care transportă rachete de acest tip.
De asemenea, ruşii au lansat rachete de croazieră de pe mare de la bordul crucișătorul Amiral Makarov, acum nava amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră.
Mai multe rachete de croazieră Kh-22 au fost lansate de pe bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 de deasupra Mării Azov, patru rachete Kh-59 și Kh-31P au fost lansate din aviația tactică rusă, probabil avioane de luptă Su-35.
În timpul atacului, un Il-76 A-50U, un avion rusesc AWACS, a zburat în spaţiu aerian al Belarusului. Un interceptor MiG-31K, capabil să transporte o rachetă hipersonică Kinzhal, a patrulat, de asemenea, a survolat spaţiu aerian al Belarusului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News