Critici aduse Poloniei după ce o rachetă rusească a intrat în spaţiul său aerian: Nu dispune de sisteme de apărare aeriană adecvate pentru a forma o "cortină" eficientă
La 29 decembrie 2023, a avut loc un incident alarmant când o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez, pe fondul unui atac masiv cu rachete pe care Federația Rusă l-a efectuat asupra Ucrainei. În prezent, se speculează că ar fi fost vorba despre o rachetă de Kh-101 sau un Kh-22. În mod surprinzător, apărarea aeriană poloneză nu a reușit să o intercepteze și să o distrugă. Inițial, armata poloneză a raportat doar un obiect neidentificat care a intrat în spațiul său aerian, fără a spune ce era sau ce s-a întâmplat cu el.
Potrivit Polsat News, o rachetă de croazieră rusească Kh-22 sau Kh-101 a intrat cel mai probabil în spațiul aerian polonez. Sursa Foto: Fakt.pl.
După cum a relatat presa poloneză, conducerea militară şi politică a Poloniei lucrează acum la cea mai bună ''strategie de comunicare'' - un răspuns clar cu privire la circumstanţele producerii acestui eveniment. Între timp, cetățenii polonezi, în ciuda investițiilor importante făcute în ultimii ani în consolidarea apărării naționale, sunt nedumeriți de faptul că sistemele lor antiaeriene nu au reușit să prevină repetarea unui alt incident cu rachete.
Șeful forțelor armate poloneze crede că o rachetă rusească a intrat în Polonia timp de aproape trei minute și apoi s-a întors în spațiul aerian ucrainean.
Generalul Wieslaw Kukula a declarat că racheta a parcurs aproximativ 40 km în spațiul aerian polonez vineri dimineața. Incidentul a coincis cu ceea ce Ucraina a numit cea mai mare zi de atacuri aeriene pe care Rusia le-a efectuat de la începutul războiului.
Președintele Polonei, Andrzej Duda, a convocat o ședință de securitate de urgență după ce racheta a fost detectată pe radar. Obiect neidentificat a intrat în Polonia dinspre Ucraina în apropierea orașului Zamosc, în regiunea Lublin din sud-estul Poloniei, nu departe de graniță.
Generalul Maciej Klisz, comandantul de operațiuni al forțelor armate poloneze, a declarat că racheta a rămas în spațiul aerian al țării timp de aproximativ 3 minute.
,,Întreaga traiectorie de zbor deasupra teritoriului polonez a fost monitorizată", a declarat Klisz. "În acest moment, scenariul pe care îl sugerez este că racheta a părăsit spațiul aerian al Poloniei".
El a precizat că nu s-a luat nicio măsură împotriva proiectilului. ,,Am trimis avioane de luptă pentru a-l intercepta și a-l doborî dacă era necesar, dar durata și traiectoria de zbor... au făcut acest lucru imposibil și au permis rachetei să părăsească teritoriul polonez", a declarat Klisz.
Polonia nu dispune de sisteme de apărare aeriană adecvate pentru a forma o "cortină" eficientă împotriva rachetelor rusești
Un articol publicat de site-ul polonez Defence24 analizează retrospectiv evenimentele și încearcă să aducă claritate în această situație. Concluziile la care ajung analiştii militari polonezi ridică sunt pertinente şi merită luate în considerare.
Cea mai frapantă dezvăluire a Defence24 este realitatea că niciun sistem de apărare aeriană din întreaga lume nu este conceput pentru a păzi 100% din întinderea teritorială a unei țări. Mai mult, pentru țări precum Polonia, sistemele de rachete antiaeriene sunt adesea desfășurate pentru a proteja siturile militare strategice și infrastructura critică.
O soluţie proactivă care a fost luată în considerare tine de desfășurarea tuturor capabilităţilor de apărare aeriană disponibile ale Poloniei de-a lungul graniței cu Ucraina pentru a descuraja efectuarea de noi atacuri cu rachete.
Cu toate acestea, Defence24 susține în mod critic că Polonia nu dispune de sisteme de apărare aeriană adecvate pentru a forma o "cortină" eficientă împotriva rachetelor rusești de-a lungul frontierei.
Adevărul este că, într-adevăr, Polonia a făcut o comandă substanțială de 46 de sisteme de apărare aeriană polono-britanice Narew, în valoare de până la 8 miliarde de dolari. Cu toate acestea, în prezent, polonezii operează doar două dintre aceste sisteme. Restul sistemelor achiziţionate urmează să fie livrate între 2027 și 2035.
Defence24 aduce în discuție o altă problemă esențială - cerința fundamentală de a detecta o țintă aeriană înainte de a o neutraliza. Din păcate, capacitățile poloneze de supraveghere radar par să lipsească. Planul de lansare a primei flote de baloane de supraveghere radar este stabilit pentru 2023, iar două avioane AWACS de tip Saab 340 AEW au fost comandate chiar vara trecută.
În plus, pentru patrularea continuă cu avioane de luptă F-16, Polonia are nevoie de propria flotă de "avioane cisternă", o categorie de aeronave care lipsește în prezent din dotarea Forțelor Aeriene Poloneze. Aceste aspecte demonstrează în mod evident că, în mare parte, capacitățile de apărare aeriană ale Poloniei nu au avansat în mod semnificativ în ultimul an, fapt care este destul de revelator în contextul în care nu este primul incident de acest fel.
De la invazia Rusiei și războiul purtat împotriva Ucrainei, trei rachete au intrat în spaţiul aerian al Poloniei
În noiembrie 2022, doi fermieri polonezi au fost uciși de o rachetă care a căzut în satul Przewodow, în apropiere de granița cu Ucraina. Se crede că a fost trasă de forțele ucrainene pentru a respinge un atac cu rachete rusești.
Un alt incident a avut loc în decembrie anul trecut, un obiect despre care se crede că ar fi fost o rachetă de croazieră rusească Kh-55 fără focos a fost lansat din Belarus și a traversat aproximativ 500 km de teritoriu polonez înainte de a se prăbuşi într-o pădure. Obiectul, care a fost detectat de apărarea aeriană poloneză la momentul respectiv, a fost găsit abia în luna aprilie a acestui an de către un cetăţean polonez, nu departe de orașul Bydgoszcz din centrul Poloniei.
Un alt obiect neidentificat care a intrat în spațiul aerian polonez în acest an din direcția Belarus a fost probabil un balon utilizat pentru misiunii de cercetare. Contactul radar cu acesta a fost pierdut în apropiere de Rypin, în centrul Poloniei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News