Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Evoluțiile recente din Ucraina ar putea determina SUA și Europa să implementeze măsuri de apărare aeriană care să sprijine Ucraina indirect, de pe teritoriul statelor vecine.
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO
Țările membre NATO se află în fața unei mari dileme și trebuie să găsească un răspuns credibil la decizia Rusiei și Coreei de Nord de a implica soldați nord-coreeni în războiul din Ucraina.
Președintele american Joe Biden a spus că trimiterea trupelor nord-coreene în Rusia pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei este foarte periculoasă. Președintele SUA a făcut declarațiile după ce Pentagonul a confirmat că Coreea de Nord a trimis aproximativ 10.000 de soldați în Federația Rusă pentru a se antrena și a participa la ostilitățile împotriva Ucrainei.
Aliații Ucrainei au „puține opțiuni” pentru a răspunde la desfășurarea de trupe de către Kim Jong-un în Rusia, scrie Bloomberg.
Potrivit publicației, posibilul răspuns al partenerilor la acțiunile Rusiei și Coreei de Nord ar putea diviza Statele Unite și aliații săi. Ei vor trebui să decidă „dacă trebuie să răspundă cu escaladare la escaladare” după mișcarea Coreei de Nord, despre care oficialii au spus că a marcat un „punct de cotitură în război”.
La rândul său, Coreea de Sud, care nu a trimis anterior arme în Ucraina, ia în considerare ridicarea interdicției, a declarat un oficial sud-coreean de rang înalt.
„Dacă o parte din stocul uriaș de obuze de artilerie din Seul ar începe să fie trimisă direct la Kiev, împreună cu proviziile Phenianului către Rusia, ar însemna că cele două cele mai mari forțe de artilerie din lume au intrat în război”, scrie Bloomberg.
Răspunsul Occidentului. Apărarea spațiului aerian ucrainean de pe teritoriul României sau Poloniei
SUA și Europa au puține variante de a răspunde la implicarea Coreei de Nord fără a escalada în continuare conflictul.
SUA ar putea ridica restricțiile asupra atacurilor la distanță lungă ale Ucrainei împotriva Rusiei cu arme occidentale, dar în acest caz administrația președintelui Joe Biden ar trebui să „regândească liniile roșii”, se mai arată în articol.
De asemenea, una dintre sursele Bloomberg a spus că există discuții în NATO pentru a permite aliaților să apere spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul țărilor vecine precum Polonia și România.
Totuși, este puțin probabil ca partenerii Ucrainei să poată lua decizii semnificative înainte de alegerile din SUA din 5 noiembrie, a spus un oficial pentru Bloomberg.
Aceasta a remarcat faptul că SUA și Europa ar fi trebuit să facă mai multe imediat după ce Coreea de Nord a început să ajute Rusia cu aprovizionarea cu rachete.
Pe 26 octombrie, The New York Times a scris că câteva mii de soldați din Coreea de Nord au ajuns în regiunea Kursk pentru a ajuta Rusia să respingă ofensiva Forțelor de Apărare, dar nu au intrat încă în luptă.
Pe 28 octombrie, secretarul general al NATO Mark Rutte a confirmat implicarea Rusiei a armatei nord-coreene în războiul împotriva Ucrainei.
Serviciile secrete sud-coreene au dezvăluit că Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldați în Rusia din cei 10.000 promiși. Ucraina se așteaptă să ajungă în Federația Rusă un număr total de 12.000 de soldați nord-coreeni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News