Monopolul asupra idealului pur al păcii pe care Rusia l-a pus în lume prin coloana a V-a e o mișcare abilă a puternicului aparat de propagandă de la Moscova. Dar cum arată pacea în „russkiy mir” (n.a. lumea rusă)? Asemenea Bahmutului, Mariupolului și a gropilor comune din Bucea, Izium și restul Ucrainei.
Senatoarea Diana Șoșoacă și Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, discutând în timpul recepției organizate de Ambasada rusă cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Ambasada Rusiei la București
Încă dinainte de invadarea Ucrainei, propaganda rusă activa intens în întreaga Europă, alimentând știri false și diverse conspirații în contextul terenului fertil al pandemiei. Invadarea Ucrainei și războiul din teren au dus la intensificarea până la forme violente a mașinăriei ruse de propagandă, una foarte puternică, în comparație cu cea de pe front blocată în Ucraina de mai bine de un an cu pierderi grele.
De-a lungul anilor Rusia și-a calibrat războiul hibrid în funcție de caracteristicile, particularitățile și slăbiciunile fiecărui stat în parte. În statele în care din cauza rănilor istorice deschise nu s-a putut prezenta ca o alternativă politică, Moscova s-a rezumat să susțină forțe politice anti-europene, de la extrema stângă sau dreaptă a eşichierului politic și să alimenteze conspirații.
Dacă propaganda sovietică era captivă unei anumite dogme și a unui adevăr impus pe care trebuia să-l urmeze, Rusia de azi e eliberată de această povară ideologică având un spațiu de manevră infinit mai mare. Așa s-a ajuns ca Moscova să susțină grupări de extremă stângă sau dreaptă. Obiectivul principal a fost mereu același: Despărțirea Europei de SUA.
Narativul fals al păcii și monopolul pe acest ideal e primul mare numitor comun al caracatiței de propagandă rusă întinsă pe tot globul.
Distrugeri în Ucraina provocate de războiul rus împotriva Ucrainei. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Devine misiunea ingrată a diplomației ruse condusă de Serghei Lavrov, în subordinea căruia se află și ambasadorul rus în România Valeri Kuzmin, de a plasa nimbul păcii deasupra capului câinilor războiului, precum Dmitri Medvedev sau Ramzan Kadîrov.
„În acest context, dl. ambasador (n.a. Valeri Kuzmin) a felicitat-o pe dna senator (n.a. Diana Șoșoacă) pentru faptul că, din păcate, este singurul politician care dorește pacea și care se implică activ pentru a împiedica implicarea României într-un conflict militar direct, din care nu are nimic de câștigat”, se arată într-un comunicat emis de staff-ul Dianei Șoșoacă, devenită între timp purtător de cuvânt al misiunii diplomatice ruse în România, după recepția la care aceasta a participat la Ambasada Rusiei la București dedicată zilei de 9 mai.
Aceeași Diana Șoșoacă, care desigur, în numele păcii, a depus luna trecută în Parlament un proiect legislativ privind anexarea de către România a teritoriilor ucrainene aflate în componența României Mari în perioada interbelică. Cu alte cuvinte, invadarea Ucrainei și implicarea României într-un conflict militar direct.
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Un narativ care se plasează mai degrabă în facțiunea radicală a războiului reprezentată de Dmitri Medvedev, Ramzan Kadîrov sau Evgheni Prigojin, cu privire la împărțirea Ucrainei. Ar fi o chestiune de timp până când în numele „dreptului istoric” va fi călcat din nou în picioare dreptul internațional iar apetitul russkiy mir va fi alimentat cu noi teritorii aflate în componența altor state. S-a mai întâmplat în 1938, când la Conferința de la Munchen nu s-a salvat diplomatic pacea, ci s-a alimentat războiul.
Să nu credem cumva că Moscova și purtătorii de cuvânt ai ambasadelor ruse din Occident, uneori diplomați ai statelor în care misiunile diplomatice activează, nu știu că cel mai scurt drum spre pace și spre soluționarea celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial e de fapt retragerea Armatei ruse de ocupație din teritoriile în care se află ilegal în Ucraina și în care au reînviat coșmarul gropilor comune și al crimelor de război de acum 80 de ani. O reîntoarcere a „tărâmului morții” pe care ne-o oferă lumea rusă, sintagmă care a dat și numele volumului de referință semnat de istoricul Timothy Snyder.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News