Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spații ocupate de propaganda Kremlinului în imaginarul social național
12 apr 2022, 21:55
După atacurile criminale dovedite ale armatei ruse împotriva civililor ucraineni nu-i mai crede nimeni: nici cei 24 de membri care au votat pe 7 aprilie împotriva Moțiunii propusă de SUA în Adunarea Generală a ONU și nici cei 58 de membri care s-au abținut de la vot. Dacă au respins ori s-au abținut de la votul pentru excluderea Rusiei din Consiliului pentru Drepturile Omului toți cei 82 de membri ai Națiunilor Unite au avut un interes anume, dar, de crezut în discursul Kremlinului de negare a atacului asupra civililor în Ucraina, sigur nu au crezut.
EXCLUSIV

Mesajul dezinformării ruse privind minciunile Occidentului despre masacrul de la Bucea ori Kramatorsk este însă credibil pentru o majoritate dintre cetățenii ruși (80-83%) care declară că susțin ”operațiunea militară specială” din Ucraina și au încredere în Vladimir Putin. Adăugam aici prezumția plauzibilă că unii dintre ei nu spun ce cred, ci doar ce se aștepată ca ei să răspundă la un interviu telefonic. Dar, acest lucru nu îi transformă nicidecum în opozanți ai regimului Putin ori în persoane care pot fi convinse rapid de o informare corectă. Din contră, sociologii ne spun că atacul unor convingeri sau credințe generează exact opusul – consolidarea lor.

Kremlinul urmărește tocmai stabilizarea și creșterea acestei susțineri interne – nu este nimic nou aici. Rusia a abandonat aproape dezinformarea în spațiul euro-atlantic, excepție făcând diplomații ruși din diferite țări, care au preluat pe rețelele de socializare rolurile îndeplinite de Sputnik și RT, după ce acestea au fost interzise:

”În același timp, conturile diplomatice rusești de pe rețelele de socializare au jucat un rol important în strategia de comunicare a Kremlinului legată de invazia Ucrainei. În special, conturile de Twitter ale misiunilor diplomatice ale Rusiei, care acționează într-o rețea coordonată, au încercat să discrediteze relatările presei independente din Ucraina și să amplifice narativele de dezinformare care justifică invazia. (”Russian diplomatic accounts on social media used for disinformation”, în Disinformation to conceal war crimes: Russia is lying about atrocities in Bucha, April 07, 2022, Disinfo Review.

 

G Ad:

Kremlinul în mass media occidentală de astăzi

 

Kremlinul mai apare doar meteoric ”în direct” în presa euro-atlantică, prin mesaje de înspăimântare a populației euro-atlantice: Vladimir Putin poartă valiza nucleară la înmormântarea unui lider politic rus; purtătorul de cuvânt al Kremlinului dă interviuri presei străine anunțând că atacul nuclear este parte din Strategia Națională de Securitate a Rusiei (deci nu Vladimir Putin va fi vinovat pentru un răspuns nuclear la vreun cine știe ce ”atac existențial” la adresa Rusiei). După ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța mizează pe un război de lungă durată, Kremlinul a intrat în vrie și a început să proiecteze asupra Vestului propria frică. Un astfel de război prelungit ar face de rușine încă mai mult armata rusă, pulverizând tot ce a mai rămas din prestigiul de mare strateg al genialului Putin, din încrederea în Rusia ori din economia rusă etc. Singurul mesaj aparent pozitiv al Președintelui Vladimir Putin în presa euro-atlantică a fost cel de felicitare a Primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, care a reușit să își înșele propriul popor cu o falsă promisiune de asigurare a păcii, în condițiile în care Ungaria este un stat membru al NATO. Mesajul de felicitare putem presupune că este sincer în conținut, dar, cu siguranță, are o intenție precisă de manipulare în efectele pe care le urmărește atât pentru poporul rus, cât și pentru ”poporul” euro-atlantic.

 

O lună de dezinformare pentru poporul rus

 

În lipsa accesului direct la întreg ecosistemul de propagandă neagră al Kremlinului împotriva propriului popor, putem să bănuim măcar o parte dintre temele campaniei de dezinformare și tehnicile de manipulare ale puterii de la Mosocova, folosind informațiile accesibile din presa online care participă la campania de dezinformare.

Baza de date a grupului de cercetare din proiectul EUvsDisinfo pe care am analizat-o arată dinamica temelor campaniei de dezinformare a Kremlinului pentru luna martie. Datele de monitorizare din perioada 4 martie-5 aprilie 2022 ne oferă prilejul de a identifica ponderea temelor anunțată de chiar titlurile articolelor care sunt dovedite ca aparținând campaniei de dezinformare a Kremlinului (vezi mai jos Surse).

1. -imagine fara descriere- (grafic_09090800.jpg)

Până la atacurile asupra civililor ucraineni probate în presa occidentală de la începutul lui aprilie, propaganda Kremlinului a avut câteva teme care au o anume rezonanță în comunicarea cu populația rusă și opinia publică non-euroatlantică.

Temele dominante ale dezinformării Federației Ruse în luna martie sunt legate de existența și intenția Ucrainei, asistată de SUA, de a folosi armele biologice, cercetări ilegale în bio-laboratoare care, afirmă mesajele dezinformării ruse, ar fi generat inclusiv virusul SarsCov 2.

Până la crimele de război de la Bucea și excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, cea mai importantă temă a dezinformării în perioada analizată este cea a bio-laboratoarelor de pe teritoriul Ucrainei ”fasciste”, care, sub coordonarea SUA, ar pregăti un atac biologic la adresa populației ruse.

Într-un interviu acordat Disinformation Review de Dr. Jean-Pascal Zanders, fondator al organizației The Trench și publicat pe 8 aprilie, ni se lămurește diferența dintre cercetarea biologică legitimă și dezvoltarea de arme biologice, precum și motivele care susțin campania de dezinformare a Rusiei pe această temă importantă în campania Kremlinului de luna trecută. Între mai multe motive, dr. Jean-Pascal Zanders semnalează că documentele ”așa zis secrete” circulate de Rusia despre laboratoare de cercetare biologică ilegale au fost mereu publice, ele fiind prezentate instituțiilor internaționale și opiniei publice fie pentru justificarea invaziei în Ucraina, fie pentru distragerea atenției de la războiul declanșat împotriva statului ucrainean.

O a doua temă a dezinformării este, ca frecvență, nazificarea Ucrainei și sprijinirea grupărilor și guvernării fasciste de la Kiev de către NATO și SUA. Această linie a campaniei de dezinformare are un obiectiv la fel de clar ca linia dezinformării privind crearea de arme biologice pe teritoriul Ucrainei: Rusia a fost obligată să invadeze Ucraina (”operațiune militară specială”, desigur) pentru a opri genocidul în desfășurare al guvernării fasciste de la Kiev și pentru a preîntâmpina un atac cu armă biologică – aceasta este povestea propusă opiniei publice ruse și partizanilor Rusiei din afara spațiului federativ. (Disinformation Review).

Pe linia campaniei de dezinformare derivată din ”fascismul ucrainean sprijinit de Occident”, Kremlinul construiește alte două teme pe care le vehiculează în mijloacele de informare în care se adresează propriilor susținători: Ucraina nu este un stat suveran și are o guvernare fascistă în urma loviturii de stat din 2014, în special, iar Occidentul continuă o campanie rusofobă, ”sancțiunile ilegale” impuse Rusiei fiind parte din rusofobia Vestului. Occidentul, în general, ne spune propaganda neagră a Kremlinului, duce o campanie de persecutare a cetățenilor ruși și a Federației ruse:

"Afirmațiile conform cărora lumea este nedreaptă și ostilă Rusiei și rușilor  au fost în centrul narațiunilor de dezinformare pro-Kremlin timp de ani de zile și continuă să fie alimentate în mod deliberat în contextul războiului. Pe rețelele de socializare, acest lucru a luat forma campaniei "Nu-i mai urâți pe ruși", distribuită de conturile diplomatice rusești și care îi prezintă pe ruși ca fiind persoane persecutate din cauza naționalității lor (de la începutul lunii martie, un hashtag cu acest conținut a fost menționat de peste 24.000 de ori pe Twitter)." (Disinformation Review)

Acestea sunt temele dominante ale dezinformării ruse împotriva propriului popor. Dacă doar o parte din mesaj devine credibil pentru o populație lipsită de alte surse de informare decât cele oficiale, lipsită de un antrenament în gândirea critică, ne gândim că se cer drept legitime două întrebări pentru care nu avem mijloace să răspundem în acest moment:

1) Poate fi acuzată o majoritate de aprox. 100 milioane de cetățeni ruși că dau crezare acestui mesaj livrat zi de zi de propaganda de stat rusă?

2) În ce măsură o populație de peste 100 de milioane de cetățeni ruși ar fi deshisă la un mesaj care neagă povestea transmisă de canalele media de stat?

---------------------

Surse: Baza de date pe care am folosit-o este parte a proiectului european ”Euvsdisinfo.eu” care are drept obiectiv analiza campaniei de dezinformare derulată prin canale media pro-Kremlin în UE și țările partenere din Est, Balcanii de vest și vecinătatea de sud a Uniunii Europene. Disinfo Database conține în acest moment 13772 de articole cu mesaje care sunt dovedite ca ”înșelătoare sau false în urma confruntării lor cu dovezi și fapte disponibile în mod public” și ”care provin de la un organ de presă finanțat de Kremlin sau de la o altă sursă de informații care are legături clare cu Federația Rusă”. Un articol de presă ori, în general, un mesaj care dezinformează este, în contextul metodologiei și monitorizării grupului de cercetare al EUvsDisinfo, cel care oferă o descriere parțială, distorsionată sau falsă a realității bazate pe fapte, în conformitate cu narațiunile stabilite de Kremlin sau care sunt favorabile Kremlinului. 

Analiza noastră se referă la o parte din monitorizarea făcută între 4 martie – 5 aprilie și cuprinde 56 de articole apărute în aproape 250 de mijloace de comunicare în masă ce pot fi accesate online.

------------------

Ștefan Stănciugelu este autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească”, C.H. Beck, București, 2010; ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, C.H. Beck, București, 2012.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Lansarea cărții „Viitorul război și apărarea Europei” în România. Volumul, semnat de generaliii Ben Hodges, John R. Allen și profesorul Julian Lindley-French
DefenseRomania: Black Sea and Balkans Security Forum. Ziua 2 de Conferință | Războiul din Ucraina și securitatea în regiune, subiecte ale conferinței
Propunerea Germaniei privind un sistem comun de apărare antiaeriană în nordul Europei arată mai degrabă o UE divizată
Tehnica de ultimă generație a României, „paralizată” fără infrastructură adecvată. Trupele aliate au și ele nevoie de construcții rapide
EXCLUSIV
Tentativa de asasinare a lui Aleksandr Dughin și forțele speciale ucrainene | Generalul Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
România trebuie să devină un arici în Marea Neagră. Generalul Mîndrescu: Noi nu ne vom duce niciodată peste Rusia
Mariusz Blaszczak: Accelerarea modernizării forţelor armate poloneze, singurul răspuns corect la atacul barbar al Rusiei asupra Ucrainei
Un Buk-M1 ucrainean doborând o dronă rusă arată că în lupta antidronă, interceptorul poate fi mult mai scump decât UAV-ul distrus (Video)
Generalul Mîndrescu: O confruntare cu NATO ar duce la distrugerea Rusiei. Depozitele ruse - obligate să fie pregătite pentru acel „dar dacă”
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Suedia, Norvegia și Danemarca își consolidează apărarea împotriva amenințării ruse
Polonezii fac radiografia Armatei române: Avioanele F-16 - capacitate limitată de a apăra singure spațiul aerian al României
Taiwanul va organiza exerciţii militare, simulând apărarea împotriva unei invazii chineze
Pot dronele iraniene schimba cursul războiului rus din Ucraina? Nepotrivirea tehnică majoră riscă atragerea directă a Iranului în conflict
Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
Ion Petrescu: Cu riscul de a provoca zâmbete, rușii au fost inteligenți că au abandonat Insula Șerpilor. Evită mereu contactul cu americanii
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Manevre militare de amploare în jurul Taiwanului după ce SUA au sfidat China în Pacific | Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Taiwanul nu e Donbas. Principiul unei singure Chine și războiul rus de cucerire din Ucraina

Ştiri Recomandate

Vasile Dîncu recunoaște că România „aspiră” la Iron Dome. Până atunci, producția de drone pentru Armată în România
Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est
Anexarea teritoriilor din Ucraina, linia roșie pe care Moscova a traversat-o. Aliații lui Putin încep să se distanțeze de politica sinucigașă a Moscovei
În secțiile de votare organizate în Rusia, referendumul de anexare a teritoriilor ucrainene este votat aproape în unanimitate
Bulgaria nu are presiunea României pentru piloți de F-16, dar suferă la MiG-uri: Negocieri pentru motoare din Polonia pentru MiG-29
Update - Avarii majore la Nord Stream 2. Seismologii suedezi au înregistrat explozii în ultimele 36 de ore. Nu se exclude posibilitatea unui auto-sabotaj rusesc al gazoductului
Activiștii ruși antirăzboi au lăsat un mesaj la mormântul părinților lui Vladimir Putin din Sankt Petersburg
Patriarhul Kiril, noi sfaturi pentru ruși: Mobilizarea va ”împăca” Rusia și Ucraina. Declarația vine după ce îi asigura pe ruși că moartea pe front ”spală toate păcatele”
Erdogan spune că armele grecești de pe insule sunt o „joacă” în comparația cu forța Turciei iar Mediterana e „pătată cu sânge și lacrimi”
Rușii fug de mobilizare. Gen. Cristian Barbu: Riscul e ca luptători paramilitari ruși să se infiltreze în Europa
Lupta de gherilă, fără limite: „Tocilarii” de la universitățile tehnice ucrainene fac drone care sprijină efortul de război
„Valiza nucleară” a Rusiei. Experții militari explică procedura pe care Putin trebuie să o urmeze înaintea lansării și consecințele unui atac
Rusia are în vedere crearea „Districtului Crimeea” prin unificarea teritoriilor ocupate pe care le va anexata din Ucraina
New Strategy Center prezintă în SUA un studiu despre importanţa strategică a Insulei Şerpilor
Operațiunea de eliberare a regiunii Harkov | Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene, imagini din timpul contraofensivei
China a prezentat survolul la joasă altitudine a unui J-15 deasupra unui distrugător american din clasa Arleigh Burke (Video)
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent rus care coordona atacurile cu drone kamikaze asupra Odesei
Compania Raytheon, selectată de U.S. Air Force pentru a dezvolta rachete de croazieră hipersonice
O nouă generație de tancuri americane: Compania General Dynamics anunţă prezentarea lui AbramsX (Video)
Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse” (Foto)
Armata SUA vrea o nouă rachetă ghidată antitanc care să fie mai bună decât cea utilizată de sistemul Javelin
Medvedev avertizează Occidentul că ameninţarea cu arme nucleare ''nu este o cacealma''
Mike Pompeo: Dacă vrem un secol XXI liber şi nu un secol chinez, epoca "cooperării orbeşti" cu Beijingul trebuie să înceteze
Serbia și Rusia semnează un acord de consultare în materie de politică externă
Turcia a anunțat alternativa dacă SUA nu deblochează achiziția de F-16: Avioane Eurofighter Typhoon din Europa
Securitate energetica: Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie
Avioane ruseşti s-au apropiat de două ori de spaţiul aerian al Bulgariei, pe parcursul misiunii de poliţie aeriană efectuată de Forţele Aeriene Spaniole
Bilanțul negru al pierderilor Rusiei în Ucraina: Peste 2.500 de tancuri și blindate, iar cel puțin o treime au fost capturate
Dronele turcești au surprins blindate americane M1117 pe insulele grecești demilitarizate din Marea Egee
Secretarul CSS, CSAT-ul R.Moldova, declarații curajoase: Nu mai putem miza pe neutralitate. ”Trebuie să începem dezvoltarea capacității de apărare”
Armata Ucrainei explică de ce rușii au trecut de la rachete Kalibr și Iskander la „rudimentarele” drone iraniene
Generalul Dimitri Bulgakov, responsabil cu logistica Armatei ruse în Ucraina, înlocuit cu „măcelarul din Mariupol”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro