Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spații ocupate de propaganda Kremlinului în imaginarul social național
Strategica
Data publicării:
După atacurile criminale dovedite ale armatei ruse împotriva civililor ucraineni nu-i mai crede nimeni: nici cei 24 de membri care au votat pe 7 aprilie împotriva Moțiunii propusă de SUA în Adunarea Generală a ONU și nici cei 58 de membri care s-au abținut de la vot. Dacă au respins ori s-au abținut de la votul pentru excluderea Rusiei din Consiliului pentru Drepturile Omului toți cei 82 de membri ai Națiunilor Unite au avut un interes anume, dar, de crezut în discursul Kremlinului de negare a atacului asupra civililor în Ucraina, sigur nu au crezut.
Protest de susținere a Ucrainei în fața invaziei neprovocate a Rusiei
EXCLUSIV
Protest de susținere a Ucrainei în fața invaziei neprovocate a Rusiei

Publicitate

Mesajul dezinformării ruse privind minciunile Occidentului despre masacrul de la Bucea ori Kramatorsk este însă credibil pentru o majoritate dintre cetățenii ruși (80-83%) care declară că susțin ”operațiunea militară specială” din Ucraina și au încredere în Vladimir Putin. Adăugam aici prezumția plauzibilă că unii dintre ei nu spun ce cred, ci doar ce se aștepată ca ei să răspundă la un interviu telefonic. Dar, acest lucru nu îi transformă nicidecum în opozanți ai regimului Putin ori în persoane care pot fi convinse rapid de o informare corectă. Din contră, sociologii ne spun că atacul unor convingeri sau credințe generează exact opusul – consolidarea lor.

Kremlinul urmărește tocmai stabilizarea și creșterea acestei susțineri interne – nu este nimic nou aici. Rusia a abandonat aproape dezinformarea în spațiul euro-atlantic, excepție făcând diplomații ruși din diferite țări, care au preluat pe rețelele de socializare rolurile îndeplinite de Sputnik și RT, după ce acestea au fost interzise:

”În același timp, conturile diplomatice rusești de pe rețelele de socializare au jucat un rol important în strategia de comunicare a Kremlinului legată de invazia Ucrainei. În special, conturile de Twitter ale misiunilor diplomatice ale Rusiei, care acționează într-o rețea coordonată, au încercat să discrediteze relatările presei independente din Ucraina și să amplifice narativele de dezinformare care justifică invazia. (”Russian diplomatic accounts on social media used for disinformation”, în Disinformation to conceal war crimes: Russia is lying about atrocities in Bucha, April 07, 2022, Disinfo Review.

 

Kremlinul în mass media occidentală de astăzi

 

Kremlinul mai apare doar meteoric ”în direct” în presa euro-atlantică, prin mesaje de înspăimântare a populației euro-atlantice: Vladimir Putin poartă valiza nucleară la înmormântarea unui lider politic rus; purtătorul de cuvânt al Kremlinului dă interviuri presei străine anunțând că atacul nuclear este parte din Strategia Națională de Securitate a Rusiei (deci nu Vladimir Putin va fi vinovat pentru un răspuns nuclear la vreun cine știe ce ”atac existențial” la adresa Rusiei). După ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța mizează pe un război de lungă durată, Kremlinul a intrat în vrie și a început să proiecteze asupra Vestului propria frică. Un astfel de război prelungit ar face de rușine încă mai mult armata rusă, pulverizând tot ce a mai rămas din prestigiul de mare strateg al genialului Putin, din încrederea în Rusia ori din economia rusă etc. Singurul mesaj aparent pozitiv al Președintelui Vladimir Putin în presa euro-atlantică a fost cel de felicitare a Primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, care a reușit să își înșele propriul popor cu o falsă promisiune de asigurare a păcii, în condițiile în care Ungaria este un stat membru al NATO. Mesajul de felicitare putem presupune că este sincer în conținut, dar, cu siguranță, are o intenție precisă de manipulare în efectele pe care le urmărește atât pentru poporul rus, cât și pentru ”poporul” euro-atlantic.

 

O lună de dezinformare pentru poporul rus

 

În lipsa accesului direct la întreg ecosistemul de propagandă neagră al Kremlinului împotriva propriului popor, putem să bănuim măcar o parte dintre temele campaniei de dezinformare și tehnicile de manipulare ale puterii de la Mosocova, folosind informațiile accesibile din presa online care participă la campania de dezinformare.

Baza de date a grupului de cercetare din proiectul EUvsDisinfo pe care am analizat-o arată dinamica temelor campaniei de dezinformare a Kremlinului pentru luna martie. Datele de monitorizare din perioada 4 martie-5 aprilie 2022 ne oferă prilejul de a identifica ponderea temelor anunțată de chiar titlurile articolelor care sunt dovedite ca aparținând campaniei de dezinformare a Kremlinului (vezi mai jos Surse).

1. -imagine fara descriere- (grafic_09090800.jpg)

Până la atacurile asupra civililor ucraineni probate în presa occidentală de la începutul lui aprilie, propaganda Kremlinului a avut câteva teme care au o anume rezonanță în comunicarea cu populația rusă și opinia publică non-euroatlantică.

Temele dominante ale dezinformării Federației Ruse în luna martie sunt legate de existența și intenția Ucrainei, asistată de SUA, de a folosi armele biologice, cercetări ilegale în bio-laboratoare care, afirmă mesajele dezinformării ruse, ar fi generat inclusiv virusul SarsCov 2.

Până la crimele de război de la Bucea și excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, cea mai importantă temă a dezinformării în perioada analizată este cea a bio-laboratoarelor de pe teritoriul Ucrainei ”fasciste”, care, sub coordonarea SUA, ar pregăti un atac biologic la adresa populației ruse.

Într-un interviu acordat Disinformation Review de Dr. Jean-Pascal Zanders, fondator al organizației The Trench și publicat pe 8 aprilie, ni se lămurește diferența dintre cercetarea biologică legitimă și dezvoltarea de arme biologice, precum și motivele care susțin campania de dezinformare a Rusiei pe această temă importantă în campania Kremlinului de luna trecută. Între mai multe motive, dr. Jean-Pascal Zanders semnalează că documentele ”așa zis secrete” circulate de Rusia despre laboratoare de cercetare biologică ilegale au fost mereu publice, ele fiind prezentate instituțiilor internaționale și opiniei publice fie pentru justificarea invaziei în Ucraina, fie pentru distragerea atenției de la războiul declanșat împotriva statului ucrainean.

O a doua temă a dezinformării este, ca frecvență, nazificarea Ucrainei și sprijinirea grupărilor și guvernării fasciste de la Kiev de către NATO și SUA. Această linie a campaniei de dezinformare are un obiectiv la fel de clar ca linia dezinformării privind crearea de arme biologice pe teritoriul Ucrainei: Rusia a fost obligată să invadeze Ucraina (”operațiune militară specială”, desigur) pentru a opri genocidul în desfășurare al guvernării fasciste de la Kiev și pentru a preîntâmpina un atac cu armă biologică – aceasta este povestea propusă opiniei publice ruse și partizanilor Rusiei din afara spațiului federativ. (Disinformation Review).

Pe linia campaniei de dezinformare derivată din ”fascismul ucrainean sprijinit de Occident”, Kremlinul construiește alte două teme pe care le vehiculează în mijloacele de informare în care se adresează propriilor susținători: Ucraina nu este un stat suveran și are o guvernare fascistă în urma loviturii de stat din 2014, în special, iar Occidentul continuă o campanie rusofobă, ”sancțiunile ilegale” impuse Rusiei fiind parte din rusofobia Vestului. Occidentul, în general, ne spune propaganda neagră a Kremlinului, duce o campanie de persecutare a cetățenilor ruși și a Federației ruse:

"Afirmațiile conform cărora lumea este nedreaptă și ostilă Rusiei și rușilor  au fost în centrul narațiunilor de dezinformare pro-Kremlin timp de ani de zile și continuă să fie alimentate în mod deliberat în contextul războiului. Pe rețelele de socializare, acest lucru a luat forma campaniei "Nu-i mai urâți pe ruși", distribuită de conturile diplomatice rusești și care îi prezintă pe ruși ca fiind persoane persecutate din cauza naționalității lor (de la începutul lunii martie, un hashtag cu acest conținut a fost menționat de peste 24.000 de ori pe Twitter)." (Disinformation Review)

Acestea sunt temele dominante ale dezinformării ruse împotriva propriului popor. Dacă doar o parte din mesaj devine credibil pentru o populație lipsită de alte surse de informare decât cele oficiale, lipsită de un antrenament în gândirea critică, ne gândim că se cer drept legitime două întrebări pentru care nu avem mijloace să răspundem în acest moment:

1) Poate fi acuzată o majoritate de aprox. 100 milioane de cetățeni ruși că dau crezare acestui mesaj livrat zi de zi de propaganda de stat rusă?

2) În ce măsură o populație de peste 100 de milioane de cetățeni ruși ar fi deshisă la un mesaj care neagă povestea transmisă de canalele media de stat?

---------------------

Surse: Baza de date pe care am folosit-o este parte a proiectului european ”Euvsdisinfo.eu” care are drept obiectiv analiza campaniei de dezinformare derulată prin canale media pro-Kremlin în UE și țările partenere din Est, Balcanii de vest și vecinătatea de sud a Uniunii Europene. Disinfo Database conține în acest moment 13772 de articole cu mesaje care sunt dovedite ca ”înșelătoare sau false în urma confruntării lor cu dovezi și fapte disponibile în mod public” și ”care provin de la un organ de presă finanțat de Kremlin sau de la o altă sursă de informații care are legături clare cu Federația Rusă”. Un articol de presă ori, în general, un mesaj care dezinformează este, în contextul metodologiei și monitorizării grupului de cercetare al EUvsDisinfo, cel care oferă o descriere parțială, distorsionată sau falsă a realității bazate pe fapte, în conformitate cu narațiunile stabilite de Kremlin sau care sunt favorabile Kremlinului. 

Analiza noastră se referă la o parte din monitorizarea făcută între 4 martie – 5 aprilie și cuprinde 56 de articole apărute în aproape 250 de mijloace de comunicare în masă ce pot fi accesate online.

------------------

Ștefan Stănciugelu este autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică românească”, C.H. Beck, București, 2010; ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, C.H. Beck, București, 2012.

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

U.S. Marine îşi consolidează infrastructura militară în Pacific pentru un eventual conflict militar: Sistemul NMESIS, pregatit pentru a ataca ținte ostile
În următoarele 50 de zile, SUA vor face totul pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile și pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă
Acordul ,,Icebreaker'', semnat de Statele Unite, Canada și Finlanda, vrea să submineze dominația Rusiei în Arctica
Institutul american pentru Studiul Războiului ne avertizează să fim atenţi la următoarea mişcare a Rusiei: Un serviciu separat de sisteme fără pilot poate apărea în armata rusă
Acum este momentul potrivit pentru a invita Ucraina în NATO: Garanțiile de securitate ar putea pune capăt „fazei fierbinți” a războiului
Final de eră? Franța pierde influența istorică din Africa. Alte două țări africane au cerut închiderea bazelor militare franceze
Arctica, bazele militare estoniene sau Kaliningrad: Posibile scenarii pentru cum ar putea începe Rusia războiului împotriva NATO
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Apel la istorie pentru România: Neutralitatea, cu Armata Rusiei la porți
Mișcare îndrăzneață a autorităților olandeze: Noi sisteme de rachete Patriot furnizate Ucrainei, un atu esențial în contracararea valului tot mai intens de atacuri rusești
Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie

Ştiri Recomandate

Forțele Aeriene Ucrainene atacă cu precizie o facilitate militar-industrială rusească destinată rachetelor balistice
Misterioasa prăbușire a avionului azer ERJ-190 stârnește o teorie referitoare la utilizarea unui sistem rusesc de rachete
De ce au fost coreenii eliminați din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD și cine se mai află în competiție
Un al doilea F/A-18 Super Hornet american a fost aproape lovit de ,,focul prieten'': Crucișătorul USS Gettysburg ar fi lansat dintr-o eroare două rachete
Câte avioane F-35 au fabricat deja americanii pentru Polonia și de ce ele au fost transferate la baza aeriană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
Raport al serviciilor americane de informații: Bombardierul chinez stealth H-20 va transforma proiecția puterii strategice a Chinei până în anii 2030
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Prioritatea de dreapta pe Frontul de Est. Un Su-25 s-a ciocnit în aer cu o dronă în Ucraina, dar povestea e cu final fericit pentru ruși (Foto)
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Putere de foc uriașă cu sute de obuziere. Polonia se străduiește să devină cea mai mare forță militară din Europa prin achiziționarea obuzierelor Krab și K9A1
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
Tancul modern Arjun Mk II, „made in” Africa de Nord? Propunere interesantă făcută de India unui stat african pentru producția de Arjun Mk II
Accident ori sabotaj: Cargoul rusesc Ursa Major n-a mai ajuns la Tartus, scufundându-se în vestul Mării Mediterane
La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Armata britanică testează cu succes o armă cu unde radio capabilă să neutralizeze roiurile de drone
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Faceți cunoștință cu noul obuzier autopropulsat al SUA care poate doborî și rachete de croazieră sau avioane: Poate lansa obuze la viteze de peste 9.000 km/h
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Un nou lot de Su-57 și un „bonus” de Su-34 au fost livrate Rusiei. Câte Su-57 de „generația a 5-a” deține azi Rusia, după căderea primului avion fabricat
Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Mossadul ajunge până în Teheran. Israelul recunoaște că l-a lichidat în inima Iranului pe Ismail Haniyeh, liderul Hamas, și spune că va decapita și întreaga conducere Houthi
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
pixel