”Desert Storm” a fost unică, iar ofensiva ucraineană nu poate visa decât la o fracție din echipamentele folosite în Irak. Cu o armată încropită rapid, ucrainenii nu au reușit să străpungă decisiv frontul din sudul țării.
Dorsey a menționat, într-o analiză publicată de site-ul Eurasia Review, că Emiratele Arabe Unite au ratificat un acord comercial de 5 ani în valoare de 40 de miliarde de dolari cu Turcia la 3 zile după victoria lui Erdogan și că gigantul Compania saudită de petrol Aramco s-a întâlnit la Ankara cu 80 de contractori turci săptămâna aceasta pentru a discuta despre potențiale proiecte în valoare de 50 de miliarde de dolari.
El a adăugat că Aramco dorește să vadă cât mai mulți antreprenori turci în proiectele sale. Șeful Asociației Antreprenorilor din Turcia, Erdal Eren, a declarat: "Ei plănuiesc o rafinărie, conducte, clădiri de birouri și alte construcții de infrastructură cu o valoare a investiției de până la 50 de miliarde de dolari".
În ceea ce observatorii au considerat un mesaj către investitorii străini, în special pentru cei din țările din Golf care leagă tot mai mult ajutorul de politicile de reformă economică ale beneficiarilor, Erdogan l-a numit, sâmbătă, pe Mehmet Simsek, în funcția de nou ministru al Trezoreriei și Finanțelor.
Investitorii și analiștii străini au văzut în numirea lui Șimşek, un susținător al politicilor economice tradiționale, un semn că Erdoğan s-ar putea îndepărta de refuzul său neortodox de a crește ratele dobânzilor, politici care au dus la creșterea inflației și la exodul de bani străini.
Pe lângă stabilizarea economiei, Erdogan se confruntă cu provocări în finanțarea reconstrucției în zonele afectate de cutremur, precum și în nordul Siriei, ca parte a unui efort de a facilita întoarcerea refugiaților.
Dorsey subliniază că Turcia, care găzduiește 3,7 milioane de refugiați înregistrați, găzduiește cea mai mare comunitate siriană în exil, subliniind că sentimentul anti-imigranți și angajamentele de a returna refugiații au fost titluri importante în campaniile electorale din Turcia de luna trecută. Întoarcerea refugiaților face, de asemenea, parte din reangajarea statelor din Golf în normalizarea relațiilor cu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad.
În mod ironic, sprijinul din Golf pentru Erdogan, în ciuda înclinațiilor sale islamiste, s-ar putea să nu fie determinat atât de economie cât de interes geopolitic, potrivit lui Dorsey.
Dorsey notează că atât Emiratele Arabe Unite, cât și Arabia Saudită au adoptat recent poziții care contrazic politicile Statelor Unite, garantul de securitate al regiunii și, prin urmare, fiecare îl poate vedea pe Erdogan ca un partener din ce în ce mai important, indiferent dacă mișcările statelor din Golf constituie o schimbare reală în politică sau doar o tactică de presiune pentru a convinge Statele Unite să fie mai atente la preocupările lor.
La fel ca cele două state din Golf, Erdogan a dus o politică externă independentă care implică relații strânse cu Rusia, în ciuda apartenenței Turciei la NATO, pe lângă o intervenție militară în Siria care afectează eforturile Golfului de a crea o breșă între Siria și Iran.
Potrivit unor informații recente, Emiratele Arabe Unite au declarat că se vor retrage din Forța de Securitate Maritimă Unificată, condusă de Statele Unite ale Americii (CMF). Condusă de un amiral american, CMF reunește 38 de țări, inclusiv Arabia Saudită, pentru a încerca să oprească atacurile iraniene asupra navelor comerciale, contrabanda cu arme și pirateria. Emiratele Arabe Unite și-au justificat retragerea ca parte a unei evaluări a "cooperării eficiente în materie de securitate" în Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și omologul său emirat, Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, nu s-au referit la retragerea Emiratelor Arabe Unite, într-o declarație comună vineri, după discuțiile de la Washington. Tahnoun a lăudat parteneriatul puternic de securitate și apărare al Statelor Unite cu Emiratele Arabe Unite, în timp ce Sullivan a afirmat angajamentul Statelor Unite de a descuraja amenințările împotriva Emiratelor Arabe Unite și a altor parteneri americani, lucrând în același timp diplomatic pentru a dezamorsa conflictele și a reduce tensiunile din regiune.
În același timp, diverse mass-media iraniene au relatat că China facilitează discuțiile dintre Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Oman și Iran pentru a înființa o forță navală comună pentru a spori securitatea maritimă în Golf.
Relatările nu au precizat dacă China va juca un rol activ în forță sau dacă participarea va fi limitată la țările din Orientul Mijlociu. Comandantul marinei iraniene, amiralul Shahram Irani, a discutat despre planurile unei forțe navale comune la televiziunea locală, dar nu a menționat intervenția chineză.
Într-un prim răspuns, purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a a SUA, Tim Hawkins, a respins ideea unei marine care să includă Iranul, numind-o "sfidătoare", deoarece "Iranul este cauza numărul unu a instabilității regionale".
Cu toate acestea, o astfel de forță, dacă ar fi creată, ar putea arunca o lumină diferită asupra eforturilor emirateze și saudite de a-l întări pe Erdogan, potrivit lui Dorsey, subliniind că presupusa retragere a Emiratelor Arabe Unite din forțele navale comune din Golf, înființarea unei forțe alternative legate de China și sprijinul lui Erdogan ar indica disponibilitatea Golfului de a-și asuma o mai mare responsabilitate pentru securitatea regiunii.
Aceste evoluții indică, de asemenea, o schimbare calitativă a participării Chinei în Orientul Mijlociu după acordul pe care l-a intermediat între Arabia Saudită și Iran în martie, care a restabilit relațiile diplomatice dintre cele două țări.
El a adăugat că Turcia a lipsit în mod evident în discuțiile despre securitatea Golfului, în ciuda faptului că este o putere regională cu o armată consolidată, o industrie locală de apărare extinsă și ambiții regionale, menționând că Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită reprezintă 40% din exporturile turcești de arme.
Dorsey a menționat că Turcia a propus anterior stabilirea unei baze militare în Arabia Saudită în 2015, cu doi ani înainte ca Regatul și Emiratele Arabe Unite să înceapă un boicot diplomatic și economic de 3,5 ani asupra Qatarului, care a fost ridicat în 2021.
După impunerea blocadei asupra Qatarului, statele din Golf au cerut Qatarului să înceteze cooperarea militară cu Turcia și să închidă o bază militară turcească pe care Doha o permisese.
Dorsey concluzionează că este momentul oportun pentru ca Turcia să joace un rol mai important în regiunea Golfului, în lumina tendinței americane continue de a se separa de regiune.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
”Desert Storm” a fost unică, iar ofensiva ucraineană nu poate visa decât la o fracție din echipamentele folosite în Irak. Cu o armată încropită rapid, ucrainenii nu au reușit să străpungă decisiv frontul din sudul țării.
SUA se pregătesc de scenariul cel mai rău, în care China joacă rolul principal negativ. Astfel, liderii americani și australieni au convenit să examineze cum să extindă și să consolideze cele mai îndepărtate baze aeriene din nordul Australiei.
Parlamentul rus se grăbește să adopte o nouă lege care să permită lui Vladimir Putin și Kremlinului să mai trimită câteva sute de mii de oameni să lupte împotriva Ucrainei.
Într-o analiză publicată pe site-ul International Gulf Forum, analistul specializat în politica externă turcă, Ibrahim Karatas, arată că, deși perioada Primăverii Arabe a fost martora sprijinului Turciei și Qatarului pentru revoltele populare, care le-au pus în contradicție cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, această separare s-a încheiat. Odată cu ridicarea blocadei asupra Qatarului prin semnarea Acordului de la Al-Ula, în ianuarie 2021, Qatarul și Turcia și-au îmbunătățit relațiile cu țările menționate.
Statele Unite vor acorda Taiwanului un ajutor militar de 345 de milioane de dolari, după cum a anunțat vineri, 28 iulie, biroul de presă al Casei Albe. Potrivit agenției Associated Press (AP), care citează inclusiv surse din guvernul SUA, pe lângă instruire și formare pentru militarii taiwanezi, pachetul de ajutor conține echipamente de supraveghere și recunoaștere, sisteme portabile de apărare antiaeriană (MANPADS), precum și muniție pentru arme de calibru mic.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 28 iulie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Cotidianul South China Morning Post consideră că recentele acorduri încheiate de Turcia cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite anunță noi relații de securitate în regiunea Orientului Mijlociu, coroborate cu schimbarea direcției Americii în afara acestei regiuni pentru a se putea confrunta cu China și Rusia.
Ascensiunea și agresivitatea Chinei reprezintă marea provocare pentru NATO în viitorul apropiat și mediu. În pofida războiului de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina, China e de fapt superputerea care ar putea produce un cataclism la nivel mondial în cazul în care ar trece de la amenințări la acțiuni militare împotriva Taiwanului.
Un comandant de rang înalt al armatei sudaneze a respins cu fermitate inițiativa Kenyei de a trimite trupe de menținere a păcii din Africa de Est pentru a contribui la încheierea conflictului de peste 100 de zile din Sudan, subliniind într-un videoclip postat luni că "niciuna dintre aceste forțe nu se va întoarce acasă în viață". Armata sudaneză și Forțele de Sprijin Rapid, aflate în conflict, au primit mai multe oferte de mediere internațională, dar niciuna nu a reușit să pună capăt sau măcar să oprească în mod semnificativ luptele izbucnite pe 15 aprilie.
România se alătură statelor care vor oferi „angajamente de securitate” Ucrainei și vor oferi sprijin necondiționat până la eliberarea completă a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional, ceea ce înseamnă implicit și peninsula Crimeea.
Dimineața de 24 iulie a început oarecum surprinzător pentru Ucraina, dar mai ales pentru România. Forțele ruse au bombardat cu drone portul Reni aflat la doar 300 de metri de apele teritoriale românești.
Republica Centrafricană (RCA) a aprobat prezența militară a Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul său, a declarat președintele Faustin-Archange Touadera într-un interviu acordat postului arab de televiziune Al Arabiya. Armata rusă colaborează regulat cu Bangui din 2017, când, profitând de retragerea armatei franceze, Rusia și-a extins influența în RCA. Apoi, grupul paramilitar privat Wagner a intervenit pentru a proteja însuși guvernul slăbit al lui Touadera, reușind să facă din țara din Africa Centrală o platformă importantă pentru activitățile sale în Africa.
Agenția de presă rusă Tass a anunțat, pe 22.07.2023, citând o sursă din industria producătoare de rachete, că noua rachetă balistică intercontinentală Bulava-M va înlocui racheta de tip Bulava aflată în prezent în serviciul de luptă pe submarinele strategice cu propulsie nucleară din clasa Borey/Borey-A (Proiect 955/955A).
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 21 iulie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Iranul respectă integritatea teritorială a oricărei țări, inclusiv a Ucrainei și „subliniază necesitatea de a pune capăt războiului prin dialog politic”, a declarat pe 18 iulie ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian potrivit agenției oficiale de știri IRNA. Declarația trebuie însă privită în lumina recentelor probleme apărute între Moscova și Teheran ca urmare faptului că Rusia a fost de acord și a semnat declarația finală adoptată în cadrul Consiliul de Cooperare pentru Statele Arabe din Golful Persic, document în care, potrivit lui Abdollahian, „a fost introdusă o clauză împotriva Iranului”.
Războiul din Ucraina a schimbat radical regulile jocului, iar statele europene își dau seama că nu pot rămâne nepregătite în fața unui stat, Federația Rusă, mai imprevizibil și mai agresiv decât oricând.
Deși contextul geopolitic pare unul mai mult decât adecvat pentru ca Georgia să insiste în privința accelerării procesului de aderare la NATO, conducerea de la Tbilisi pierde în mod deliberat orice ocazie de a-și susține interesul pentru integrare.
Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, recent întors de la summitul NATO de la Vilnius, a declarat că în cadrul summitului Ministerul Apărării Naționale a semnat trei documente.
Germania a anunțat joi că își va reduce dependența de China în „sectoare cheie”, care vor include medicamente, baterii cu litiu folosite în mașinile electrice și elemente esențiale pentru producția de semiconductori.
Rebeliunea lui Evgheni Prigojin de acum trei săptămâni nu s-a transformat într-o lovitură de stat, liderul Wagner urmărind să schimbe conducerea militară a Rusiei. Marșul spre Moscova, panica din jurul evenimentului, dar și mesajul total atipic al președintelui Vladimir Putin care a admis că „situația e complicată” au arătat vulnerabilitatea regimului în ciuda uriașului aparat de represiune al Kremlinului. Rebeliunea Wagner a fost de departe cel mai dificil moment politic pentru Vladimir Putin din 1999 de când e la putere.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 14 iulie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Summitul NATO de la Vilnius din 2023 ar fi putut aduce o victorie geopolitică comună atât pentru Ucraina, cât și pentru Alianță - dar, din păcate, a devenit un simbol al oportunităților ratate. Deciziile luate la Summitul NATO de la Vilnius cu privire la Ucraina poat fi descrise în două cuvinte: incertitudine strategică. Aceste decizii lasă absolut deschise toate scenariile pentru viitoarele relații dintre Ucraina și NATO.
Deși preocuparea cea mai acută o reprezintă Rusia, liderii NATO s-au aplecat cu atenție și asupra provocărilor de securitate cauzate de atitudinea tot mai asertivă a Beijingului, atât în regiunea Asiei De Sud-Est, dar și la nivel global (a se vedea criza baloanelor de spionaj sau deciziile Chinei legate de interzicerea exporturilor de pământuri rare).
Cu puțin timp înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius, se discută o serie întreagă de variante privind garanțiile de securitate, care să acopere Ucraina în perioada dintre sfârșitul războiului de agresiune dus de Rusia și posibila intrare a țării în Alianța Nord-Atlantică.
În centrul discuțiilor de săptămâna viitoare de la Vilnius se va afla războiul din Ucraina, dar și planurile pe termen lung pentru aducerea țării agresate cât mai aproape de statele membre ale NATO.
Aceasta este concluzia principală a raportului „Este flancul estic al NATO gata de luptă? Descurajarea până în 2030” al GLOBSEC, lansat cu o săptămână înainte de summitul NATO.
Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va avea loc la Vilnius pe 11 și 12 iulie 2023. Polonia are așteptări clare de la acest summit, susţine Przemysaw Zurawski, expert în relaţii internaţionale. ,,Știm care este provocarea reprezentată de amenințarea Moscovei și ce măsuri trebuie luate pentru a o contracara. Avem dreptate în evaluarea noastră a situației actuale, iar cei care nu împărtășesc viziunea noastră asupra realității se înșeală, la fel cum s-au înșelat în privința Rusiei în ultimii 30 de ani'', a precizat expertul polonez.
Grupul Wagner din Rusia caută traducători în limbile arabă și franceză pentru activităților sale în desfășurare în Siria și o serie de țări africane, pentru care asigură o rentabilitate financiară decentă.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 07 iulie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS) şi doctor în ştiinţe militare, semnează un text în care atrage atenția cu privire la faptul că lipsa de implicare politică poate cauza grave probleme Armatei României la nivel de personal, cu toate eforturile majore pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) le depune pentru a o ține în frâu.
Compania rusă încearcă să țină pasul cu industria europeană și anunță că lucrează la o nouă generație de muniție pentru obuzierul autopropulsat Malva, inclusiv proiectile ghidate.
Europa s-a angajat, la începutul anului, că va livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni, dar lucrurile sunt mai complicate decât anticipau oficialii europeni.
Numărul armenilor care au fugit din Nagorno-Karabah în Armenia a depășit o sută de mii. Acest lucru a fost anunțat de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma acestor incidente, radarele Armatei României au identificat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României.
Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit. Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.
Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord în domeniul apărării, a transmis biroul ministrului francez al apărării în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu la Chişinău.
Norvegia s-a alăturat țărilor care au interzis accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești pe teritoriul lor. Măsura intră în vigoare la miezul nopții de luni până marți și se aplică autovehiculelor care au mai puțin de nouă locuri.
Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat "cu succes" miercuri un nou satelit militar de cercetare, după cum a informat presa de stat în cea mai recentă mediatizare a tehnologiei spațiale iraniene, provocând o și mai mare îngrijorare în rândul statelor occidentale.
Ccompanii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și mai puternicele rachete Zolfaghar.
Recrutarea va începe pe 1 octombrie și va dura până pe 31 decembrie. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor ruși, pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.
România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, au declarat două surse pentru Reuters.
Forţele aeriene germane vor lua parte din nou la apărarea flancului de est al NATO la sfârşitul acestui an, informează vineri dpa.
Oficiali din NATO propun localizarea în Ucraina a unor facilități de producție a armamentelor occidentale.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti, arată Agerpres.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra ţintelor din Rusia sunt efectuate de ruşi aflaţi pe teritoriul ţării lor.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 29 septembrie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
Românii cărora li s-au eliberat anterior vize de intrare în Statele Unite ale Americii le pot reînnoi fără interviu, a transmis, joi, Ambasada SUA.
România va fi prima destinaţie a gazelor care se vor extrage din Marea Neagră, afirmă unul dintre directorii OMV Petrom, Lucian Petrescu.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 28.09.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur a livrat Forțelor Aerocosmice noi loturi de avioane din generațiile patru și cinci de tip Su-35S și Su-57.
Departamentul american al Apărării (DoD) și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea anumitor arme către Ucraina, precizează publicaţia Politico, citând surse oficiale.
DefenseRomania transmite panelul „Navigating towards Resilience: Technological Gamechagers”, din cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a subliniat, la a 9-a sesiune a Adunării Supreme a Poporului (”Marea Adunare Națională” a Coreei de Nord), că Phenianul trebuie să consolideze relațiile de prietenie cu țările care se opun hegemoniei Occidentului și Statelor Unite sau ordinii mondiale pe care aceste țări o încearcă a o stabili.