Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sprijinul din Golf pentru Erdogan este mai mult decât ajutor economic - Eurasia Review
09 iun 2023, 13:45
James M. Dorsey de la Institutul Orientului Mijlociu al Universității Naționale din Singapore a evidențiat sprijinul statelor din Golful Arab pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, mai ales după recenta sa victorie la alegerile prezidențiale, subliniind că sprijinul saudit și emiratez, în special, a apărut la câteva zile după succesul electoral al liderului turc.

Dorsey a menționat, într-o analiză publicată de site-ul Eurasia Review, că Emiratele Arabe Unite au ratificat un acord comercial de 5 ani în valoare de 40 de miliarde de dolari cu Turcia la 3 zile după victoria lui Erdogan și că gigantul Compania saudită de petrol Aramco s-a întâlnit la Ankara cu 80 de contractori turci săptămâna aceasta pentru a discuta despre potențiale proiecte în valoare de 50 de miliarde de dolari.

El a adăugat că Aramco dorește să vadă cât mai mulți antreprenori turci în proiectele sale. Șeful Asociației Antreprenorilor din Turcia, Erdal Eren, a declarat: "Ei plănuiesc o rafinărie, conducte, clădiri de birouri și alte construcții de infrastructură cu o valoare a investiției de până la 50 de miliarde de dolari".

În ceea ce observatorii au considerat un mesaj către investitorii străini, în special pentru cei din țările din Golf care leagă tot mai mult ajutorul de politicile de reformă economică ale beneficiarilor, Erdogan l-a numit, sâmbătă, pe Mehmet Simsek, în funcția de nou ministru al Trezoreriei și Finanțelor.

Investitorii și analiștii străini au văzut în numirea lui Șimşek, un susținător al politicilor economice tradiționale, un semn că Erdoğan s-ar putea îndepărta de refuzul său neortodox de a crește ratele dobânzilor, politici care au dus la creșterea inflației și la exodul de bani străini.

Pe lângă stabilizarea economiei, Erdogan se confruntă cu provocări în finanțarea reconstrucției în zonele afectate de cutremur, precum și în nordul Siriei, ca parte a unui efort de a facilita întoarcerea refugiaților.

Dorsey subliniază că Turcia, care găzduiește 3,7 milioane de refugiați înregistrați, găzduiește cea mai mare comunitate siriană în exil, subliniind că sentimentul anti-imigranți și angajamentele de a returna refugiații au fost titluri importante în campaniile electorale din Turcia de luna trecută. Întoarcerea refugiaților face, de asemenea, parte din reangajarea statelor din Golf în normalizarea relațiilor cu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad.

În mod ironic, sprijinul din Golf pentru Erdogan, în ciuda înclinațiilor sale islamiste, s-ar putea să nu fie determinat atât de economie cât de interes geopolitic, potrivit lui Dorsey.

Dorsey notează că atât Emiratele Arabe Unite, cât și Arabia Saudită au adoptat recent poziții care contrazic politicile Statelor Unite, garantul de securitate al regiunii și, prin urmare, fiecare îl poate vedea pe Erdogan ca un partener din ce în ce mai important, indiferent dacă mișcările statelor din Golf constituie o schimbare reală în politică sau doar o tactică de presiune pentru a convinge Statele Unite să fie mai atente la preocupările lor.

La fel ca cele două state din Golf, Erdogan a dus o politică externă independentă care implică relații strânse cu Rusia, în ciuda apartenenței Turciei la NATO, pe lângă o intervenție militară în Siria care afectează eforturile Golfului de a crea o breșă între Siria și Iran.

Potrivit unor informații recente, Emiratele Arabe Unite au declarat că se vor retrage din Forța de Securitate Maritimă Unificată, condusă de Statele Unite ale Americii (CMF). Condusă de un amiral american, CMF reunește 38 de țări, inclusiv Arabia Saudită, pentru a încerca să oprească atacurile iraniene asupra navelor comerciale, contrabanda cu arme și pirateria. Emiratele Arabe Unite și-au justificat retragerea ca parte a unei evaluări a "cooperării eficiente în materie de securitate" în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și omologul său emirat, Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, nu s-au referit la retragerea Emiratelor Arabe Unite, într-o declarație comună vineri, după discuțiile de la Washington. Tahnoun a lăudat parteneriatul puternic de securitate și apărare al Statelor Unite cu Emiratele Arabe Unite, în timp ce Sullivan a afirmat angajamentul Statelor Unite de a descuraja amenințările împotriva Emiratelor Arabe Unite și a altor parteneri americani, lucrând în același timp diplomatic pentru a dezamorsa conflictele și a reduce tensiunile din regiune.

În același timp, diverse mass-media iraniene au relatat că China facilitează discuțiile dintre Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Oman și Iran pentru a înființa o forță navală comună pentru a spori securitatea maritimă în Golf.

Relatările nu au precizat dacă China va juca un rol activ în forță sau dacă participarea va fi limitată la țările din Orientul Mijlociu. Comandantul marinei iraniene, amiralul Shahram Irani, a discutat despre planurile unei forțe navale comune la televiziunea locală, dar nu a menționat intervenția chineză.

Într-un prim răspuns, purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a a SUA, Tim Hawkins, a respins ideea unei marine care să includă Iranul, numind-o "sfidătoare", deoarece "Iranul este cauza numărul unu a instabilității regionale".

Cu toate acestea, o astfel de forță, dacă ar fi creată, ar putea arunca o lumină diferită asupra eforturilor emirateze și saudite de a-l întări pe Erdogan, potrivit lui Dorsey, subliniind că presupusa retragere a Emiratelor Arabe Unite din forțele navale comune din Golf, înființarea unei forțe alternative legate de China și sprijinul lui Erdogan ar indica disponibilitatea Golfului de a-și asuma o mai mare responsabilitate pentru securitatea regiunii.

Aceste evoluții indică, de asemenea, o schimbare calitativă a participării Chinei în Orientul Mijlociu după acordul pe care l-a intermediat între Arabia Saudită și Iran în martie, care a restabilit relațiile diplomatice dintre cele două țări.

El a adăugat că Turcia a lipsit în mod evident în discuțiile despre securitatea Golfului, în ciuda faptului că este o putere regională cu o armată consolidată, o industrie locală de apărare extinsă și ambiții regionale, menționând că Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită reprezintă 40% din exporturile turcești de arme.

Dorsey a menționat că Turcia a propus anterior stabilirea unei baze militare în Arabia Saudită în 2015, cu doi ani înainte ca Regatul și Emiratele Arabe Unite să înceapă un boicot diplomatic și economic de 3,5 ani asupra Qatarului, care a fost ridicat în 2021.

După impunerea blocadei asupra Qatarului, statele din Golf au cerut Qatarului să înceteze cooperarea militară cu Turcia și să închidă o bază militară turcească pe care Doha o permisese.

Dorsey concluzionează că este momentul oportun pentru ca Turcia să joace un rol mai important în regiunea Golfului, în lumina tendinței americane continue de a se separa de regiune.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Operațiunea Desert Storm nu poate fi replicată de ofensiva Ucrainei. Forțele Kievului stagnează, dar rămân șanse pentru spargerea frontului
SUA se pregătesc de „cel mai rău scenariu”: Noi baze în Pacific pentru a contracara amenințarea Chinei
Planurile Rusiei sunt clare: Moscova caută un conflict de durată în Ucraina și face trei lucruri pentru asta
Turneul lui Erdogan în Golf aduce semne de normalizare a relațiilor cu statele din regiune și posibile acorduri militare majore
Convinse că după izbucnirea conflictului este dificil de asigurat sprijinul militar, SUA acordă de acum Taiwanului un ajutor militar substanțial
Portul ucrainean Reni, aflat pe Dunăre la granița cu România. Foto: Wall-Street.ro
EXCLUSIV
Rusia atacă Gurile Dunării. Ce urmează pentru România? Contraamiralul Constantin Ciorobea, la Obiectiv EuroAtlantic
Acordurile Turciei cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite schimbă situația de securitate în regiune
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
De ce trebuie contracarată China? Chifu: Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă infanteria dispensabilă - tactica Rusiei - ar fi replicată de China
Armata sudaneză respinge inițiativa Kenyei privind dislocarea unei forțe de menținere a păcii la Khartoum
România se alătură statelor care vor oferi „angajamente de securitate” Ucrainei. Obiectiv clar: Eliberarea Ucrainei și înfrângerea Rusiei
Rusia lovește în portul ucrainean Reni, la granița cu România. Sursa foto: Point.md.
EXCLUSIV
Unde nu ar trebui să poată bombarda Rusia, deși a trecut de mult de linia roșie
Republica Centrafricană a aprobat prezența militară a Rusiei pe teritoriul său. Kremlinul exploatează la maximum retragerea trupelor franceze din Africa
După 10 ani de exploatare, rușii vor moderniza racheta balistică intercontinentală de tip Bulava, cu lansare de pe submarin
EXCLUSIV
Ucraina în NATO, dar când? Integrarea în Alianță sau înfrângerea în fața Rusiei și dispariția. Iulian Chifu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
În mod neașteptat, Iranul declară că susține integritatea teritorială a Ucrainei
Posibilă explicație pentru refuzul Germaniei de a trimite trupe și în România: Bundeswehr are mai puțin de 20 de mii de militari gata de luptă
Rusia a reușit să taie elanul Georgia pentru aderare la NATO. Infiltrarea serviciilor ruse, narativul Kremlinului și experiența Ucrainei au debusolat Tbilisi
Tîlvăr: România a semnat trei documente. Hubul F-16, un comandament regional pentru forțele speciale și un centru climatic care e mai important decât pare
Germania anunță prima sa Strategie privind China: Reducerea dependenței economice de China
Președintele rus Vladimir Putin și fostul dictator Muammar Gaddafi, în timpul vizitei lui Putin în Libia în 2008. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Radu Carp: Putin e obsedat de sfârșitul violent a lui Gaddafi. De ce nu de cel a lui Saddam Hussein? Există o diferență importantă
Rotația detașamentului român care a operat 4 avioane F-16 din dotarea României în misiuni de Poliție Aerienă a statelor baltice. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Mass-media ucraineană aduce noi critici la adresa NATO: O alianță fără un plan de acțiune. Summitul NATO de la Vilnius a fost un eșec pentru Ucraina
China, pericolul din umbră. NATO menționează pentru prima dată amenințarea nucleară chineză
Modelul israelian ar putea fi propunerea administrației Biden pentru protecția Ucrainei
Răspunsul NATO pentru pericolul rusesc: La Vilnius sunt așteptate cel puțin trei decizii concrete
NATO are nevoie urgent de un nou concept de descurajare a Rusiei. Cel vechi a dus la războiul din Ucraina – raport GLOBSEC
Expert polonez, despre deciziile pe care NATO ar trebui să le ia la summitul de la Vilnius: De 30 de ani avem dreptate în privința Rusiei
Grupul Wagner caută traducători în arabă și franceză: Mercenarii nu renunţă la activităţile lor din Siria
EXCLUSIV
Ce rămâne după rebeliunea lui Prigojin: Începe să se clatine Rusia lui Putin? Profesorul Radu Carp, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Generalul (r.) Marius Crăciun: Armata României are probleme

Ştiri Recomandate

Industria rusă caută soluții la artileria NATO: Rostec dezvoltă noi obuze ghidate „care vor fi superioare celor ale NATO”
România participă la producția europeană de muniție: Țara noastră ar fi semnat un contract cu o companie turcească pentru producția de obuze de 155 de milimetri
Peste o sută de mii de oameni au fugit deja din Nagorno-Karabah în Armenia
Radarele Armatei României au identificat o dronă rusă care a intrat în spațiul României pe direcția Galați
Încă un Su-35 rusesc a fost distrus în apropiere de linia frontului. Avionul de luptă de generația 4++, doborât de antiaeriana rusă
Republica Moldova va avea un radar performant: Franța va livra până la sfârșitul anului radarul mobil Ground Master 200
Norvegia a interzis intrarea mașinilor cu numere de înmatriculare rusești
Iranul reușește lansarea celui de-al treilea satelit militar, provocând noi îngrijorări occidentale
Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
În căutare de rachetele balistice iraniene, Rusia are o problemă: Fateh-110 și Zolfaghar nu au acuratețea dronelor Shahed, ca să nu mai vorbim de cea a Storm Shadow
Putin a semnat un decret privind recrutarea: 130.000 de ruși vor fi chemați “la oaste” până la sfârșitul anului
Simultan cu misiunea F-16 americane, România aduce apărarea aeriană mai aproape de granița cu Ucraina, din cauza incidentelor cu dronele rusești
Luftwaffe trimite în România aeronave Eurofighter Typhoon
Țările occidentale intenționează să își desfășoare producția de armament și în Ucraina
Orban semnalizează de pe acum: Ucraina nu va începe negocierile pentru UE până nu se rezolvă ”probleme foarte dificile”
Tîlvăr: Incidente ca acelea din Deltă se pot repeta. România se va dota militar astfel încât să sporească nivelul de securitate la Marea Neagră
Escală fără precedent în Norvegia a unui submarin nuclear francez de atac. Franța face o demonstrație de forță
NATO a anunțat că a trimis forțe suplimentare în Kosovo după luptele dintre sârbii baricadați într-o mănăstire și poliția kosovară
Modul interesant cum Ucraina folosește tancurile occidentale. Gen. (r.) Bălăceanu: Să ne așteptăm la Abrams pierdute. Nu uitați că SUA au trimis versiuni vechi
România are de azi în dotare un nou avion C-130 Hercules. Avionul a fost donat de SUA și deschide calea următoarei aeronave
Ucraina bagă bățul prin gardul rus. Podoliak: Atacurile asupra Rusiei sunt efectuate de cetățeni ruși direct de pe teritoriul rus
Harta conflictelor înghețate în Europa, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Photo credit: Warsaw Institute
EXCLUSIV
Războaiele înghețate ale Rusiei. Ucraina, încotro? Angela Grămadă, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Atenție, Ucraina: Noua versiune cu turboreactor a Shahed 136. Dronele devin mult mai greu de interceptat, dar e sacrificată o caracteristică cheie
România, mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: Românii cărora li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
România va fi prima care va beneficia de extracția de gaze din Marea Neagră. Importul nu va dispărea însă complet
Belarus acuză Polonia de încălcarea spațiului aerian. Armata poloneză: Toate rapoartele exclud această posibilitate
Ce înseamnă să pariezi pe Rusia. Lecție amară pentru Erevan: După dizolvarea Karabahului, ar putea fi rândul sudului Armeniei
NATO va desfășura aeronave AWACS în Lituania pentru a supraveghea granița Alianței cu Rusia
Aviația rusă mai primește câteva avioane ”invizibile” Su-57, dar nu are încă o escadrilă completă de ”F-35 rusesc”
Pentagonul și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei: Rachetele ATACMS sunt un măr al discordiei
Reziliența NATO și provocarea tehnologiilor emergente. Panel dedicat în cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă
Kim include în constituție statutul de putere nucleară a Coreei de Nord. SUA, acuzate de crearea unui „NATO asiatic”