Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spulberarea mitului Armatei Roșii: 80% dintre români cred că Rusia nu ar face față NATO. Cea mai înaltă cotă de la invadarea Ucrainei
24 feb 2023, 10:34
La un an de la debutul războiului din Ucraina, trei sferturi dintre români au în continuare teama că România este în pericol să fie invadată, la rândul ei, iar mai bine de unul din zece români spun că se simt, în continuare, în pericol, în țara noastră, conform unui sondaj IRES.
Piloți americani și aeronave  F/A-18 Super Hornet, dislocate în România. Sursă foto: MApN
Piloți americani și aeronave F/A-18 Super Hornet, dislocate în România. Sursă foto: MApN

Pe acest fond de teamă, de la începutul războiului, 13% dintre români s-au gândit chiar să părăsească țara, iar aproape 30% iau în considerare să plece din țară dacă războiul se va extinde și în România.

Totuși, încrederea românilor în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiunea României este foarte ridicată, atingând cea mai înaltă cotă (80%) de la debutul invaziei.

Sondajul IRES arată cum au evoluat, în ultimele 12 luni, sentimentele și percepțiile pe care le au românii cu privire la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. 

6 din 10 români urmăresc evoluția evenimentelor din Ucraina la șase luni după începerea războiului 

6 din 10 români manifestă teamă cu privire la posibila invazie a României, iar 25% cred că acest lucru este posibil să se și întâmple 

5 din 10 români s-au simțit sau se simt în pericol în țara noastră, de la începutul războiului 

13% dintre români s-au gândit să plece din țară de la începutul războiului, iar 29% iau în considerare să părăsească țara dacă războiul se va extinde și în România 

8 din 10 români au încredere în capacitatea NATO de a  apăra țările din regiune 

16% dintre români cred că războiul din Ucraina va dura cel puțin 5 ani, dar 37% sunt de părere că se va sfârși la finalul acestui an 62% dintre români își doresc ca țara noastră să sprijine Ucraina în războiul aflat în desfășurare. 

 

INTERESUL ROMÂNILOR PENTRU RĂZBOIUL DIN UCRAINA RĂMÂNE UNUL  CRESCUT ȘI CONSTANT

 

Chiar și după un an de la declanșarea războiului din Ucraina, două treimi dintre români sunt interesați de modul în care evoluează evenimentele din țara vecină și le urmăresc. Procentul este unul relativ constant, vârful de interes fiind atins în martie 2022.


Două treimi dintre românii care urmăresc evenimentele din Ucraina se informează cel puțin zilnic (30% de câteva ori pe zi, iar 35% cel mult o dată pe zi), un sfert dintre ei de 2-3 ori pe săptămână, iar 11% o dată pe săptămână sau mai rar.


Locuitorii din Moldova, adulții peste 64 de ani și bărbații sunt cei care urmăresc, în mod constant evenimentele din Ucraina, în proporții mai ridicate decât alte categorii de respondenți.
 
Televiziunea rămâne sursa principală de informare; posturile românești, inclusiv variantele lor online, sunt menționate de 87% dintre cei care doresc să fie la curent cu evenimentele din Ucraina, iar 12% menționează posturile de televiziune străine. Rețelele sociale online sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect pentru 24% dintre respondenți.

De la posturile de televiziune românești se informează în proporții mai ridicate respondenții peste 50 de ani, cei cu educație scăzută, dar și femeile; rețelele sociale sunt preferate de respondenții cu vârste între 18 și 50 de ani, dar și de cei cu studii superioare.
 
Evenimentele din Ucraina rămân subiect pentru discuțiile cu prietenii pentru 17% dintre participanții la studiu, dar și cu colegii de muncă pentru 9% dintre români.

Aproximativ o treime dintre români spun că nu urmăresc desfășurarea războiului din Ucraina. În rândul acestora îi regăsim în proporții mai ridicate pe tineri și pe adulții cu vârsta maximă de 50 de ani.

 

SENTIMENTELE ROMÂNILOR ASOCIATE RĂZBOIULUI

 

Sentimentele pe care românii le resimt cu privire la războiul din Ucraina au rămas neschimbate, în ultimele șase luni: teama este emoția dominantă, urmată fiind de îngrijorare și neliniște, dar și de compasiune.


Aproape unul din trei români (30%) declară că teama este sentimentul pe care îl resimte cel mai puternic cu privire la conflictul armat din țara vecină. Îngrijorarea și neliniștea (13%), dar și tristețea (8%), alături de compasiune, milă ori solidaritate (14%) sunt, de asemenea, resimțite.
 
Față de sondajul similar realizat în august 2022, la șase luni de la izbucnirea războiului, în rândul românilor crește ușor îngrijorarea cu privire la orizontul de finalizare a acestui conflict, dar și cea legată de posibilitatea izbucnirii unui conflict nuclear.

 

EXTINDEREA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA ȘI PERICOLUL RESIMȚIT DE ROMÂNI

 

Îngrijorarea românilor cu privire la extinderea războiului din Ucraina în țara noastră este în continuare semnificativă; la un an de la debutul conflictului două treimi dintre participanții la acest sondaj spun că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată, iar dintre aceștia un sfert cred că acest lucru se va și întâmpla. Procentele sunt în ușoară creștere față de luna august 2022, dar în scădere față de perioada de debut a conflictului.


Femeile, vârstnicii, persoanele cu educație scăzută și care locuiesc în mediului rural sunt cei în rândul cărora sentimentul de teamă privind pericolul invadării României este mai ridicat decât în rândul altor categorii de respondenți.


În același timp, femeile, respondenții cu vârste între 31 și 50 de ani, persoanele cu educație scăzută și care locuiesc în mediului rural, dar și în Moldova sunt mai convinși de o posibilă invazie a României.
 
45% dintre respondenții care cred că România este în pericol de a fi invadată sunt de părere că acest lucru este posibil să se întâmple în acest an, 10% spun că anul viitor, iar 36% cred că mai târziu.
 
În timp ce jumătate dintre participanții la studiu spun că de la începutul izbucnirii războiului din Ucraina nu s-au simțit în pericol în România, 12% susțin că se simt în pericol și acum, 15% au declarat că s-au simtit în pericol doar la începutul războiului, iar 23% se simt în pericol uneori, în funcție de evoluția evenimentelor din țara vecină.


Femeile, persoanele cu educație scăzută și persoanele care locuiesc în mediul rural și în Moldova se regăsesc în proporții mai crescute printre respondenții care se simt în pericol și în prezent.
 
13% dintre participanții la sondaj recunosc că s-au gândit de când a început războiul să părăsească România.


Pe de altă parte, peste un sfert dintre români spun că cazul în care războiul din Ucraina se va extinde și în România, iau în considerare să plece în altă țară. Sunt mai înclinați să facă acest lucru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, dar și cei între 36 și 50 de ani, respondenții cu studii superioare, femeile, cei care locuiesc în orașe și în județele din Moldova.

 

CÂT VA DURA RĂZBOIUL DIN UCRAINA?

 

Peste jumătate dintre români (55%) cred că războiul din Ucrana va mai dura: 39% cred că va dura și anul viitor, iar 16% sunt de părere că va dura cel puțin 5 ani.


În schimb peste o treime dintre cei intervievați (37%) cred că războiul se va termina în acest an.

 

ÎNCREDERE ROMÂNILOR ÎN CAPACITATEA NATO DE A FACE FAȚĂ UNUI POSIBIL ATAC AL RUSIEI

 

Încrederea românilor în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiunea noastră a atins cea mai ridicată cotă de la începutul declanțării războiului: 8 din  10 români își cred că NATO este capabilă să facă față unui atac al Rusiei  împotriva unor țări din regiune, membre ale Alianței. 

 

ESTE PREGĂTITĂ ROMÂNIA SĂ FACĂ FAȚĂ UNEI CONFRUNTĂRI ARMATE?

 

Cei mai mulți dintre români cred că, în prezent sau în viitorul apropiat, România nu este foarte pregătită pentru a face față unei confruntări armate; dacă peste un sfert (27%) apreciază că țara noastră nu este deloc pregătită, 38% sunt de părere că este mai degrabă nepregătită.  O treime dintre participanții la studiu sunt mai optimiști, 12% susțin că țara noastră este foarte pregătită, iar 21% că este mai degrabă pregătită pentru o astfel de situație.

 

SPRIJINUL ROMÂNIEI PENTRU UCRAINA

 

Sprijinul acordat de România Ucrainei  - atât cel privitor la refugiații din țara vecină, dar și cel legat de trimiterea de ajutoare umanitare – este de notorietate în rândul românilor. Deși autoritățile române nu au confirmat, până în prezent, că România ar fi livrat Ucrainei arme sau muniție, 47% dintre cei chestionați spun că, din câte cunosc ei,  România a trimis armament în Ucraina.
 
Aproape două trimi dintre români (62%) declară că își doresc ca România să sprijine Ucraina în războiul aflat în plină desfășurare, în timp ce 36% susțin că nu doresc acest lucru. Dacă în favoarea sprijinirii Ucrainei îi regăsim în proporții mai crescute pe tineri și pe respondenții cu studii superioare, persoanele cu vârste între 51 și 65 de ani se poziționează în proporții mai ridicate decât alte categorii împotriva acestui sprijin.


Întrebați cum anume ar trebui România să sprijine Ucraina în perioada următoare, cei mai mulți dintre participanții la sondaj cred că ajutorul trebuie să se materializeze prin oferirea de ajutoare umanitare (92%), 91% cred că țara noastră ar trebui să ajute refugiații din țara vecină (91%), 72% cred că ar trebui să ofere ajutor de specialitate, prin experți în diferite domenii (72%), iar 42% spun că România ar trebui să trimită armament în Ucraina.

 

POZIȚIONAREA ROMÂNIEI FAȚĂ DE EXTINDEREA NATO ȘI A UE

 

Românii sunt favorabili extinderii NATO și a UE. 88% dintre participanții la sondaj sunt, într-o oarecare sau în foarte mare măsură, de acord ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene, iar 72% sunt de acord ca același lucru să se întâmple cu Ucraina.


De asemenea, 83% dintre români se declară favorabili primirii Finlandei și Suediei în NATO.

 

Fișa tehnică a studiului:


Volumul eșantionului: 1.353 indivizi de 18 ani și peste


Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România


Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,7%


Perioada realizării anchetei: 30 ianuarie - 3 februarie 2023


Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Beneficiarul studiului: Sondajul face parte din programul de cercetări interne al IRES și este autofinanțat


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Kosovo participă cu peste 1.300 de militari la "Defender Europe '23"
SUA îndeamnă Taiwanul să privească războiul rus împotriva Ucrainei ca o lecție în fața unei puteri militare precum China
R. Moldova a anunțat retragerea din CSI / Subiectul - pe masa Consiliului de Securitate al Rusiei convocat de Vladimir Putin
SUA dislocă avioane F-22 capabile să străpungă orice apărare antiaeriană, la 200 km de granița Rusiei. Baza rusă Olenya, în raza F-22
”Ucraina trebuie să devină pe deplin interoperabilă cu Alianța”. Stoltenberg se așteaptă la un acord în NATO
Foto Agerpres: Miting electoral al președintelui Recep Tayyip Erdogan; Mihai Isac.
EXCLUSIV
Bătălia pentru Turcia: Erdogan vs. Kilicdaroglu intră în turul II, dar cu un mare favorit | Mihai Isac, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Acuzațiile aduse Africii de Sud privind livrarea de armament Rusiei iau amploare diplomatică
Franţa suplimentează ajutorul și spune că va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare
Rezultate alegeri Turcia: Erdogan câștigă, dar nu tranșează lupta în primul tur / Erdogan - 49.3%; Kilicdaroglu 45% (99% din voturi numărate) / update
Tot ce trebuie să știi despre alegerile din Turcia. Emoții pentru Erdogan, cine e Kemal Kilicdaroglu și de ce rezultatul e decisiv pentru întreaga lume
Un obiect neidentificat a pătruns în spațiul aerian al Poloniei din direcția Belarusului. Cel mai probabil - un balon de observație
Geoană: Războiul din Ucraina poate fi tranșat până în noiembrie 2024 / Marele pericol pentru România: O catastrofă demografică în perspectiva anului 2050
Erdogan sare în apărarea Rusiei și a lui Putin după ce Kilicdaroglu a acuzat Moscova că încearcă să influențeze rezultatul alegerilor
Apropierea istorică între Japonia și Coreea de Sud - singura șansă în fața tăvălugului chinez
UE accelerează: Va investi masiv în industria de apărare, ca răspuns la ameninţarea rusească
Erdogan se află mult în urma principalului său rival. Unul dintre adversarii lui Erdogan s-a retras cu trei zile înainte de primul tur de alegeri
NATO pregătește schimbări majore: O nouă Strategie de răspuns pentru Rusia / Comandamentul de la Sibiu, posibil Cartier general pentru trupele NATO din sudul Europei
Cooperarea militară iraniano-siriană ia amploare. Baze militare, dezvoltarea industriei și consiliere militară pentru Siria - scopul comun
Rusia va denunța Tratatul privind Forțele Armate convenționale din Europa. Putin a semnat deja un decret în acest sens 
Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO: „Goliath se clatină, David a demonstrat o imensă iscusinţă tactică”
„Pe aici nu se trece”: Rusia pierde teren la Bahmut. O brigadă rusă și-a abandonat pozițiile și a fost nevoită să se retragă doi kilometri
Atac masiv asupra Israelului: 270 de rachete lansate de Jihadul Islamic, proxy al Iranului. A fost țintit inclusiv Tel Avivul
Coreea de Sud este dispusă să ajute România cu investiții în industria de apărare sau pentru construcţia de noi centrale nucleare
Resturile de rachetă găsite în Polonia luna trecută sunt probabil de la o rachetă rusă Kh-55 (presa poloneză)
Zelenski, discuții cu șefa Comisiei privind urgentarea livrării milionului de obuze. Noul pachet de sancțiuni ar putea viza și industria nucleară rusă
Neutra Elveție a desfășurat unul dintre cele mai mari exerciții militare din ultimii 30 de ani
Liderul de facto al Arabiei Saudite s-a întâlnit la Riad cu consilierii pentru securitate națională din SUA, Emirate și India
Iordania a bombardat fabricile siriene de producere a Captagonului din proximitatea frontierei comune
Diplomația chineză, pe noi culmi: Ministrul de externe face un tur de forță în trei state din Europa, iar scopul principal nu poate fi decât unul singur
Imran Khan, fostul premier al Pakistanului, a fost arestat de armată la Islamabad

Ştiri Recomandate

De ce nu a învins Rusia în Ucraina în 3 zile? Gen. Breedlove: Eșec usturător al aviației militare / Soldatul rus trăiește azi cu spaima unui atac ucrainean devastator
Elveția, în fața unui pas istoric: Reexportul armelor către țările aflate în război, o decizie care merge ”în prelungiri”, după un vot pozitiv în Camera superioară a Parlamentului
Rusia a confundat tractoare ucrainene cu tancuri Leopard germane (Foto/Video). Utilaje agricole distruse, prezentate de ruși ca fiind tancuri
Rheinmetall lucrează la foc continuu: Germania va trimite Kievului încă 20 de vehicule de Marder și muniție pentru sistemul antiaerian Gepard
Grupul de partizani ''Legiunea Libertate pentru Rusia" susţine că a adus tancuri în regiunea rusă Belgorod (Video)
Rusia a calculat greșit și și-a inundat propriile poziții. Ucraina spune că ocupantul va trebui să ia „decizie serioase” pe front
Zelenski: Mai multe țări și-au confirmat intenția de a furniza avioane F-16 către Ucraina
Casa Albă: Deocamdată, SUA nu pot determina într-un mod concludent cauza distrugerii barajului de la Nova Kahovka
Germania și-ar putea reconsidera poziția privind furnizarea de avioane de luptă moderne către Ucraina
După 45 de ani de exploatare, armata cehă renunță la elicopterele de producție sovietică de tip Mi-24/35
Cum explică Armata României scufundarea blindatului Piranha 3 în Dunăre. Gen. Nicolaescu: Nimic spectaculos. Procedurile au fost respectate
Lavrov: Avioanele F-16 ucrainene ar putea transporta arme nucleare. Rușii sunt oameni pașnici. Europa a ales calea războiului
Aruncarea în aer de către Rusia a barajului Kahovka nu va opri contraofensiva. Planurile Ucrainei au luat în calcul și acest scenariu
Tancurile ucrainene T-64 vor fi reparate și modernizate în Cehia
Patriot, cel mai scump program din istoria României, e top dar nu e suficient. Gen. Mîndrescu: Nu poți trage cu Patriot după drone
Iranul și-a prezentat racheta hipersonică ”unică în lume”. Racheta Fattah ar ajunge în Israel în 4 minute
Un nou „episod Himars”: Moscova se laudă cu opt tancuri Leopard distruse, dar nu vine cu dovezi
Ambasada Ucrainei în România: Rusia a aruncat în aer barajul de la Kahovka. Act terorist planificat ca urmare a evoluțiilor de pe front
Formatul Bucureşti 9. Iohannis: Rusia este cea mai mare ameninţare pentru securitatea euroatlantică. NATO are nevoie de o apărare înaintată mai robustă
Australia, SUA și Ucraina ar discuta despre furnizarea a 41 de avioane F/A-18 către Ucraina
Un militar ucrainean a demonstrat cât de mult contează factorul uman în operarea unei drone (Video). Un sistem rusesc Tor-M2 a ratat ţinta
Orban a negociat cu șeful Rosatom finalizarea centralei nucleare Paks
Un blindat Piranha 3 al Armatei României s-a scufundat în Dunăre încercând să traverseze Brațul Borcea
Forţele ruse de ocupaţie au aruncat în aer barajul de pe Nipru de la Nova Kahovka, regiunea Herson (Foto/Video)
Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) se declară singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod (Video)
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Dacă România sau Bulgaria cad, Rusia are drum liber până la Munchen/Berlin
Flota rusă din Marea Baltică a început desfășurarea de exerciții de amploare, în contrapartidă la manevrele NATO “Baltops-2023”
La 79 de ani de la Ziua Z, cea mai importantă operațiune militară ar putea însemna începutul sfârșitului pentru Rusia lui Putin
Cine va fi noul șef al NATO. Vizita premierului danez la Casa Albă, motiv de speculații, dar subiectul ”F-16 pentru Ucraina” arde
În Marea Baltică începe cel mai mare exercițiu naval din Europa – BALTOPS
Fostul vicepreședinte al SUA Pence va candida pentru președinția SUA. Numărul mare de candidați republicani lucrează în favoarea nominalizării lui Trump - Analiză Reuters
SUA și Arabia Saudită rămân aliați militari apropiați. Contract gigant al Regatului pentru 7 sisteme de ultimă generație THAAD și 360 de rachete