Niciun sistem de apărare nu poate proteja Europa de rachete balistice ruseşti Oreshnik: Comandantul NATO admite că are nevoie de un arsenal arme cu rază lungă de acțiune
NATO trebuie să aibă în arsenalul său arme cu rază lungă de acțiune pentru a răspunde amenințării noii rachete balistice hipersonice Oreshnik a Rusiei. Amiralul Pierre Vandier, Comandantul Suprem Aliat al NATO pentru Transformare, a declarat într-un interviu pentru Defense News.
Putin a confirmat că Rusia a lansat, pe 21 noiembrie, cea mai recentă rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune, cunoscută sub numele de „Oreshnik”, vizând orașul Dnipro din Ucraina.
„Stabilitatea este capacitatea de a răspunde. Dacă Rusia are mijloacele de a lovi Europa pe o rază de 2.000 km, trebuie să fii capabil să răspunzi. Descurajarea este o modalitate de a pune presiune pe inamic înainte ca el să ajungă la tine. El trebuie să se gândească la consecințele acțiunilor sale înainte de a le întreprinde. Astăzi vedem exact opusul”, a spus generalul.
Pierre Vandier a subliniat că nu va fi posibilă protejarea Europei prin crearea a ceva asemănător Iron Dome-ului israelian.
„Ați văzut limitele Iron Dome în Israel. Având în vedere dimensiunea Europei, ideea de a scăpa de amenințare prin crearea unui Iron Dome european pur și simplu nu este fezabilă. Este precum bateriile pentru electricitate - pur și simplu nu se va întâmpla”.
Amiralul a adăugat că, în ultimii patru-cinci ani, majoritatea măsurilor de stabilizare care au fost create după Războiul Rece au încetat să mai funcționeze. În special, el a menționat Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, din care s-au retras Statele Unite și Rusia:
„Ne-am întors la problema cu care ne-am confruntat în anii 1980, când puteai avea arme balistice cu rază lungă de acțiune care puteau amenința Europa... Ne-am întors acum la o perioadă în care astfel de rachete pot fi folosite liber”.
Pierre Vandier a subliniat că eforturile Rusiei sunt îndreptate acum nu numai împotriva Ucrainei, ci și la nivel global împotriva Occidentului, și includ acțiuni spațiale, cibernetice, terestre și hibride.
Amiralul a remarcat, de asemenea, că, în ciuda faptului că Rusia pierde în medie 1.000 de oameni pe săptămână în Ucraina, „ei știu să se adapteze bine”.
„Trăim într-un moment în care timpul de răspuns s-a accelerat”, a spus Vandier.
Joi, 26 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea utiliza din nou racheta balistică cu rază intermediară de acțiune Oreshnik „dacă este necesar”, dar „nu se va grăbi”.
La rândul său, Alexander Lukașenko a declarat la o reuniune a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic din 26 decembrie că intenționează să desfășoare „o duzină” de rachete rusești Oreshnik în Belarus.
La 21 noiembrie, forțele armate ruse au lovit o zonă din apropierea unei instalații a industriei de apărare din Dnipro cu o rachetă balistică experimentală Oreshnik cu rază medie de acțiune.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un mesaj video la o zi după atac că racheta balistică hipersonică Oreshnik nu a fost interceptată:
„Nu există mijloace de a contracara astfel de arme astăzi. Rachetele atacă ținta la o viteză de 10 Mach, adică 2,5-3 kilometri pe secundă. Sistemele actuale de apărare antiaeriană disponibile în lume și sistemele de apărare antirachetă dezvoltate de americani în Europa nu pot intercepta astfel de rachete. Este imposibil”.
După cum a raportat Vocea Americii, această afirmație este cel mai probabil falsă. Deși armele hipersonice reprezintă provocări unice pentru apărarea antirachetă, experții și dovezile disponibile sugerează că afirmația lui Putin este o exagerare a realităților tehnologice actuale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News