Statele Unite încă ezită să ofere Ucrainei rachete ATACMS: Ce temeri sunt la nivelul Pentagonului şi în ce condiţii ar putea avea loc un transfer?
Administrația președintelui american Joe Biden refuză să transfere Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, în pofida solicitărilor Kievului și a presiunilor exercitate de legislatorii americani, precizează The Washington Post care citează, sub rezerva anonimatului, mai mulţi oficiali americani.
Reprezentanții Pentagonului și ai administrației prezidențiale au declarat că în ultimele luni nu au existat nici schimbări, nici discuții de fond pe această temă. Pentagonul consideră că Ucraina are nevoi de cu totul alte sisteme de arme. Pentagonul se teme, de asemenea, că trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina ar submina serios pregătirea SUA pentru potențiale conflicte.
Oficialii au declarat că numărul de ATACMS din arsenalul american ar trebui să rămână fix până când acestea vor fi înlocuite cu următoarea generație de rachete PrSM cu rază mai lungă de acțiune. Acestea sunt așteptate să intre în serviciu până la sfârșitul acestui an.
The Washington Post a relatat că Lockheed Martin, unul dintre cei mai importanţi producător de armament din SUA, produce anual 500 de rachete de tip ATACMS, dar acestea sunt destinate vânzării către alte țări.
De asemenea, The New York Times a relatat că administrația președintelui american Joe Biden are o dezbatere "discretă" cu privire la posibilitatea de a trimite Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ATACMS.
În același timp, în timpul recentului summit NATO de la Vilnius, președintele Volodimir Zelenski a declarat că, în timpul discuțiilor sale cu președintele american Joe Biden, a ridicat problema dotării Ucrainei cu ATACMS, dar nu s-a ajuns la niciun acord.
Sistemele de rachete tactice ATACMS ale armatei sunt rachete sol-sol cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, de aproximativ patru ori mai mare decât raza de acțiune a rachetelor utilizate de sistemele mobile HIMARS pe care Statele Unite au început să le trimită către Ucrainei încă de anul trecut.
Anterior, presa a relatat că administrația Biden a explicat părții ucrainene reticența să față de transferul unor rachete de tip ATACMS cu rază de acțiune mai mare, spunând că, în acest caz, ar putea rămâne prea puține în stocul armatei americane.
Recent, Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA a susținut o rezoluție prin care se solicită administrației de la Casa Albă să transfere ATACMS Ucrainei.
Mai mulţi oficiali din Statele Unite au înaintat o rezoluție bipartizană prin care se solicită administrației Biden să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS. Rezoluția H.Res. 488 a fost examinată și susținută de Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite.
,,Rachetele ATAСMS sunt de o importanță critică pentru succesul contraofensivei Ucrainei. ATACMS au o rază de acțiune de până la 190 de mile (peste 300 km - n.r.), ceea ce permite forțelor ucrainene să lovească teritoriile ocupate de ruși", a declarat recent congresmanul republican Michael McCaul.
Documentul subliniază necesitatea de a furniza imediat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, menținând în același timp pregătirea de luptă a Statelor Unite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News