Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Stoltenberg: 'Rusia a amenințat cu atacuri nucleare aliați, inclusiv România'. NATO intervine în 'scandalul F/A-18' din Germania
12 mai, 19:04
Participarea Germaniei la forţa de descurajarea nucleară americană în Europa a născut un adevărat conflict politic la Berlin.
Avioane elvețiene F/A-18, sursă foto: Forțele Aeriene Elvețiene

Contextul

 

Așa cum știm, Germania nu deține arme nucleare. Partidul Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului (CDU), se opun prezenței nucleare americane pe teritoriul german. Rolf Mutzenich, unul din liderii formațiunii, e de părere că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră".

Disputa are loc în jurul schimbării aeronavelor Tornado, care pot transporta armament nuclear american în cadrul NATO. SDP se opune astfel achiziționării aeronavelor americane F/A-18 care pot transporta arme nucleare și doresc achiziționarea Eurofighter, fabricat de Germania, Spania, Italia şi Regatul Unite. Doar că aeronavele Eurofighter nu vor putea să transporte bombele nucleare americane în cadrul NATO.

Germania pare să fi găsit o soluție de compromis: Berlinul va achiziționa 45 de aparate F/A-18 ale Boeing, dar și 90 de aparate Eurofighter ale Airbus.

 

F/A-18 pentru Germania. NATO apără doctrina „nuclear sharing”

 

În tot acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o scrisoare publicată pe site-ul NATO și citat de Defense News și media din Germania, subliniază importanța continuării participării Germaniei la descurajarea nucleară din Europa.

NATO amintește că politica sa nucleară este defensivă. Totodată, Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va disloca rachete nucleare terestre în Europa, dar Federația Rusă reprezintă o reală amenințare. Stoltenberg amintește că Moscova a încălcat de mai multe ori prevederile Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare.

În acest sens, secretarul general al NATO consideră că doar respectarea doctrinei „nuclear sharing” ar asigura în continuare o poziția în care Berlinul se află la masa deciziilor strategice din cadrul Alianței.

 

Stoltenberg: Rusia a amenințat cu atacuri nucleare aliați, inclusiv România

 

În ceea ce privește amenințarea nucleară a Rusiei, liderul Alianței subliniază că dacă NATO folosește arsenalul nuclear în scop politic, Moscova continuă integrarea arsenalului nuclear în programele sale militare și investește masiv în dezvoltarea acestora. 

Stoltenberg a amintit că rușii au dislocate rachete nucleare în exclava Kaliningrad care se află la doar 500 de kilometri de Berlin. Mai mult Kremlinul a amenințat aliați cu atacuri nucleare, inclusiv România.

Rusia a dislocat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. A amenințat cu atacuri nucleare aliați precum Danemarca, Polonia și România. De asemenea, Rusia a anexat ilegal o parte a Ucrainei, stat a căror frontiere se angajase anterior să le respecte în schimbul renunțării Ucrainei la armamentul nuclear”, mai precizează Stoltenberg.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Nava de desant USS Bonhomme Richard a luat foc la baza navală San Diego (Video)
Schimburi de focuri între Armenia și Azerbaidjan la frontieră - Update
În vizită la militari americani răniţi pe front, Donald Trump poartă în premieră mască în public
Marea Britanie investește masiv în securizarea frontierelor post-Brexit
O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie
Peste o jumătate de milion de rezidenţi din Hong Kong au votat la alegerile primare ale partidelor pro-democraţie
Bombardament neidentificat în estul Siriei. Mai mulți membri ai milițiilor iraniene au fost uciși
Iranul îşi va dezvolta industria petrolieră, în ciuda sancţiunilor SUA
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro