Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
Avionul tactic stealth, un mijloc formidabil de luptă, este cu siguranță un schimbător de joc. Americanii îl au din anii 80, poate chiar 70 ai secolului trecut. De fapt, chiar ei l-au inventat. Alții l-au descoperit cu 30 de ani mai târziu, în secolul 21 și, posibil, cu un mic ajutor din spionaj. Avioanele lor putea fi la fel de bune ca originalul sau nu, ori poate chiar mai bune. Greu de spus, pentru că secretul este unul foarte mare. La fel de bine, avionul de luptă stealth ar putea fi pentru ei un fel de conjectură Riemann, adică îl folosesc, dar încă nu-și dau seama cum a fost inventat.
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania

Pe 12 septembrie, trei site-uri internet au publicat, aparent independent unul de celălalt, câte un articol în limba engleză despre întrebuințarea avioanelor stealth rusești Su-57 în atacuri asupra Ucrainei.

Deși nu intră în categoria celor mai citite puublicații, site-urile respective (individualizate în continuare A, B și C, în funcție de ordinea în care au fost publicate articolele), datorită faptului că sunt specializate pe probleme militare, dau o anumită aură de autenticitate informațiilor prezentate. Desigur și limbajul folosit, precum și unele afirmații reale, dar foarte generale, contribuie la confecționarea credibilității mesajului.

 

Senzațional!...Sau nu

Avioane Su-57 rusești. Foto:  Ministerul Apărării din Rusia, via Defence24

Narațiunile din cele trei articole nu sunt identice dar au câteva puncte comune.

Unul dintre ele este că surse din Forțele Aeriene ucrainene au precizat că aeronave Su-57 rusești au desfășurat peste 40 de lovituri împotriva Ucrainei. Sursele din Forțele Aeriene ucrainene nu sunt menționate dar nu ar fi o problemă pentru că și marile agenții de presă fac acest lucru.

Pentru a face povestea cât mai autentică, în fiecare articol este inserată o remarcă din 9 ianuarie 2023, făcută de Ministerul britanic al Apărării (pe rețeaua X), în care se precizează că, ”cel puțin din iunie 2022, forțele aerospațiale ruse au folosit aproape sigur Su-57 FELON pentru a desfășura misiuni împotriva Ucrainei.”

Mai departe, toate articolele sugerează că Su-57 ar fi fost folosite la distrugerea centralei termice Trypillia, de lângă Kiev, pe 11 aprilie 2024.

Sunt și puncte comune doar în câte două articole, cele mai multe identități fiind între site-urile A și C.

Potrivit site-urilor A și C, Su-57 lansează rachetele din spațiul aerian al regiunilor rusești Kursk și Briansk, precum și din regiunea ucraineană ocupată Lugansk, în timp ce site-ul B nu face referiri pe acest subiect.

Site-urile A și C precizează, cu unele mici diferențe, că activitatea avioanelor Su-57 s-a intensificat în ultimele șapte luni. Astfel, site-ul A precizează că au fost efectuate 30 de atacuri (din cele toate 40) în timp ce pe site-ul C se face referire la 40 de atacuri efectuate (adică toate) începând luna februarie.

Un alt punct comun între site-urile A și C este lansarea a 30 de rachete de croazieră în ultimele șapte luni.

Site-urile A și B precizează că la lovirea centralei Trypillia au fost folosite rachete Kh-69, în timp ce site-ul C nu face referiri la tipul de rachetă folosit în atac.

Există și o informație majoră care este postată doar pe un singur site. Ea pare un fel de contribuție personală la întreaga narațiune despre Su-57 și, probabil, are ca scop să creeze, în rândul cititorilor, convingerea de mare dezvăluire precum și de mare autenticitate.

Astfel, poate cea mai interesantă știre din această întreagă poveste despre folosirea Su-57 la atacarea Ucrainei este precizarea din articolul postat pe site-ul B, potrivit căreia avioanele Su-57 au fost folosite pe 4 septembrie 2024 în atacul asupra orașului Lviv din vestul Ucrainei, când și-au pierdut viața șapte persoane.

 

Cât de obiective sunt materialele despre Su-57?

Su-34 și Su-57

Alte referiri din articole sunt mai puțin legate de situația operativă din Ucraina. Sunt prezentate unele caracteristici avansate ale rachetelor folosite de avionul Su-57, printre care Kh-69, Kh-59MK2, Kh-58USHK, K-77M. Se fac referiri și la misiuni în Siria efectuate în trecut de avioane Su-57.

Ca o caracteristică generală, se observă că tonul fiecăruia dintre cele trei articole este laudativ față de aeronavele Su-57, o tendință pe care o observăm și față de alte arme rusești, prezentate în aceste publicații.

Se pune întrebarea legitimă cât de veridică este afirmația, prezentă în materiale, potrivit căreia ”surse din Forțele Aeriene ucrainene au informat …”. Chiar există acele surse din Forțele Aeriene ucrainene care să fi declarat așa ceva pentru cele trei publicații? Sau - ca să se credibilizeze informația - este prezentată sursă inventată?

Dacă există, atunci putem presupune că acele surse ucrainene sunt trădători și armata ucraineană are unele probleme interne de rezolvat. Varianta doi este că acele surse au încercat să avertizeze comunitatea internațională despre ceva important dar, când au văzut ce a ieșit, au încheiat, probabil, orice colaborare cu site-urile respective. În ambele cazuri, urmarea cea mai probabilă pentru cele trei site-uri ar fi pierderea unei surse cu acces la un nivel foarte înalt din punct de vedere militar. Apare astfel o nouă întrebare. Merită să fie sacrificată sursa respectivă? Este posibilă o sacrificare mortală în actualele condiții pentru că serviciile de contraspionaj ucrainene nu vor da înapoi.

Desigur, există și varianta banală ca aceste articole să fie o invenție pură. În limba ucraineană nu apare absolut nimic pe acest subiect, precum și nici în franceză sau germană. Nici măcar în rusă nu există nimic. Această absență remarcabilă din media în alte limbi, precum și asemănările evidente dar nu perfecte dintre cele trei articole, poate duce și la concluzia că articolele au fost generate cu inteligența artificială. Generatorul de texte, probabil unul foarte avansat existent doar pentru limba engleză, ar avea ca intrări anumite informații cheie pe care le respectă întocmai. Fiecare articol ar fi primit un set unic informații care trebuia să fie neapărat în articol, cum ar fi cele peste ”40 de atacuri” și ”surse din Forțele Aeriene ucrainene” dar și o anumită individualizare la fiecare articol.

În economia întregului război informațional aceste trei articole cântăresc cât o picătură, dar fără reacție din partea Occidentului aceste picături vor forma un ocean, nu peste mult timp. Poate ar fi timpul ca acele faimoase echipe și instrumente de luptă împotriva dezinformării să reacționeze mai rapid, decât la bilanțurile care apar peste luni de zile după ce a avut loc o operație informațională și răul a fost făcut. Oamenii simpli, pervertiți unul câte unul de aceste narațiuni pro-ruse scrise sub masca profesionalismului, vor forma în viitor o masă critică care vor schimba rezultatele alegerilor.

Ce s-a urmărit precis prin aceste trei articole este greu de spus. Cu siguranță fac parte din războiul informațional la scară mare dintre Rusia și Occident. Cu siguranță fac parte dintr-o operație informațională care este parte a acestui război. Un scop al operației ar putea fi testarea eficienței unui anumit mod de expunere a unei narațiuni favorabile Rusiei. Un altul ar putea fi consolidarea audienței celor trei site-uri cu ceva excepțional. În plus, mai intră în plasa narațiunilor rusești și câțiva avizi de senzațional, care nu au timpul și nici determinarea să acceseze informațiile din mai multe surse.

 

Cum ar trebui să fie un avion cu adevărat ”invizibil”, nu struțo-cămila rusească Su-57

F-22 Raptor, photo source: Lockheed Martin

Într-o altă ordine de idei, articolele despre avioane de luptă stealth, spionaj, forțe speciale și alte elemente militare îngropate în secrete adânci sunt ca mersul pe gheața subțire, adică total nesigure mai ales când nu sunt bazate pe surse oficiale. Despre Su-57 se pot spune pure invenții, deoarece nimic nu se poate verifica din surse de încredere. De exemplu avionul s-ar putea să nu fie unul stealth avansat, la fel cu racheta hipersonică Khinzhal care nu este atât de grozavă precum o lăudau rușii.

Spre deosebire de Su-57, din SUA avem informații confirmate despre avioanele stealth americane și eficacitatea lor. În 1999, un F-117A american a fost doborât deasupra Belgradului în Serbia. Este un fapt confirmat. La prima vedere, pare să afecteze imaginea despre tehnologia stealth a avioanelor americane. Dar analizând mai profund lucrurile, se observă cu totul altceva. Piloții americani de pe F-117A au avut curajul să zboare chiar deasupra capitalei Belgrad, extrem de bine apărată antiaerian, ferm convinși că nu vor fi descoperiți. Zbori așa doar când ești foarte sigur pe ceea ce ai, deși era o tehnologie stealth din anii 70 ai secolului trecut. De-atunci, americanii au mai făcut B-2, F-22, F-35 și mai nou B-21, bazându-se pe multe, multe lecții învățate.

Avioanele stealth sunt făcute să vină în ascuns deasupra adversarului, astfel încât acesta să nu dispună de timp de ripostă. Lansarea de rachete de la sute de km, cum o fac rușii cu Su-57 din regiunile Kursk, Briansk și Lugansk, conform a două din cele trei articole, se poate face și cu alte avioane care nu sunt neapărat stealth.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cazul dronei ruse care a survolat Polonia, încă un argument pentru dărâmarea mitului invulnerabilității umbrelei antiaeriene
La vânătoare de F-16. Rușii susțin că ar fi lovit un hangar într-o bază aeriană din Ucraina unde sunt dislocate două avioane F-16
Bombardiere rusești Tu-22 s-au apropiat la doar câțiva kilometri de România. Rușii au lovit din zona Insulei Șerpilor în sudul Ucrainei
SR-72, aeronava cu care Statele Unite vor să schimbe jocul în tehnologia hipersonică: Ideală pentru a lovi ținte în medii periculoase în care aeronavele cu pilot ar fi prea lente
Avioane de cercetare ale NATO monitorizează zona Mării Negre în contextul sărbătoririi Zilei Independenței Ucrainei programată pentru acest weekend
Rușii au mai luptat împotriva F-16, dar admit că se tem cu adevărat de rachetele americane JASSM: „Imaginați-vă că trei F-uri ar lansa 6 JASSM către Podul Crimeei”
La aviație România nu a urmat modelul Poloniei și poate că nu e rău. Un pilot polonez explică de ce combinația F-16, FA-50, F-35 și F-15 e un adevărat coșmar
F-22, considerat de mulți cel mai performant avion de luptă, e de acum și mai letal. SUA testează tehnologii de generația a 6-a pe Raptor
Forțele Aeriene Ucrainene au arătat cum lansează bomba ghidată AASM Hammer pentru a lovi un post de comandă rusesc aflat în regiunea Kursk (Foto/Video)
Ucraina poate folosi orice arme în Kursk, cu excepția Storm Shadow și ATACMS. Sunt esențiale, spune Kievul - pot fi înlocuite cu drone, răspunde SUA
Ciudatul caz al pilotului rus de Flanker care își făcea un selfie și transmitea mesaje video în timp ce era doborât (VIDEO)
Rușii se plâng că sunt hărțuiți în Siria de avioane F-18 și F-15: ”Avionul american aproape că a provocat un incident fatal. Am prevenit o coliziune”
Avantaj SUA. Ce știm despre AIM-174B, noua rachetă care lovește ținte aeriene mai departe decât o pot face rușii și chinezii
Demonstrație de forță rară a SUA în Europa. Avioane F-35, într-o misiune fulger, au exersat lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp
Explozii au răsunat în Crimeea. Rușii susțin că au respins un atac asupra Podului Crimeea, executat de militarii ucraineni cu 12 rachete ATACMS
Un bombardier rusesc de tip Tu-22M3 s-a prăbușit în Rusia. Avionul a luat foc în aer, rușii indică o cauză tehnică
Avioanele F-16 ale Ucrainei vor face zile grele Armatei ruse. Pentagonul pregătește transferul rachetelor AGM-158 JASSM care vor putea lovi și mai adânc în teritoriul Rusiei
Apar efectele atacurilor ucrainene din noaptea de 13/14 august: Aviația rusă a redus la jumătate numărul de bombe ghidate pe care le aruncă în regiunea Sumî
Moscova, pe punctul de a transfera rachete balistice Fath-360. Avertisment american: Rusia se va confrunta cu represalii dure dacă va desfășura rachetele iraniene
F-16 vin în etape, dar MiG-29 rămân principalele avioane utilizate de Ucraina. Imagini spectaculoase cu lansări de bombe franceze AASM Hammer de pe MiG-29 (Foto/Video)
Noapte agitată în Rusia: Ucraina a lovit 4 baze aeriene în cel mai mare atac asupra aerodromurilor ruse de la începutul războiului. Bazele deserveau Su-34 sau Su-35
Două avioane Rafale s-au ciocnit în zbor în Franța. Un pilot s-a catapultat, din păcate alți doi sunt de negăsit după coliziune
Primul avion rus doborât de ucraineni de pe și în teritoriul Rusiei. Un Su-34 aflat în misiune de luptă, lovit de rachete ucrainene
Polonia a semnat o achiziție istorică de 96 elicoptere AH-64E Apache americane. Și face și offset într-un contract de peste 9 miliarde de euro
Propunerea unui senator american: Avioane F-16 pentru Ucraina, la pachet cu tot cu foşti piloţi occidentali în retragere
Noua dronă grea rusă S-70 care a zburat cu mare fast în formație cu un Su-57 bate pasul pe loc. Okhotnik nu a trecut încă de faza testelor preliminare
Cum vor suedezii să câștige cea mai mare licitație de avioane militare din istorie cu Gripen E, deși nu au vândut extern avionul de 10 ani
Rușii își refac aviația afectată de război. Ministerul rus al Apărării a primit un nou lot de avioane de vânătoare modernizate de tip Su-30SM2
Demonstraţie de forţă a SUA (Foto/Video): Un bombardier strategic B-2 a scufundat o navă, utilizând o bombă QUICKSINK

Ştiri Recomandate

Războiul din Ucraina a făcut deja peste un milion de victime (morți și răniți). Rusia ocupă 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, dar prețul e devastator
EXCLUSIV
Un avertisment ignorat şi un îndemn eronat: Cum explică experţii militari seria de incidente din Liban cu explozia pagerelor?
Este divizat sau nu NATO în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei? „Este ceva personal” - De ce Germania refuză în continuare să ofere Ucrainei rachete Taurus
„Prea periculoasă pentru a fi ignorată” - activitatea răuvoitoare a Rusiei în regiunea baltică va testa reacţia NATO
Aviația americană începe construcția forței care va descuraja sau va învinge China
Deși nu mai sunt vizibile, dronele de atac Bayraktar TB2 ale armatei ucrainene zboară în continuare în zona Mării Negre, îndeplinind misiuni de cercetare și indicare a țintelor 
Forțele armate ucrainene au lovit un poligon de antrenament al armatei ruse, aflat în apropiere de Donețk (Foto/Video)
Lupta pentru Mariupol continuă: Ucraina distruge depozite de muniție rusești aflate în apropierea orașului ocupat
Rusia presează în „operațiunea Su-75”, răspunsul rus la F-35. Presiune pe un gigant asiatic căruia i s-a promis linia de producția și un preț scăzut
Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate
Controversatul documentar „Rușii în război”, considerat o formă subtilă a propagandei ruse, va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto
Pentru prima oară România va deține postul de vicepreședinte al Comisiei Europene prin Roxana Mînzatu. Aceasta e și noul Comisar pe educație, muncă și demografie
Obuzierele K9 ale României, la Petrești pe urmele camioanelor Iveco? O posibilă variantă pentru offset în programul K9 Tunetul
Ireal: În derivă totală, soldații rușii sunt pe același palier cu ISIS. Au executat cu o sabie un prizonier ucrainean de război neînarmat
Marea Britanie caută sprijin european pentru a da curs solicitării Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune: Ce baze ale armatei ruse au ucrainenii în vizor?
U.S. Air Force anunță care sunt bazele de desfăşurare pentru B-21 Raider: Acest bombardier stealth este destinat să joace un rol-cheie în strategia de descurajare a Statelor Unite
Ucraina va primi un alt lot de avioane daneze F-16 în acest an: Kievul caută în continuare piloți în retragere din țările NATO pentru a pilota aceste aeronave
Ambasada Israelului în România organizează azi forumul de securitate cibernetică
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Luptătorii yemeniți din gruparea Al Houthi au ajuns pe Înălțimile Golan din Siria pentru a ataca Israelul
Compania Lockheed Martin dezvoltă racheta JASSM-XR cu o rază de acțiune semnificativ mai mare, de până la 1600 km
Nave de luptă din Rusia și China au desfășurat exerciții comune cu trageri de artilerie și lansări de rachete în Marea Japoniei
Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze
Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Forțele ucrainene continuă să respingă asalturile rusești în direcția Pokrovsk (Foto/Video): O mare coloană de blindate a fost complet distrusă
Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est
Rusia nu aduce în regiunea Kursk suficiente forțe pentru o contraofensivă decisivă. Prioritatea rămâne Donbasul
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă
Rusia a stabilit anul în care să obțină victoria în Ucraina. În caz contrar prelungirea războiului ar putea aduce probleme
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
pixel