SUA ar putea trimite Ucrainei baterii antiaeriene HAWK de generație mai veche, ținute în depozite câteva decenii
Statele Unite ar putea transfera sistemele sale mai vechi de apărare aeriană HAWK în Ucraina pentru a proteja cerul deasupra Ucrainei de loviturile dronelor și rachetelor, lansate de forțele ruse asupra infrastructurii civile și critice.
Potrivit Reuters, care citează doi oficiali americani, președintele Biden își va folosi prerogativele (Presidential Drawdown Authority - PDA) pentru a transfera sisteme HAWK în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de asistență militară de 700 de mil de dolari.
PDA permite președintelui SUA să transfere, rapid și fără aprobarea Congresului arme defensive din stocul Armatei, ca răspuns de urgență.
O decizie în acest sens ar putea veni spre sfârșitul săptămânii, arată oficialii citați de Reuters.
Inițial, SUA vor trimite în Ucraina doar rachetele interceptoare pentru sistemul HAWK, deoarece nu este clar în ce stare sunt lansatoare de rachete. Oficialii americani spun că sistemele au stat în depozit câteva decenii și au nevoie de o evaluare înainte de a fi trimise pe front.
Reuters nu a putut determina câte sisteme și rachete HAWK pot fi transferate la Kiev. Casa Albă a refuzat să comenteze.
Rachetele interceptoare HAWK vor fi o completare binevenită a sistemelor de rachete Stinger, sistemele de apărare aeriană mai mici și cu rază mai scurtă de acțiune pe care SUA le-au desfășurat deja pentru a contracara invazia rusă.
Sistemul HAWK este, de asemenea, predecesorul sistemului de apărare antirachetă PATRIOT, care încă nu este disponibil pentru Ucraina.
Sistemul HAWK PIP III R operat de România
Sistemele de rachete sol-aer cu bătaie medie HAWK (denumire provenită din acronimul Homing All the Way Killer) asigură apărarea aeriană cu baza la sol a unor obiective importante împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, a rachetelor de croazieră şi a altor vehicule aeriene ce evoluează la înălţimi mici şi medii.
Sistemul HAWK se bazează pe tehnologia dezvoltată în perioada războiului din Vietnam, dar a fost modernizat de-a lungul timpului.
Bateriile HAWK livrate României sunt integrate cu sistemele de tip Patriot modernizate şi cu radare de înălţime şi viteze mari, sistemele au capabilităţi TBMD (capabilităţi de apărare împotriva rachetelor balistice tactice).
Prin adăugarea facilităţii de indicare externă sistemul are capabilitatea de angajare a rachetelor balistice tactice.
Rachetele au configuraţie aerodinamică tip săgeată, cu aripi delta şi cârme-eleroane dreptunghiulare. Capetele de autodirijare sunt prevăzute cu reţele de antene fazate realizate în tehnologii de prelucrare numerică.
Primele baterii HAWK PIP III R au executat trageri reale în poligonul Capu Midia în perioada 2012-2013 și au o capacitate de luptă conform standardelor NATO.
Instalațiile HAWK sunt fabricate de Raytheon Technologies. Probabilitatea de a distruge ținta capturată de acestea este de 85%.
Raza maximă de acțiune a HAWK este de 40 km, altitudinea maximă la care pot zbura rachetele este de 18 km, iar cea minimă este de 30 m.
Sisteme antiaeriene pentru Ucraina
Pe 13 octombrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Spania va transfera patru lansatoare HAWK în Ucraina pentru protecția spațiului aerian.
Înainte de aceasta, la Bruxelles a avut loc o altă reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (Ramstein), la care au participat reprezentanți ai aproximativ 50 de țări.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News