SUA au consumat deja 75% din fondurile alocate sprijinului militar pentru Ucraina. O nouă alocare este pe cât de necesară, pe atât de dificil de obținut
"Sprijinul american pentru Ucraina a început să se epuizeze" consideră o analiză a revistei "Responsible Statecraft" aparținând Institutului american "Quincy" și subliniază dezbaterea amplă asupra bugetului de ajutor al SUA pentru Ucraina în lumina scăderii aparente a stocurilor Ministerului Apărării.
Analiza se bazează pe un raport recent publicat de Institutul "Defense One", care a precizat că aproximativ 36,4 miliarde de dolari din cele 48,9 miliarde de dolari alocate pentru ajutorul militar aferent Ucrainei au fost livrate din februarie 2022, iar cele 11,3 miliarde de dolari rămase se vor epuiza în 4 luni.
Cea mai recentă alocare (1,2 miliarde de dolari, săptămâna trecută) a venit în cadrul Inițiativei SUA de Asistență pentru Securitate, ceea ce înseamnă că noile comenzi pentru sistemele suplimentare de apărare antiaeriană, obuzele de artilerie și muniția care au fost promise vor fi distribuite contractorilor americani de apărare, dar transportul de arme nu va fi imediat.
Potrivit Departamentului Apărării, au existat 37 de retrageri prezidențiale în valoare totală de peste 21 de miliarde de dolari în arme și provizii din august 2021, când Statele Unite au răspuns pentru prima dată la mobilizarea forțelor ruse de-a lungul graniței cu Ucraina. Retragerea prezidențială autorizează administrația Casei Albe să trimită arme direct din stocurile Pentagonului.
Dar rapoartele indică acum că stocurile americane de rachete HIMARS, Javelins și Stinger și obuze de artilerie de 155 mm s-au micșorat de la sfârșitul anului trecut, în timp ce producătorii de arme se străduiesc acum să țină pasul.
Potrivit cotidianului Wall Street Journal, Washingtonul a trimis Ucrainei peste un milion de obuze de calibru 155 mm, iar aliații și partenerii au contribuit cu mai mult decât atât.
În plus, NATO și partenerii europeni sunt presați să-și trimită toate stocurile pentru contraatacul anticipat al Ucrainei. Fără mai multă susținere, Ucraina va suferi de o lipsă de provizii atât pentru contraatacul său, cât și pentru orice acțiune ulterioară, în timp ce stocurile americane scad, dăunând sprijinului.
Fondurile necesare pentru retragerea stocurilor actuale americane vor expira în iulie
Un consilier al Congresului care urmărește îndeaproape problema, citat de site-ul american "Politico", a afirmat că fondurile necesare pentru retragerea stocurilor actuale americane vor expira în iulie. Potrivit aceleiași analize, care estima când și cum va fi următorul pachet de ajutor, "fluxul de arme ar putea fi perturbat dacă Kievul va trebui să aștepte prea mult pentru o nouă tranșă de finanțare".
"Prevăd că va fi nevoie de sprijin suplimentar la un moment dat", spune senatorul republican Susan Collins. "Este, de asemenea, clar că livrarea de muniții și tancuri către ucraineni a durat foarte mult timp", a adăugat acesta.
Dar, așa cum subliniază Sam Skove în analiza sa pentru "Defense One", la "problema tulburătoare" a membrilor republicani ai Congresului, care au afirmat că nu vor sprijini un alt "cec în alb" pentru Ucraina, se așteaptă nu numai o supraveghere mai mare, ci și la elaborarea unei diplomații strategice pentru a pune capăt războiului, înainte de a susține un alt pachet de miliarde de dolari.
"Poziția lor reflectă nu numai nevoia de responsabilitate deplină pentru Ucraina, unde se duc banii, ci și îngrijorarea că economia SUA în acest moment nu își poate permite să susțină ceea ce a devenit cel mai scump război american din istorie", a adăugat Skove.
În plus, notează Sam Skove, sprijinul publicului american pentru război este în scădere. Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul de Cercetare "Brookings", dorința atât a alegătorilor democrați, cât și a celor republicani de a plăti prețul războiului a scăzut.
În timp ce președintele american Joe Biden se pregătește pentru ceea ce ar trebui să fie o "campanie grea" pentru realegerea sa în 2024, ceea ce se va întâmpla pe câmpul de luptă în următoarele câteva luni va indica, fără îndoială, cât de departe vor continua SUA să preseze pentru un astfel de ajutor nelimitat.
Analiza concluzionează că "există cu siguranță o bază pro-continuitate, dar acum este clar că stocul Pentagonului nu este nelimitat și nici răbdarea americană, mai ales când este în joc securitatea economiei americane".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News