Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

SUA au intensificat zborurile în Marea Neagră, în apropierea țărmului rus. O aeronavă RC-135 Rivet Joint a traversat spațiul României
15 iul, 15:47
În ultimele două luni, SUA au reluat într-o manieră intensificată acțiunile de cercetare aeriană din zona Mării Negre, în special în proximitatea Peninsulei Crimeea și țărmului continental rusesc.
RC-135W Rivet Joint, sursă foto: USAF

Ieri 14 iulie, pentru a patra oară în mai puțin de 20 de zile, aeronave ale SUA și NATO au executat misiuni de cercetare aeriană și realimentare în aer, în spațiul aerian al Mării Negre. Astfel, pe parcursul zilei au participat la activități:  avion de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon, cu numărul de înregistrare P-8 NOREG, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din insula italiană Sicilia; un avion de cercetare electronică RC-135W Rivet Joint, cu numărul de bord 62-4125 și indicativul ARID31, care a decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie și a traversat spațiul aerian al României și un avion-cisternă KC-135R, cu numărul de înregistrare 57-2605 și indicativul QID926, care a decolat tot de la Baza Aeriană Mildenholl și a asigurat realimentarea în aer deasupra Mării Negre a avionului RC-135W.

Cele două aeronave de cercetare aeriană au mai executat misiuni similare pe 26 iunie, 29 iunie și 01 iulie, în cadrul cărora au fost inclusiv însoțite de drone RQ-4A Global Hawk și MQ-9A Ripe.

2. -imagine fara descriere- (marea_neagra_zbor_sua_15175100.jpg)

Foarte probabil situația a fost generată de intensificare activităților NATO în Marea Neagră, precum exercițiile Breeze 20 și See Breeze 20 și a prezenței în acvatoriul mării a distrugătorului Porter și navei de desant Oak Hill aparținând Forțelor Navale ale SUA.

 

Rusia a ridicat avioanele de vânătoare pentru interceptarea aeronavelor americane

 

Partea rusă a reacționat sistematic la activitățile militare americane din regiune, în primul rând prin ridicarea în aer a avioanelor de vânătoare pentru interceptarea mijloacelor aeriene americane la fiecare apropiere a acestora de litoralul crimeean. Pe 14 iulie au fost ridicate probabil aeronave de tipul Su-27 și/sau Su-30SM, care “au escortat avioanele de cercetare de la distanțe sigure”, conform comunicatului de presă al Centrului Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA), pe 26 iunie din Crimeea a decolat un avion de tip Su-30SM, iar pe 29 iunie și 01 iulie câte două avioane Su-27.

În același context, pe 27 iunie, 10 avioane de vânătoare și de bombardament din Crimeea au simulat un atac asupra distrugătorului american Porter, aflat în zona Georgiei, iar, pe 30 iunie, un complex de rachete de coastă de tip Bal a lansat o rachetă antinavă din poligonul de pregătire Opuk din Crimeea.

Prezența unui numărul ridicat de mijloace de luptă ale NATO și Federației Ruse în Marea Neagră, precum și complexitatea activităților desfășurate de acestea cu scopul de afișare a forței sau ca răspuns reprezintă un factor semnificativ de risc pentru stabilitatea situației din Marea Neagră. Există riscul ca, fie accidental, fie din dorința de a impresiona cât mai mult “adversarul”, să aibă loc un incident local iar situația să escaladeze rapid și necontrolat.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Exercițiu militar fără precedent al SUA, în Marea Neagră
În loc de tancuri T-14 Armata, Forţele Armate Ruse primesc promisiuni
Serbia ar fi comandat un sistem de apărare antiaeriană din China
Sute de marinari și scafandri militari români se instruiesc împreună cu partenerii străini
Când va primi Flota rusă din Marea Neagră primele rachete hipersonice Zircon?
Germania închide ochii la acţiunile militare ale Turciei. Berlinul a aprobat livrări de armament către Ankara
Armata israeliană a deschis focul asupra a patru persoane care îi ameninţau frontiera cu Siria (Video)
Un grup iranian revendică 28 de atacuri cibernetice asupra Israelului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro