Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA au redislocat bombardiere strategice de tip B-2 Spirit pe teritoriul Marii Britanii
02 sep, 08:25
Comandamentul Aerian al NATO a anunțat pe pagina sa de Twitter că SUA au redislocat bombardiere strategice B-2 Spirit în cadrul Bazei Aeriene Fairford din Marea Britanie.
Un bombardier B-2 al US Air Force, alături de două F-35 britanice și două aeronave F-15 americane. Fotografie realizată dintr-un KC-135 Stratotanker. Sursă foto: US Air Force

Potrivit comunicatului NATO, Forțele Aeriene ale SUA au efectuat desfășurarea unui grup operativ de bombardiere pe teritoriul european. Reprezentanții Alianței nu au menționat numărul bombardierelor aduse în Marea Britanie, dar au precizat că acestea au efectuat deja o serie de antrenamente comune cu avioane de vânătoare britanice.

Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene americane, prezența avioanelor B-2 în Europa “asigură menținerea unui avantaj decisiv și garantează pacea și stabilitatea în regiune”. Partea americană a anunțat că bombardierele strategice au fost transferate în Marea Britanie pentru a se familiarize cu teatrul european de acțiuni militare și pentru a se antrena în vederea întrebuințării bazei aeriene britanice în calitate de poziție înaintată pentru eventuala efectuare a unor misiuni de bombardament în Europa.

“Acțiunile bombardierelor de pe poziții înaintate sunt concepute pentru a sprijini apărarea colectivă și pentru a oferi SUA și NATO capabilitățile strategice și operaționale necesare pentru descurajarea adversarului”, se arată într-un comunicat al Comandamentului Forțelor Aeriene americane.

Bombardierele invizibile americane B-2 Spirit sunt construite după schema “aripii zburăroare” și pot să întrebuințeze atât arme convenționale, cât și încărcături nucleare. În perioada 1988-1999, în SUA, au fost produse 21 de avioane B-2 Spirit. Dintre acestea, 20 se află și în prezent în dotarea Forțelor Aeriene ale SUA.

G Ad:

 

Se estimează că americanii au dislocat în Europa între două și patru bombardiere B-2

 

Comentariul autorului: Deși numărul exact al bombardierelor americane B-2 redislocate în Europa nu a fost precizat, se poate aprecia că este vorba despre două sau patru aeronave.

În ultimii ani, SUA au exersat de mai multe ori transferul în Europa a unor bombardiere strategice de tip B-52H, care au executat câteva zeci de zboruri de antrenament în state membre NATO și partenere, precum și în proximitatea frontierelor rusești.

Astfel, pe 18 mai 2021, patru bombardiere B-52H aparținând Aripii 2 Aviație de Bombardament de la Baza Aeriană Barksdale (statul Louisiana) au sosit la Baza Aeriană Moron din sud-vestul Spaniei. Anterior, începând din 22 august 2020, șase bombardiere B-52H au fost transferate, temporar, la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie.

Este de așteptat ca, în perioada următoare, după modelul bombardierelor B-52H, aeronavele de tip B-2 să desfășoare o serie de zboruri deasupra continentului european, inclusiv în zona Mării Negre și a Mării Baltice.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro